Sony ska nu bekräftat tidigare rykten om att företaget lyckats låsa upp en sjunde CPU-kärna i sin populära spelkonsol Playstation 4, ett drag som bör göra det möjligt för spelutvecklare att pressa bättre prestanda och spelupplevelse ur Sonys konsol.

Sony använder sig likt Microsoft av en skräddarsydd AMD-processor för att driva sin senaste generations spelkonsol. Processorkretsen som använder sig av AMD:s Jaguar-arkitektur är en energisnål x86-processor med åtta aktiva CPU-kärnor. Två av dessa kärnor ska vara reserverade för operativsystemet, och således inte användbara för spelutvecklare och deras grafikmotorer. Redan i januari tidigare i år lyckades däremot Microsoft låsa upp en stor del av CPU-resurserna i en sjunde CPU-kärna för att ge bättre spelprestanda i Xbox One, ett drag som nu Sony verkar replikera.

Nu säger spelsajten Eurogamer att flera källor bekräftar tidigare rykten om att även Sony lyckats låsa upp en sjunde CPU-kärna för spelutvecklare i den AMD-krets som används i Playstation 4. Något som Sony börjat förmedla till spelutvecklare i ändringshistoriken för deras ljudprogrammeringsgränssnitt.

”PS4 – Added FMOD_THREAD_CORE6 to allow access to the newly unlocked 7th core.” skriver Sony i ändringshistoriken för sitt FMOD audio API.

Mer CPU-resurser till spel

Medan Sony har ett övertag i GPU-kraft genom en mer kapabel grafikkrets i sin Playstation 4-konsol har Xbox One vid flera tillfällen levererat något bättre upplevelse i CPU-betyngande speltitlar. Ett faktum som skulle kunna tillskrivas de extra resurser som den redan sjunde upplåsta CPU-kärnan tillfört.

När nu Sony låser upp sin sjunde CPU-kärna för använding i spel ska detta kunna jämna ut CPU-prestandan i de två systemen även om det troligtvis kommer att krävas speluppdateringar för att dagens titlar ska kunna dra maximal nytta av den extra beräkningskraften.

Läs även: Sony dissekerar Playstation 4 i videoklipp

Det är samtidigt oklart hur mycket CPU-resurser som behövs för att driva de två spelkonsolernas respektive operativsystem och övriga funktionalitet varför det är svårt att mer konkret sia om prestandaökningarna efter upplåsningen av den sjunde CPU-kärnan. Potantialen finns åtminstone för bättre prestanda i flera PS4-titlar framöver.

Källa: Eurogamer

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Alltså lämnas endast 1 kärna kvar till Operativsystemet, och då är frågan om det räcker. Som parallell, för att visa vad ett resurssnålt OS kräver, så kan jag säga att jag förra veckan hjälpte en anhörig att installera Windows 10-x86 (32-bit) på en 10 år gammal single core P4-3GHZ med 3GB RAM och ett Geforce 6800GT ..och en urslö 250GB HDD.Alltså en dator som borde vara redo för skroten. Men det otroliga var att trots att Win10 tillsammans med programvara då alltså bara drevs med totalt en enda urgammal kärna så fungerade det långt över förväntan. I mitt tycke blev… Läs hela »

Medlem

Du pratar dock om video och webbläsare, vilken ingen är en CPU intensiv aktivitet, utan gpu och minne respektive.

Dock kan jag hålla med dig om att deras OS borde ju rimligen vara tunnare, det är till en smalare typ av avändning och att stötta annat än gaming och appar såsom netflix är ju inget som känns speciellt viktigt för en konsol användare.

Medlem

[quote name=”Fansoz”]Du pratar dock om video och webbläsare, vilken ingen är en CPU intensiv aktivitet, utan gpu och minne respektive. Dock kan jag hålla med dig om att deras OS borde ju rimligen vara tunnare, det är till en smalare typ av avändning och att stötta annat än gaming och appar såsom netflix är ju inget som känns speciellt viktigt för en konsol användare.[/quote] Gå och spela upp 4K på Youtube och berätta hur mycket din processor INTE jobbar 😛En polare har i7-6700k, och en kärna arbetar 100% när han spelar upp 4K på youtube. Men det är ju inte… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Pontus Holmberg”]Gå och spela upp 4K på Youtube och berätta hur mycket din processor INTE jobbar 😛En polare har i7-6700k, och en kärna arbetar 100% när han spelar upp 4K på youtube. Men det är ju inte CPU-intensivt med video i webbläsaren?hm…Facebook kan ha massa effekt om man scrollar för länge då webbläsaren ska cache-lagra allt tills dess att sidan laddas om.[/quote] Det beror helt på browser och inställningar! När jag ska tittar på 4K videos och vill minimera CPU användningen blir jag tvungen till FireFox, tyvärr. Enda browsen jag vet där du kan stänga av stödet för ”MSE… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Fansoz”]Du pratar dock om video och webbläsare, vilken ingen är en CPU intensiv aktivitet, utan gpu och minne respektive. Dock kan jag hålla med dig om att deras OS borde ju rimligen vara tunnare, det är till en smalare typ av avändning och att stötta annat än gaming och appar såsom netflix är ju inget som känns speciellt viktigt för en konsol användare.[/quote]Med Pentium 4 datorn i fråga så var det CPU’n som flaskade vid uppspelning av 1080p (oavsett webbläsare). Det typ 10 år gamla DX9 grafikkortet avhjälper till viss grad men inte som ett nytt. Dock fungerade det… Läs hela »