Förvaltningsrätten i Stockholm har nu slagit fast att internetleverantören Bahnhof måste lämna ut uppgifter om sina användare till polisen.

Internetleverantören Bahnhof har länge ansetts vara en av de internetleverantörer som varit noggrannast med sina kunders privatliv. Företaget har bland annat gjort stora rubriker av hur man begränsat lagringen och av kunders internetanvändning.

Detta har satt käppar i hjulen för polisen när man har bett Bahnhof om uppgifter kring kunder som misstänks för upphovsrättsbrott. Bahnhof har vägrat att lämna ut dessa uppgifter så länge det inte har handlat om misstanke till grov brottslighet, något som nu kommer att ändras.

Polisen har anmält internetleverantören till Post- och telestyrelsen som bestämde att Bahnhof måste lämna ut abonnemangsuppgifter även om det inte är grov brottslighet som ärendena gäller. Bahnhof överklagade domen till Förvaltningsrätten, men även där förlorade internetleverantören.

”Bahnhof har överklagat föreläggandet och gjort gällande att de svenska reglerna om utlämnande av abonnemangsuppgifter är oförenliga med EU-rätten. Bahnhof har till stöd för sin uppfattning hänvisat till två avgöranden från EU-domstolen. Förvaltningsrätten har gjort bedömningen att det av de åberopade avgörandena från EU-domstolen inte går att utläsa att de svenska reglerna om brottsbekämpande myndigheters tillgång till abonnemangsuppgifter är oförenliga med EU-rätten.” – Förvaltningsrätten i Stockholm

Förvaltningsrätten i Stockholm har även sett över om de svenska bestämmelserna är proportionerliga och man har kommit fram till att de brottsbekämpande myndigheternas behov av att få tillgång till de uppgifter som lämnas ut är viktigare än det intrång i personlig integritet som ett sådant utlämnade innebär.

Exakt hur stor skillnad detta kommer att göra för Bahnhof återstår att se. Internetleverantören har tidigare klargjort att man inte lagrar data i mer än 24 timmar.

Bahnhof går inte ner utan en fight

Strax efter att Förvaltningsrätten i Stockholm publicerat domen så svarade Bahnhof via sin Facebook att man må ha förlorat striden, men kriget är ännu inte över.

”Med anledning av domstolsbeslutet från Förvaltningsrätten idag vill vi förtydliga följande:

Vi har kämpat länge och vi kommer att fortsätta. Bahnhof kommer aldrig att gå med på att lämna ut lämna ut känsliga kunddata utan rättslig prövning. Vi kommer att överklaga!” – Bahnhof på Facebook

Tillsammans med denna text delade internetleverantören även en bild som förlöjligar beslutet i sedvanligt Bahnhof-vis.

Video: Uppdatering om inbrott, ersättningsprodukter och säkerhet

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SagaPenrik HontenM Henri Day Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Så jääävla bra. Bahnhof for the win!

M Henri Day
Medlem
M Henri Day

Tack, Bahnhof ! När myndigheterna vill förklara behovet av att uppgifterna lämnas till polisen talar man alltid om allvarliga brott, som terrorism, grov kriminalitet, osv, osv. Men då det tycks handlar mer om någon som kan ha laddat ned en film kan man inte låta bli att undrar vems ärenden polisen och Sveriges regering går…..

Henri

Penrik Honten
Gäst
Penrik Honten

Jon Karlung for President
Dagen den mannen skapar ett parti så har han min röst

Saga
Gäst
Saga

Man kör över 5 personer på Drottningsgatan och har samröre med flera kända terrormisstänkta… Inte ett ljud från polisen.
Någon laddar hem en film… NU JÄVLAR SKA ALLA PERSONDATA LÄMNAS UT! DET HANDLAR OM GROV BROTTSLIGHHET!