Nya rykten hävdar att årets andra stora mjukvaruuppdatering till AMD:s Radeon-program kommer att föra med sig stöd för raytracing i mjukvaruform till företagets Navi-familj av grafikprocessorer.

De senaste åren har sett mycket snack om raytracing i realtid som en funktion hos grafikkorts. I dagsläget är det endast Nvidia som på en hårdvarunivå tagit denna teknik till konsumenter med sin grafikarkitektur Turing. AMD förväntas haka på den nya trenden i framtiden med en blandning av hårdvarustöd och mjukvarustöd för tekniken. Både Microsoft och Sonys kommande spelkonsoler Xbox Scarlett och Playstation 5 kommer till exempel baseras på AMD-hårdvara och komma med stöd för raytracing på hårdvarunivå.

Däremot har AMD:s senaste grafikarkitektur Navi inte något hårdvarustöd för raytracing. Dock hävdar ett nytt rykte från Twitter-profilen Komachi att mjukvarustöd för detta är på väg och kommer att landa innan årets slut. AMD har för vana att lansera minst en stor uppdatering till sin Radeon-mjukvara per år. Medans vi redan sett lanseringen av Radeon Software Adrenalin 2019 Edition förväntas ännu en stor uppdatering vara på väg och med denna även optimerade drivrutiner för just raytracing i realtid.

Raytracing har nämnts i tidigare drivrutiner från AMD men tekniken har ännu inte implementerats full ut. Trots att dedikerad hårdvara erbjuder en stor hjälp när det kommer till den extra beräkningskraft tekniken kräver är det inte ett krav för att tekniken ska kunna användas. Microsofts senaste gränssnitt DirectX Raytracing (DXR) ställer till exempel inga krav på dedikerad hårdvara menad för raytracing.

En drivrutin optimerade för speltiteln Gears 5 innehåller DXR-referenser.

Ett grundläggande stöd för tekniken på mjukvarunivå följt av grafikprocessorer med dedikerad hårdvara ser ut att kunna vara AMD:s plan när det kommer till att anamma en av det gångna årets största snackisar. Exakt hur AMD planerar att ta sig an den prestandakrävande tekniken återstår dock att se. December månad är inte allt för långt bort och med lite tur kan vi komma att få ny information om företagets planer för raytracing inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid