Smart belysning – smarta tips och inspiration

Förstärk din gamingupplevelse

0
Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips Hue
Lär dig att prata med dina lampor och synkronisera ljus med spel och musik. Häng med här för att se hur du kan styra och automatisera din smarta belysning.

I del 1 av guiden till smart belysning tittade vi närmare på hur du kommer igång med smart belysning och hur den påverkar oss. Nu, i den avslutande delen kommer vi kika närmare på vad som gör smart belysning ’smart’ och hur du kan styra, synkronisera samt komma i gång med enkel automation av din belysning.

TL;DR

  • Röstassistenter – Snacka med dina lampor
  • Sensorer – Rörelsesensorer för smidig kontroll av utvalda områden
  • Synkronisering  – Få ljuset att förstärka upplevelsen i spel, musik eller video
  • Automation – Programmera dina lampor till att reagera på händelser

Alla har vi olika tycken och smak. En perfekt lösning för den ene kan vara en pina för den andre. En av de stora fördelarna med smart belysning är därför möjligheten att kunna styra belysningen efter dina behov – allt för att göra vardagen lite smidigare samtidigt som det bidrar till energibesparingar.

Kontrollera din belysning med rösten

En av de sakerna som satt smart belysning på kartan som “smart” är möjligheten att kunna styra din belysning med olika röstkommandon via en röstassistent som tex. Google Home, Amazon Alexa eller Siri. Dessa är alla röstassistenter som de flesta av oss har åtkomst till via mobilen eller surfplattan. På senare år har de även lanserats som dedikerade produkter i form av tex. Google Home Mini eller Amazon Echo Dot.

Alla röstassistenter pratar inte svenska, men sedan Google uppdaterade sin Assistent med stöd för det svenska språket har den blivit en av de mest populära.

Funkar direkt ur lådan

Philips Hue är direkt-ur-lådan-kompatibel med de allra vanligaste röstassistenterna och kan styras med bland annat Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Homekit samt Microsoft Cortana.

De kan enkelt anslutas med ditt Philips Hue-system för att du ska kunna röststyra dina lampor.

Hur kommer jag igång?

Det finns som tidigare nämnt flera olika system för röststyrning. Om vi tar Googles system som ett exempel gör du såhär för att komma igång:

Öppna Google Home appen > Lägg till > Konfigurera enhet.

Följ sedan guiden i telefonen för att ansluta systemen.

Här följer några tips på vad du kan säga till din Google Assistent för att enkelt styra din smarta belysning:

  • “Är alla lampor på i köket?”
  • “Stäng av alla lampor.”
  • “Dimma belysningen i hallen till 50%.”
  • “Öka ljusstyrkan på kontoret till 75%.”
  • “Sänk ljusstyrkan i vardagsrummet.”
  • “Släck taklampan i sovrummet.”
  • “Ändra färgen på vardagsrummet till ljusblå”

Det går givetvis bra att säga andra rum och lampor än bara de i exemplen ovan. Allt beror på vad du döper de olika rummen och lamporna till i ditt system.

Nvidia Shield TV är ett exempel på en enhet med stöd för Google Assistant

Visste du att… Allt mer elektronik utrustas idag med röstassistenter. Det är alltså inte bara telefoner, surfplattor och dedikerade röstpuckar som kan ta emot dina röstkommandon. Allt fler TV-apparater, hemmabio-receivers och portabla högtalare utrustas numera med olika röstassistenter som gör att du kan styra ditt hem med röstkommandon.

Skippa knappar och spara energi

Med smart belysning har du möjlighet att ansluta och använda olika sensorer som kan styra dina lampor. Rörelsesensorer är en av de vanligaste typerna av sensorer i smarta hem-system och ett enkelt sätt att ta nästa steg mot smart belysning.

Ett av de bästa sätten att använda rörelsesensorer är i områden där man inte vistas så ofta. Det finns givetvis traditionella rörelsesensorer som både kan tända och släcka lampor. Sensorer för smarta hem-ekosystem kontrollerar även hur, när och hur länge en rörelsesensor ska vara aktiv och anpassa den på detaljnivå baserat på hur vi lever.

Rörelsesensorer kan användas på många olika sätt och det är bara fantasin som sätter gränserna: tex. som säkerhetsfunktion för att tända utvalda lampor i ett specifikt område för att skrämma bort tjuvar eller djur eller varför inte tända hela huset om någon går i sömnen?

Här kommer två riktigt användbara tips på hur du kan använda rörelsesensorer på ett sätt som förenklar din vardag.

Tips för användning inomhus: Använd en rörelsesensor för att variera ljusstyrkan i badrummet. På dagen kan lampan tändas med full ljusstyrka och på natten kan du ställa in den på tex. 20% ljusstyrka. Det gör det mycket behagligare och du slipper chocken av superstarkt ljus mitt i natten om du behöver gå på toa.

Tips för användning utomhus: En rörelsesensor utomhus kan hjälpa dig att öka ljusstyrkan på tex. lampan vid entrédörren. Det ger ett mysig välkomnande och hjälper dig samtidigt att hitta rätt nyckel för att låsa upp dörren om det är becksvart. På så vis kan du spara energi samtidigt som du själv kan bestämma ljusstyrkan på din utomhusbelysning.

Smarta produkter både för inne och ute

Philips Hue Motion Sensor är en helt trådlös IP-42 klassad (droppskyddad) rörelsesensor som du enkelt kan ställa var du vill eller sätta upp med hjälp av det medföljande magnetfästet.

För utomhusmiljöer och tuffare klimat finns även den trådlösa Hue Outdoor Sensor som med sin IP-54 klassning (spolsäker) klarar av tuffare väder och kan känna av rörelser utomhus. Du monterar den enkelt med det medföljande fästet. Båda rörelsesensorerna från Philips Hue är batteridrivna med en livslängd på 2 år.

Synkronisera ditt ljus med spel, video eller ljud

Det är något speciellt med ljus och musik som spelar tillsammans – det bidrar till att ta upplevelsen till en högre nivå. Våra intryck förstärks och med smart belysning kan vi nu även synkronisera belysning med olika typer av media i hemmet.

Oavsett om du vill ha ett ess i rockärmen när det kommer till hemma-disco eller bara vill ha en ökad upplevelse i gaminghörnan så kan smart belysning förstärka känslan.

En stämningshöjare vid gaming

Med Philips Hue Play och Hue Sync kan du enkelt synkronisera din belysning med musik, spel eller video. I Philips Hue-appen på telefonen skapar du ett Entertainment-område och ställer in var i rummet dina kompatibla Hue-enheter finns placerade.

Använd sedan datorprogrammet Hue Sync för att synkronisera vad du vill förstärka med ljus samt ställa in intensiteten. Hue Sync finns tillgängligt för både PC och Mac.

Visste du att…Tangentbord, möss och headset från tillverkare så som Razer har stöd för ljussynkronisering med Philips Hue. Det gör att din kringutrustning också kan synkroniseras med den smarta belysningen för ytterligare en dimension av ljuseffekter.

Hitta dina smarta lösningar med hjälp av automation

Hemautomation växer så det knakar som en del i vågen av smarta hem-lösningar. Här kommer smart belysning in som en naturlig och väldigt effektfull startpunkt där du själv kan, på ett enkelt sätt, programmera vad utvalda lampor ska göra under bestämda villkor eller händelser.

Vad är automation?

Med automation i det smarta hemmet syftas det på antingen centralstyrning, eller en mer rad av händelser som är utsatta att ske efter förutbestämda kriterier.

Idag finns det olika system och samlings-hubbar som gör det enkelt att komma igång med hemautomation. En del är mer avancerade än andra, med nästintill obegränsade möjligheter där du själv får koda ditt eget system, men för dig som är intresserad att komma igång så finns det enkla men ändå kraftfulla mobilappar som tar dig långt med din hemautomation.

Ett exempel är IFTTT (If This, Then That) som med en mycket stor bas av samarbetande system och användarvänligt gränssnitt gör det enkelt för dig att sätta upp hur, när och vad du vill att dina lampor ska göra vid en specifik händelse.

Tips: Använd IFTTT för att visa när ett viktigt mail dyker upp i inkorgen eller ställ in en lampa för att indikera om utetemperaturen är under eller över noll grader, där röd färg indikerar över och blå färg indikerar minusgrader.

Många kompisar att prata med

Philips Hue är en av de aktörerna som varit med längst på marknaden för smart belysning och har många partners som kan samspela med lamporna. Genom system som IFTTT kan du därför enkelt automatisera din belysning.

I denna artikel har vi använt produkter från Philips Hue som ett exempel på smart belysning. Om du är sugen på att veta mer om någon eller några specifika produkter så finns de att läsa om här.

Det sammanfattar vår guide om hur du kommer igång med smart belysning, hur den påverkar dig, samt olika tips på hur du kan använda smart belysning för att göra din vardag lite smidigare och roligare.

Använder du smart belysning idag eller skulle du vilja veta mer? Dela gärna med dig av dina tips, erfarenheter och tankar i kommentarsfältet.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips Hue

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid