VR-headsetet Valve Index har nu officiellt avtäckts tillsammans med sina fulla specifikationer, prislapp samt de olika hårdvarupaketen enheten kommer att finnas tillgänglig i.

Att Valve förbereder sig för att lansera ett egenutvecklat VR-headset har varit allmän kännedom under en tid. Enhetens existens bekräftades officiellt för lite mer än en månad sedan och strax efter det fanns en uppsättning ofullständiga produktsidor relaterade till VR-headsetet under en kort tid tillgängliga på Valves plattform Steam.

Nu har förbokningarna för Valve Index som headsetet kallas öppnats. I samband med detta har företaget även listas enhetens fullständiga specifikationer och systemkrav. Index kommer utrustad med två LDC-skärmar vars upplösningar ligger på 1 440 x 1 600 pixlar. Dessa kan köras med antingen 80, 90, 120 eller 144 hertz (Hz) uppdateringsfrekvens. Dessa skärmar ska även vara vinklade på ett sätt som ger headsetet 20 procent högre synfält än sina konkurrenter.

Valve Index ger även användare möjligheten att anpassa skärmarnas position i sidled samt framåt eller bakåt. Detta för att kunna passa så många användare som möjligt då alla inte har samma avstånd mellan sina ögon. Möjligheten att flytta skärmarna närmare eller längre bort från ögonen kan även komma att hjälpa användare som till exempel använder glasögon.

På headsetets framsida finns det två kameror samt en plats för expansionshårdvara Valve kallar ”Frunk”. Trots att företaget i dagsläget inte har några tillbehör menade för denna plats under utveckling hoppas Valve på att moddare kommer att kunna hitta en användning för ”Frunken”.

Valves handkontroller ska kunna användas för att kontrollera spel inte bara genom gestikulation och via de knappar samt den tillgängliga styrspaken. Handkontrollerna har även utrustats med 87 sensorer som kan läsa av användare fingerrörelser. Detta ska underlätta uppgifter som att plocka upp föremål i spel och sensorerna kan även känna av hur hårt användaren greppar kontrollerna. Handkontrollernas batterier ska enligt Valve räcka för upp till sju timmars användning.

De basstationer som hör till headsetet ska enligt Valve kunna erbjuda användningsytor upp till 400 procent större än de basstationer som hör till konkurrenten HTC Vive. Valve rekommenderar att två eller fler basstationer används, beroende på vilken typ av spel som ska spelas. Upp till fyra stationer kan sammankopplas.

För den som är intresserad av endast handkontrollerna eller basstationerna kommer basstationerna att vara kompatibla med HTC Vive Pro medans handkontrollerna går att använda tillsammans med både HTC Vive och Vive Pro.

Pris och tillgänglighet

Valve Index kommer att kunna köpas i tre olika paket, antingen som en ensamstående enhet, tillsammans med två handkontroller eller tillsammans med två handkontroller och två basstationer. Både handkontrollerna och basstationerna går att köpa separat om så önskas.

Sett till prislappen för VR-headsetet kommer det utan några handkontroller eller basstationer kosta omkring 5 750 kronor. Paketet med Index och två handkontroller går på cirka 8 500 kronor och paketet som även inkluderar två basstationer får en ännu saftigare prislapp på cirka 11 500 kronor.

Valve Index går som tidigare nämnt att förboka nu. Handkontrollerna och basstationerna förväntas skickas ut till kunder senast den 28 juni och VR-headsetet skickas ut senast den 31 juli.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid