Nästa år kan komma att bli riktigt spännande sett till ny hårdvara. AMD, Nvidia, Intel och Apple väntas alla lansera nya grejer under 2022 som förhoppningsvis blir vändpunkten för den rådande komponentbristen.

Året närmar sig sitt slut och vi försöker glömma år 2021 med dess brutala komponentbrist och blickar framåt mot vad 2022 väntas erbjuda. Här ser vi en lång rad nya produkter från alla de stora aktörerna på hårdvarumarknaden. AMD har både grafikkort och processorer på ingång. Nvidia väntas sjösätta uppföljaren till arkitekturen Ampere. Intel har även de processorer och sina första ordentliga grafikkort på ingång. Även Apple förväntas erbjuda nya datorer under våren.

 

Radeon RX 6600 RX 6500 XT

Nytt från AMD

Det röda laget väntas lansera nya processorer två gånger under 2022. Den nya grafikarkitekturen RDNA 3 förväntas även den dyka upp någon gång framåt slutet på året. Först ut väntar vi oss dock en uppsättning nyversioner av existerande Zen 3-processorer.

Zen 3+

Under början av året har AMD ett par nya Zen 3-baserade processorer att lansera. Det är fortfarande en del detaljer kring dessa som inte blivit allmänt kända ännu. Vi vet däremot att AMD kommer att stapla extra cacheminne ovanpå själva processorkretsarna. Detta ska enligt AMD själva leda till prestandavinster på upp till 15 procent i spel. Siffror som ifall de visar sig stämma lägger sig på nivå vad vi annars brukar förvänta oss med helt nya arkitekturer.

Zen 4

Fortsätter vi prata AMD-processorer är det inte helt förvånansvärt att Zen 3 (och Zen 3+) kommer att följas upp med arkitekturen Zen 4. För denna arkitektur har vi ännu färre bekräftade detaljer. AMD förväntas däremot nyttja TSMC:s tillverkningsteknik på fem nanometer för denna arkitektur.

RDNA 3

Runt samma tid som det blir dags för Zen 4 att äntra scenen förväntas AMD även sjösätta nästa generations grafikarkitektur kallad RDNA 3. Denna väntas likt Zen 4 bygga på TSMC:s fem nanometers tillverkningsprocess. Tyvärr har AMD hållit hårt i locket på informationen relaterad till RDNA 3. Således kan vi bara vänta och hoppas på en konkurrenskraftig arkitektur som kan ta kampen till både Intel och Nvidia.

 

Intel kommer till grafikmarknaden

Intel har nyligen lanserat sin senaste processorarkitektur kallad Alder Lake. Antalet processormodeller baserade på arkitekturen förväntas växa under 2022. Denna kommer sedan följas upp med arkitekturen Raptor Lake under den senare delen av året. Det är dock inte bara processorer som är på väg från det blå laget. Intel kommer under början av 2021 försöka slå sig in på grafikmarknaden.

Mer Alder Lake

Först ut är det låsta Alder Lake-processorer som tros dyka upp i samband med CES 2022 som går av stapeln precis i början av januari. Dessa processorer kommer utan något K, KF eller liknande suffix. Alltså är de inte öppna för överklockning på samma vis som de redan lanserade Alder Lake-processorerna är. Det är däremot en ordentlig påfyllnad för marknadens olika segment som väntar.

Arc Alchemist

Något väldigt spännande från Intel är produktserien Arc Alchemist. Detta blir Intels absolut första diskreta grafikkort som faktiskt når konsumenter. Här är det Intels grafikarkitektur Xe HPG (High-Performance Gaming) som är höjdpunkten. Intel hoppas kunna ta sig an de etablerade aktörerna AMD och Nvidia med sina kommande grafikkort. Exakt hur väl detta kommer att gå återstår att se. Rykten har däremot pekat mot att Arc Alchemist kommer kunna erbjudas i enheter som ska matcha Nvidias Geforce RTX 3070 i prestanda. Inte illa för ett första försök.

Raptor Lake

Trots att Intel inte är färdiga med utrullningen av Alder Lake-processorer är det mycket som pekar mot att vi kommer få se arkitekturens uppföljare redan under slutet av 2022. Denna bär namnet Raptor Lake och förväntas behålla den typ av hybridarkitektur som Alder Lake introducerat. Det vill säga större, högpresterande kärnor vid sidan av mindre, energieffektiva kärnor.

 

Grafikkort Nvidia Reflex Max-Q CES AMD SAM TSMC Nvidia RTX 3080 referenskylare RTX 3000 Geforce RTX 3090 RTX 3080 Ti Founders Edition RTX 30 Super PCIe

Nvidias 2022

Har vi lite information bekräftad angående AMD och Intels kommande produkter finns det ännu mindre information att tillgå angående Nvidias år 2022. Länge har det ryktats att det gröna laget kommer avtäcka nyversioner av Ampere-baserade grafikkort vid CES 2022. Dessa sägs vara toppmodellerna RTX 3070, 3080 och 3090 i mer uppiffade utföranden för mer prestanda.

Det har även hävdats att oktober 2022 kommer bli en viktig månad för Nvidia. Det är denna månad flera rykten menar ska vara då Nvidia sjösätter nästa generations grafikarkitektur. Nvidia ryktas gå från Samsung över till TSMC och deras tillverkningsprocess på fem nanometer för denna arkitektur. Dessvärre finns det inte mycket mer information än den påstådda tillverkningsprocessen och kodnamnet ”Lovelace” att gå på än så länge.

Med Intels intågande på grafikmarknaden och AMD:s RDNA 3 på väg är det dock ingen högoddsare att Nvidia förbereder något att möta den kommande konkurrensen med.

 

iMac

Apples tidiga 2022-Macs

Rykten kring vad Apple har planerat härnäst är något som är lika konstant här i livet som död och skatt. Flera rykten menar att de första Mac-produkterna Apple kommer lansera under 2022 är en ny iMac Pro och en ny Mac Mini.

Beroende på vilket rykte man väljer att tro på kommer Apple antingen att behålla iMac Pros skärmstorlek på 27 tum eller så kommer det att röra sig om en ännu större skärm. Det hävdas att det kommer att röra sig om bildskärmar baserade på mini-LED teknik och uppdateringsfrekvensen ska sträcka sig upp till 120 Hz.

Hårdvarumässigt är det samma sak som med bildskärmarna. Vissa rykten menar att det kommer vara Apples M1 Max och M1 Pro-kretsar som driver nya iMac Pro. Andra rykten hävdar att det i själva verket kommer vara en ny generation av systemkretsar kallad M2.

Hoppar vi över till Mac Mini som även sen förväntas avtäckas och lanseras under våren är det samma sak här vad gäller systemkretsar. Utöver de potentiella kretsvalen har det talats om upp till 64 gigabyte internminne och upp till två terabyte lagringsutrymme. Likt de andra aktörerna är Apple väldigt försiktiga med att ge bort för mycket information angående kommande produkter innan det faktiskt är dags. Något som innebär att vi helt enkelt inte vet vad Apple har planerat och när man menar att släppa lös nästa uppsättning produkter.

2022 – ett oklart år

Trots att 2022 ser ut att kunna bli ett riktigt bra år för hårdvara är det fortfarande många frågetecken som kvarstår. Mycket av informationen som cirkulerar där ute baseras på rykten, spekulationer och (förhoppningsvis) välinformerade uppskattningar. Således kan vi inte vara helt säkra på vad som komma skall och när. CES 2022 ser dock ut att bli riktigt spännande med AMD, Intel och Nvidia som alla håller event vid mässan den 4 januari.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments