Smart belysning – så funkar det och påverkar dig

Rätt ljus ger dig en bättre vardag!

3
Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips Hue
Smart belysning är här för att förenkla vår vardag och skapa stämning. Lär dig hur smart belysning fungerar och kan påverka dig kroppsligt.

Smartahem-produkter är något som vi ser tar allt större plats på marknaden och hittar in i fler hushåll. Allt från smarta termostater till dörrlås och dammsugare som ska förenkla vår vardag. Den vanligaste smarta hemmet-produkten är däremot lampor som vi kan styra och kontrollera på olika sätt.

Det är ett faktum att vi behöver ljus i våra liv men vad skiljer vanlig belysning från smart belysning, hur fungerar det och hur kan det påverka oss positivt? Häng med när vi går igenom grunderna för hur vi påverkas av ljus och hur man kommer igång med smart belysning!

TL;DR

  • Vad är smart belysning – lampor som kan styras via trådlös teknik
  • Hur du kommer igång – socklar, router och rum
  • Styr din belysning var du än är – smidigt för den glömske, bra för miljön
  • Hur ljus påverkar oss som människor – sömnhormoner, dygnsrytm och färg

Vad är smart belysning?

Det som skiljer smart belysning från vanlig belysning är möjligheten till att kontrollera belysningen på flera olika sätt via trådlös teknik. Genom möjligheten att prata med dina lampor trådlöst kan du synkronisera lamporna med varandra och styra belysningen via appar, knappar, sensorer samt röst.

Olika smarta lampor pratar olika språk (protokoll) men de vanligaste smarta lamporna idag använder ZigBee, Wi-Fi eller Z-Wave som protokoll för att kommunicera, där Zigbee-enheterna är beroende av en styrenhet medan Wi-Fi-enheter kommunicerar direkt med ditt hemnätverk. ZigBee är det protokoll som de största tillverkarna av smart belysning använder och de har ett brett stöd för tredjepartsappar och funktioner.

Saker du kan göra med smart belysning

  • Styr din belysning med appar, fysiska knappar, sensorer eller röst
    Låt tex. En rörelsesensor tända och släcka lampan i badrummet
  • Släck, tänd eller dimma dina lampor även fast du inte är hemma
    Tända och släcka ljuset i huset även när du är bortrest för att lura tjuvar.
  • Schemalägg din belysning
    Schemalägga belysningen så att du vaknar mer utvilad.
  • Justera ljustemperatur och/eller färger
    Rätt temperatur för rätt tillfälle. Kalla nyanser för koncentration och varma för avslappning
    Måla huset i blågult ljus när Sverige spelar landskamp.

Hur kommer man igång med smart belysning?

Det är enkelt att komma igång med smart belysning tack vare att grunden redan finns där i de allra flesta hem. Majoriteten av alla hushåll i norden använder standardsocklar för lampor och de allra flesta hem har idag en trådlös router.

Innan du sätter igång med smart belysning finns det ett par enkla saker som kan vara bra att kolla upp så att du får tag i rätt produkter och att de lever upp till dina förväntningar. Eftersom det handlar om lampor så är det första du bör kontrollera vilka socklar dina nuvarande lampor hemma använder. Om du har en lampa som saknar standardsockel så finns det idag även färdiga kompletta lamplösningar som stöder protokoll som som ZigBee.

Några saker att tänka på innan du sätter igång

  • Vill du ha möjlighet till färg eller räcker justering av ljustemperatur?
  • Vilket eller vilka rum vill du börja med?
  • Vilka socklar använder dina befintliga lampor?
  • Hur vill du styra din belysning?

När du vet svaret på frågorna ovan så har du ett bra utgångsläge för att hitta de rätta lamporna för just dig och ditt behov. Det finns i huvudsak tre olika versioner av smarta lampor idag. Dimbar vit, dimbar vit med temperaturjustering samt RGB-lampor som även kan visa olika färger. RGB-lamporna har allt de båda övriga har.

….Visste du att de flesta ZigBee-lamporna fungerar med varandra? Det betyder att olika lampor från olika fabrikat kan fungera med varandra trots att det är olika tillverkare bakom lampan.

Ett startpaket är ett enkelt sätt att komma igång

Philips Hue har ett stort utbud av smart belysning med bland annat ett flertal olika startpaket för dig som är sugen på att komma igång med det smarta hemmet. Startpaketen finns i följande utföranden:

I startpaketen ingår både lampor och Philips Hue Bridge som gör att du kan styra belysningen trådlöst. Hue Brigde är hjärtat i ditt Philips Hue-system och är väldigt enkel att installera och låter dig kontrollera upp till 50 lampor. Hue Bridge ansluts till din router och via Internetanslutning kan du styra dina lampor var du än befinner dig men notera att du inte behöver någon Internetanslutning för att lamporna ska fungera.

I de största startpaketen ingår även Hue Dimmer Switch. En smidig fjärrkontroll som kan bäras med eller enkelt placeras var du vill. Med Hue Dimmer Switch kan du tända, släcka, dimma och kontrollera dina scenval. Du bestämmer själv hur din Hue Switch ska fungera i Philips Hue-appen.

Styr belysningen som det passar dig

Hur många gånger har vi inte satt oss i bilen eller på bussen och kommit på att vi glömt att släcka lampor någonstans hemma, eller ännu värre när du precis lagt dig i sängen och du ser hur det lyser för fullt i det andra rummet.

Smart belysning ger dig inte bara möjligheten att schemalägga eller styra belysningen via olika sensorer, fysiska knappar eller röst utan också givetvis via appar i telefon eller surfplatta. Det gör att du enkelt kan dimma, tända eller släcka din belysning var du än är och är den dessutom uppkopplad till Internet så kan du dessutom styra belysningen även fast du inte är hemma. Det är smidigt för den glömske och ett bra sätt att spara på miljön om schemalagd eller rörelseaktiverad belysningen inte är din melodi.

Ofta är vi fler än en person i hemmet och därför bli det extra viktigt med att alla måste ha möjligheten att kunna styra belysningen på ett enkelt sätt. För på något underligt sätt tycks många förhållanden bygga på en teknikintresserad person och en som bara vill att allting ska fungera. Med fysiska lampknappar som kopplas till din smarta belysning blir det enkelt för alla att kontrollera belysningen utan att ens vilja förstå möjligheterna med smart belysning.

Tips: Så skippar du solen i ögonen när du går på toa mitt i natten! Koppla till en rörelsesensor till ditt smarta belysningssystem och schemalägg badrumslampans önskade ljusstyrka enligt timmarna på dygnet. På så sätt så kan lampan aktiveras av rörelse på natten med tex. endast 20% ljusstyrka.

Styr din belysning och skapa stämning

Med Hue Entertainment kan du i Philips Hue appen sätta upp en grupp av lampor i tex. Hue Play i TV-rummet eller vid datorn för att skapa stämningsfulla effekter som synkroniseras med underhållningen. Du styr synkroniseringen enkelt via Hue Sync som finns tillgänglig både till PC och Mac.

Aldrig behöver du oroa dig för att glömma att släcka lamporna innan du går. Med Philips Hue-appen kan du automatisera din belysning att släckas när du lämnar hemmet och tändas när kommer hem baserat på telefonens position.

Hur ljus påverkar oss som människor

Ljus är fantastiskt och en av grundstenarna till att vår vardag i norra Europa överhuvudtaget ska fungera. Det är inte bara en nödvändig ingrediens utan forskning från 2002 och framåt visar faktiskt på att ljus påverkar våra känslor, kroppar och välbefinnande genom upptäckten av ögats tredje receptor. Ljus är därför så mycket mer än bara något nödvändigt eller vackert utan också något som styr våra biologiska klockor.

Är du deppig eller dåsig under årets mörka årstider? Det är egentligen inte så konstigt eftersom vi människor är dagaktiva varelser som behöver ljus. Under vintertid når så lite som ner till 5% av det globala ljuset norden. Det gör att många av oss känner oss sömniga på grund av ett överskott av sömnhormonet melatonin.

Vad är melatonin och hur fungerar det?

Melatonin är ett hormon som gör oss sömniga och förbereder oss för återhämtning. Hormonet utsöndras från tallkottkörteln i hjärnan och produktionen styrs av hur mycket ljus som kommer in via ögats näthinna.

Svensk forskning inom Lighting Research and Technology hos Lunds Tekniska Högskola visar på att vi med hjälp av schemalagd belysning och rätt ljustemperatur kan trotsa vintertidens mörka dygn. Något som faktiskt hjälper våra kroppars klockor att simulera solens upp- och nedgång på ett sätt som är i princip omöjligt att lösa på ett smidigt sätt med traditionell belysning.

Ljus med våglängder mellan 460 och 480 nanometer är mest effektivt för att blockera sömnhormonet melatonin och öka hormonet kortisol som gör oss pigga och mer fokuserade. Mellan 460 och 480 nanometer hittar vi det omtalade blåa ljuset som bland annat mobiltelefoner och andra skärmar avger. Om vi däremot väljer att använda denna kallare nyans av ljus under morgon- och dagstimmarna istället för på kvällen så kan vi hjälpa vår dygnsrytm.

Använd gärna en kall ljuskälla för att öka ditt fokus eller en varm ton för att varva ner. Grafik: spie.org
Simulera en vardag med mer ljus

I Philips Hue-appen kan du enkelt simulera solens upp- och nedgång genom att schemalägga vilka rum du vill skall tändas automatiskt. På så sätt kan dina lampor automatiskt dimma upp eller ner under en vald tid för att simulera gryning och skymning.

En kallare ton ökar koncentrationsförmågan medan en varm ton ger en mer avslappnad känsla. Det fina med smart belysning är att du bestämmer vad som passar dig och när!

En ibland underskattad funktion hos smart belysning är också möjligheten att kunna skapa stämningsfulla rum med olika vita temperaturer och färger. Färg precis som ljus påverkar våra sinnen och med smart belysning är det enkelt att skapa en mysig stämning likväl som en oväntat party-trick. För de riktigt seriösa eller festsugna, finns det appar som gör att du kan synkronisera belysningen så den växlar i takt med musik i rummet.

Tips: Skapa färdiga scener* för dina tillfällen. Med smart belysning kan du enkelt skapa färdiga scheman för olika situationer i ditt hem. En mer gulaktig temperatur för behaglig läsning, kalla nyanser för att fokusera eller varför inte ställa in vardagsrummet i ditt lags favoritfärger när det är dags för match?

*Scener i mjukvara för smart belysning gör det möjligt att justera olika lampors ljusstyrka, temperatur och färg individuellt men fortsatt aktiveras på ett eller flera rum.

Det summerar vår första artikel av två, där vi tittar närmare på smart belysning, hur den påverkar oss och hur du kan komma igång. I denna artikel används produkter från Philips Hue som ett exempel på lösningar för smart belysning. Om du är nyfiken på att kika närmare på vilka produkter som visats så finns de i listan nedan.

I nästa artikel kommer vi kika närmare på smarta uppsättningar av smart belysning och, tillsammans med er ge tips på hur du kan skapa användbara, mysiga och roliga belysningslösningar hemma. Vad är dina erfarenheter av smart belysningen? Dela gärna med dig av dina bästa installationer, automationer eller tips på hur du satt upp din smarta belysning hemma. Vi ses snart igen!

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips Hue

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedJesper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jesper
Gäst
Jesper

Köp inte Phillips Hue. Dåligt ljus och onödigt krabb med en hub. Lifx är mkt bättre

Anton Karmehed
Admin

Hur tycker du att ljuset är dåligt Jesper? Jag kör Hue, Trådfri och Lifx och jag är jäkligt nöjd med Hue måste jag säga. När jag jämförde Hue och Trådfria i recension av smartbelysning så var Hue överlägset i ljus/färgåtergivning. Har inte testat Hue vs. Lifx på det sättet ska dock sägas och kör just nu Lifx Mini och de har motsvarande ljusstyrka som Hues lampor. Den stora fördelen i min bok är att det tenderar att bara funka med Hue, att deras app/mjukvara känns mycket mer utvecklad och intuitiv – det finns inte ens ljusstyrka reglage på Lifx förstaskärm!?… Läs hela »

Medlem

Det är ditt (Antons) fel att jag började med smartbelysning. Den första videon fick mig på kroken direkt. Så nu är det smartbelysning i princip på alla lampor hemma. Styr de med Hue-bryggan med en blandad kompott av Zigbee-lampor, Hue, Trust, Innr och IKEA trådfri, Röstassistenten Alexa gör underverk.