Postnords nya hanteringsavgift på 75 kronor per paket sitter inte helt rätt med alla och nu har företaget blivit anmält till Konkurrensverket.

Den första mars 2018 införde Postnord en ny hanteringsavgift för paket som kommer från länder utanför EU. Avgiften ligger på 75 kronor per paket med ett värde på upp till 1 500 kronor, paket vars värde överstiger detta får en extra avgift på 125 kronor.

Nu rapporterar SVD att Mats Ericsson som tidigare drivit ett eget importföretag nu har anmält Postnord till Konkurrensverket. Ericsson anser att Postnord utnyttjar sin marknadsposition för att ta ut en orimligt hög avgift.

”Om mottagaren inte accepterar Postnord som ombud kommer försändelsen returneras. Några alternativ till att godta Postnord finns således inte för mottagaren. Detta är en negativ avtalskonstruktion som dessutom är förenat med tvång gentemot konsumenten, vilket inte är tillåtet i svensk lag” – Mats Ericsson, via SVD

Postnord å andra sidan hävdar att avgiften är satt till dessa nivåer för att täcka kostnaderna för att registrera paketen hos Tullverket. Ericsson hävdar däremot att den avgiften bör vara mindre än så och att Postnord därför har satt avgifterna till 75 samt 125 kronor för att gå med vinst på det hela.

Konkurrensverket håller för närvarande på att undersöka anmälan för att kunna bedöma om det är ett ärende som myndigheten bör hantera.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

25
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
15 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
OdenXelfLinda ÖdmanAnkiKing G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Detta var något av det löjligaste jag har hört på länge, Konkurrensverket ? Det finns alternativ till PostNord så det är bara till att använda dem istället. Ja visst de är dyrare och dessutom högre avgifter för paket utanför EU, men det betyder ju bara att PostNord är billigare en konkurrenterna alltså kan en anmälan till Konkurrensverket faktiskt sluta i att PostNord måste höja sina avgifter.

Anki
Gäst
Anki

Precis, ändå bra det anmäls.. Jag tycker det är lite storebror syndrom det PostNord gör… Sen delar dom aldrig ut paketen heller.. Fast de fått avgiften betald 🤔

Rose Marie Persson
Gäst
Rose Marie Persson

Det är inte 75:-, jag har fått betala upp till 87;- drygt.
Har fått betala olika för varje paket. Men att skicka paketet verkar vara svårt har väntat sedan betalning i snart 3 vecko, får till svar den skickas snart. När snart?

Morkul
Medlem
Morkul

Det är 75:- I hanteringsavgift sedan är det moms och eventuell tull. Så får du ett paket som är skickat utanför EU och har ett värde av 48:- så får du betala 75:- i hanteringsavgift och 12:- i moms totalt 87:-. Skickar du efter något som kostar ca 100:- får du betala 75:- I hanteringsavgift och 25:- i moms totalt 100:-. Observera att momsen är lagstadgad och ingenting du kan lagligt kan komma undan med om du beställer från länder utanför EU. Dock har PostNord tidigare struntat i att förtulla paketen vilket har varit ett lagbrott som Tullen har uppmärksammat,… Läs hela »

France
Gäst
France

Fick till å med betala 166kr till en som kostade mig 450kr. Har även 3 st tillsammans som kostar 237kr och jag fattar inte varför man skicka den separat för att man ska betala 75kr för varje grej asså ???

Morkul
Medlem
Morkul

Om den som sänder dig 3 paket blir det 3 * 75:- Om de paketerar allting i samma paket så blir det 1 *57:-. Det är alltså en avgift per paket. en hanteringsavgift.

Om du beställer någonting för 450kr så är momsen normalt 112,5 :- + 75 :- hanteringsavgift så totalt borde det bli 187 och inte 166, men det beror antagligen på valutakursen. Men du får vara glad att marginalerna låg på din sida denna gång.

Observera att momsen är ingenting som PostNord ligger bakom utan det är pengar som går till staten.

Medlem

Vill gärna se en juridisk prövning av detta galna beslut med en högst tveksam motivering.
Inget av detta belut känns juridiskt förankrat.

Hatten av för Mats Eriksson vid SvD.

Morkul
Medlem
Morkul

Själv är jag orolig att avgiften är för låg. Det är viktigt att komma ihåg att om avgiften inte motsvarar kostnaden så kommer PostNord bli tvungna att justera den. Alltså är PostNords snitt kostnad per paket högre än 75:- så kommer de bli tvungna att höja avgiften för att följa lagen. Med tanke på hur ineffektiva PostNord är så finns risken att deras kostnader överstiger 75:- per paket. När man läser igenom kommentarer här på NH men även andra forum så är det lite irriterande att se hur dålig kunskap många har angående moms. Om du har fått en gåva… Läs hela »

Medlem
Olle P

Jag håller med. Med tanke på allt extraarbete som måste göras när avsändarna slentrianmässigt feldeklarerar försändelser kan den riktiga kostnaden ligga högre.
Om avsändarna gjort riktiga tulldeklarationer (i stället för att deklarera allt som ”gåva” för 1 USD) skulle hanteringen gå snabbare och enklare.

Superfly
Gäst
Superfly

Jag fick betala 759:- i avgifter för en födelsedagspresent som en bekant i USA skickade mig, som har ett värde på 300 – 400 :-

Zee
Gäst
Zee

Gåva med värde under 500kr ska du inte betala för alls

Zee
Gäst
Zee

Har för mig att PN sagt att kostnaden r satt för att även täcka kostnaxerna för ej uthämtade försändelser, vilket ju känns lite fel.

Morkul
Medlem
Morkul

Jag har hittat flera artiklar som påstår detta men ingen av dem har någon källa och det finns inget officiellt från post nord angående detta.

Det som fiss är dock att Tullen har belagt PostNord med åläggande om de inte börjar hantera förtullning korrekt. Detta gjorde att PostNord var tvinade att ta ut en avgift på 75:-. Observera att allting över 75:- är tull eller moms och inte PostNords avgifter. Så som Superfly inlägg ovan: Det måste ha varit någonting som ska förtullas, inte en felaktigt utmätt moms kommer upp i de summorna.

Medlem

What makes me sick in this case, That Im forced to pay tax even for USED items. The items usually are low value (e.g. older computer parts) but anyway, today I got bill to pay moms 1,34kr +75kr administrative fee! Thats nonsense. What i really hope, Konkurensverket will kick some asses in Postnord regarding this.

Andreas Nygren
Medlem
Andreas Nygren

You are still importing the product form a non EU-country, so yes, you still have to pay the Swedish VAT.
It doesnt matter if it’s used or not.

Ach
Gäst
Ach

Förstår inte varför folk i detta land inte vill betala för ett utfört arbete. Tänk er att ni köper en produkt för 100kr. I detta menar ni att det ska täcka upp för material, produktion, paketering, personal, transport ända ifrån Kina till Sverige, i Sverige ska det registreras i systemet och vidare. Förstår ni hur många personer som hanterar er produkt/paket innan den hamnar i er brevlåda? Detta ska kosta 100kr och inget mer… Samtidigt betalar företagare i detta land som importerar varor tull & moms. Det är inte konstigt att det är så många konkurser överallt. Ni köper elektronik… Läs hela »

Mattias Andersson
Gäst
Mattias Andersson

Du tror inte att dom gjorde nästa Sama sak.innan. det enda belasta OS med att betala. Sen kan man undra varför dom inte våga skicka ut paket till ombien dom betalar väll själv så dåligt till dom att dom inte vågar då Coop gnällde över lite dom betalar. sen fattar inte jag att dom gör så dom kan använda paket tracknumer nu klistra dom över dom med ett eget hur ska dom Kuba returnera dom då.? Nä skiter väll dom i för Postnord vet ju mycket bättre undra om dom får göra så.

Morkul
Medlem
Morkul

Just det som är problemet, de gjorde inte samma sak innan. Det var först när Tullverket beordrade PostNord att följa lagen och förtulla alla paket som detta blev ett problem. Då fanns det två lösningar: #1 Skaffa några central lager där paketen kommer in så att du själva får förtulla paketet. Problemet med detta är att själva lagerlokalen måste vara reglerad enligt EU stadgar där själva lagret inte är en del av EU. #2 PostNord sköter förtullningen åt dig emot en avgift. Notera att denna avgift inte motsvarar PostNord kostnader för förtullningen, det kostar PostNord mer än så. Lösning #1… Läs hela »

Oden
Gäst
Oden

Både du (du verkar rätt insatt) och jag vet att Postnord i åratal arbetat på hur de ska få betalt för Kina paket. Detta då kina fortfarande har ett avtal som normalt omfattar u-länder vilket gör att mottagarland bär mycket av kostnaden. Eftersom det är ett internationellt avtal så har Postnord ingen möjlighet att påverka avtalet utan har istället i åratal arbetat på hur de ska kunna belägga kinapaketen med en större avgift. Att säga att avgiften är för att täcka kostnaderna för att driva in moms är för att det var genom att göra på detta sett de kunde… Läs hela »

King G
Gäst
King G

Äntligen någon gör nånting åt post nord.
Post nord tar pengar från Kinas post som skickar paketet. Jag vill bara veta en sak varför folk tysta och inte göra nånting tå de idioter.

Anki
Gäst
Anki

Bara skit med de nya avgifter, bara för att vi i Sverige väljer att handla billigt, och inte i svenska butiker höjer dom priserna. Pga av konkurrensen. De som jobbar på PostNord klarade av att dela ut paketen snabbare än nu.. Jag har betalat 8paketet, fått 2.

Linda Ödman
Gäst
Linda Ödman

Mina paket har inte varit värda att hämta ut. Har inte haft dessa pengar så jag kunnat. Så paketet får åka tillbaka till försäljaren. Köpte paketen innan första mars. Trodde jag skulle klara mig då. En del har jag inte betalat för har inte kostat något och nu ska jag betala upp till 98:- paketet. Glöm det. Dessutom finns det inget beskrivning vilket paket som är vilket. Hur ska jag kunna välja om jag villa just det paketet. Hoppas fler låter sina paket gå tillbaka så får dom lite extra jobb. 😕

Xelf
Medlem
Xelf

Arbetar inom Postnord och står nyfiken och tittar på. Vi behöver kritik för att bli bättre, men att klaga på att betala skatt är lite väl………känner hen att avgiften är hög , den kostar 75:- på grund av arbetet som behöver göras. Testa och beställa saker med logistik företagen DHL eller Schenker och redovisa ditt resultat, om hen nu tror att gräset är grönare på andra sidan. Postnord måste ta betalt, vi har fått direktiv och lag som kräver det av oss.

Linda Ödman
Gäst
Linda Ödman

Varför ska vi betala Postnords löner?
Om jag har ett företag får jag betala min personals lön.
Så bra jobb har dom inte gjort eller gör dom inte så jag vill betala deras lön. Hadde gärna hämtat mina paket på Ica.

Xelf
Medlem
Xelf

Om man använder en tjänst så får man betala för den. Tänk på att du är en kund så länge du får post eller skickar post. Att du inte vill betala för infrastruktur för att den ”inte är bra”, betyder inte att du slipper. Det finns saker i alla samhällen som inte alla kan nyttja eller utnyttja, men deras funktioner är ofta det som är grunderna i just ett samhälle. Utan skatt så skulle grunden erodera. Tänk på det nästa gång du ser en väg av betong, en gatulampa eller en polis. Dom finns inte enbart för lönsamhet eller företagsamhet.… Läs hela »