Ännu ett år drar mot sitt slut och 2018 har varit knökfullt av nyheter och ämnen som väckt uppmärksamhet. Låt oss ta en snabb genomgång av årets fem hetaste ämnen bland NordicHardwares läsare.

Det har blivit dags att säga tack och farväl till år 2018 och börja se fram mot vad år 2019 kan komma att ge oss. Det senaste året har bjudit på många ögonbrynshöjande nyhetsämnen. Till exempel Postnords omtalade tvångsmoms på paket från Kina, domen för personerna bakom den illegala streamingsajten Dreamfilm och Nvidias senaste grafikarkitektur Turing.

För att avrunda detta år har vi nu sammanställt de fem hetaste ämnena som fångade NordicHardwares läsares intressen under 2018. Så utan ytterligare fördröjning och i ingen särskild ordning, här är årets hetaste ämnen som har dragit mest intresse:

Postnord och paket från icke-europeiska länder

I början av året stod det klart att postleverantören Postnord skulle ta över uppgiften att samla in momsen för produkter som skickats från icke-europeiska länder till privatpersoner i Sverige. Detta beslut resulterade i höjda priser på varor från hemsidor som Wish och Aliexpress.

Det var många som hade något att säga om saken. Postnord blev till och med anklagat för att ha använt sin marknadsposition för att ta ut en orimligt högt avgift. Detta ledde i sin tur till att postföretaget anmäldes till Konkurrensverket.

Postnord – ”Det blir avgift på alla Kina-paket oavsett värde”

Domen mot personerna bakom Dreamfilm

Den illegala streamingsajten Dreamfilm stängdes ned under år 2015 i samband med en polisrazzia. Efter cirka tre år av rättsliga processer dömdes fyra personer som hanterade hemsidan till att betala skadestånd på sammanlagt fyra miljoner kronor.

Personerna bakom hemsidan slapp undan fängelsestraff. Dock var skadeståndssumman lägre än vad den blev efter att Göta hovrätt hanterat den överklagan som ledde till den senaste domen.

Personerna bakom Dreamfilm döms till att betala 4 miljoner kronor

Inbrott i NordicHardwares testlabb

I början av året utsattes NordicHardwares testlabb i Malmö för ett inbrott. Detta resulterade i att ett 80-tal produkter i form av processorer, moderkort och grafikkort som används i våra tester hamnade på villovägar.

Det krävs dock mer än så för att stoppa oss och redan efter en vecka hade de första ersättningsprodukterna dykt upp hos redaktionen. Detta samtidigt som de första konkreta stegen för att förstärka våra säkerhetssystem togs.

Inbrott i NordicHardwares testlabb – Officiellt uttalande och video

Bahnhof tvingas lämna ut kunduppgifter

Polisen tröttnade till slut på internetleverantören Bahnhofs fortsatta försök att hålla sina kunders uppgifter privata. I början av året slog förvaltningsrätten i Stockholm att leverantören måste lämna ut uppgifter om sina kunder på begäran av polisen. Trots att det inte nödvändigtvis handlar om misstankar kring grova brott.

Bahnhof gjorde det klart via sin Facebook-sida att leverantören kommer att fortsätta kämpa för sina kunders privatliv. Leverantören passade även på att publicera en minst sagt humoristisk bild i samband med sitt Facebook-inlägg.

Bahnhof tvingas att lämna ut kunduppgifter – Svarar med att trolla polisen

Förhandsbokningen av Nvidias grafikkort väcker känslor

Nvidias senaste grafikarkitektur Turing har varit ett av årets hetaste ämnen. Inte bara hos NordicHardware utan hos de allra flesta medier i samma bransch. Någon som däremot inte var speciellt exalterad efter att Nvidia officiellt avtäckte arkitekturen var vår chefredaktör som i en relaterad krönika hade ett par väl valda ord att säga om Turing.

Arkitekturen i sig var inte i chefredaktörens skottlinje. Däremot var det faktum att Nvidia började ta emot förbeställningar av sina nya grafikkort innan några konkreta prestandasiffror visats upp över huvud taget något som inte gick hem.

Krönikan möttes av både medhåll och motargument. Dock står det klart att nu när vi går in i år 2019 hur de funktioner som skulle göra Turing till drömmen för gamers inte dykt upp i spel på någon bredare front.

Krönika: Du borde verkligen inte förhandsboka ett Geforce RTX 2080 Ti

Dela med er av era tankar

Dessa var de fem hetaste ämnena som rapporterades på NordicHardware under 2018 och nu vill vi höra från er: vilket ämne inom teknologi kommer ni att förknippa år 2018 med? Är det några av de ämnen vi gått igenom i denna artikel? Kanske säkerhetshålen Spectre och Meltdown eller kravbreven från danska Njord Law Firm som dykt upp i svenska brevlådor?

Vad tror ni blir de heta ämnena under nästa år? Blir det kanske AMD:s lansering av grafikarkitekturen Navi, processorarkitekturen Zen 2, Intel som svarar med Ice Lake, eller blir det helt enkelt en överraskning? Låt oss höra era tankar, förhoppningar och farhågor i kommentarerna!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid