Stannar Netflix upp, har låg kvalitet och är långsamt att starta? Då kan det vara din bredbandsleverantör som har svårt att hålla igång en bra uppkoppling till Netflix. I företagets senaste mätning avslöjas Sveriges snabbaste bredbandsleverantörer och vi får reda på hur Sverige ligger till när det gäller Netflix-uppkoppling i jämförelse med resten av världen.

Netflix är världens största leverantör av On Demand video och levererar på vissa stunder av dagen stora delar av all trafik på Internet. Av den anledningen är Netflix en ganska bra måttstock att använda för att mäta olika bredbandleverantörers genomsnittliga uppkopplingshastighet. Netflix mäter varje månad alla användares genomsnittliga uppkopplingshastighet till företagets servrar vid ”prime time” för att skapa en bild av hur snabba uppkopplingar olika bredbandsleverantörer faktiskt levererar. Nu har rapporten för juli 2015 kommit och det är dags att ta reda på vilken svensk teleoperatör som är snabbast och hur snabba uppkopplingar vi svenskar har i jämförelse med resten av världen.

Testsajter säger inte allt

Resultaten baseras på användares uppkoppling till Netflix:s servrar. Detta betyder att användare med snabba uppkopplingar till exempelvis testsajter så som Bredbandskollen kan ha betydligt lägre hastigheter till Netflix. Det är alltså både en leverantörs uppkoppling till användare och till Netflix som påverkar dess genomsnittliga resultat.

Netflix_ISP_2_717

Klicka för större bild.

Börjar vi på hemmaplan kan vi se att Comhem för tredje månaden i rad blir vinnaren på den svenska marknaden. Leverantören ligger inte långt för Ownit men en bra bit framför tredjeplatsinnehavarna, Bredband2 och Bahnhof. Längst ner på listan ligger Tele2, hela 25,5 procent bakom Comhem. Värt att notera är att de flesta leverantörer som ligger längst ner på listan bara levererar bredband via DSL. De svenska vinnarna levererar antingen över fiber och kabel.

Nio av topp tio från Europa

Sveriges bredbandsleverantörer är ganska bra om man jämför dem internationellt. När vi kollar på det svenska genomsnittet och jämför det med resten av omvärlden ser vi att Sverige kommer på plats fem, inte dåligt med tanke på att Netflix finns i 28 länder. Sverige är Nordens snabbaste land och befinner sig på en topp-tiolista där bara ett land, Nya Zeeland, inte ligger i Europa. Netflix:s hemland USA ligger på 14 plats.

  1. Belgien– 4,16 Mbps
  2. Luxemburg – 4,12 Mbps
  3. Schweiz – 4,08 Mbps
  4. Nederländerna – 4,03 Mbps
  5. Sverige – 3,89 Mbps
  6. Danmark – 3,83 Mbps
  7. Norge – 3,8 Mbps
  8. Tyskland – 3,76 Mbps
  9. Storbritannien – 3,56 Mbps
  10. Nya Zeeland – 3,54 Mbps

Källa: Netflix, Pocket-lint

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AMD73dj christianJohnfisk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Ingen av de där operatörerna utom tele2 och telia erbjuder väl mindre än 10Mbit?
Och även ADSL så är det väl i regel 8+?

Så det säger väl mer om Netflix servrar och trafikprioritering.

Johnfisk
Gäst
Johnfisk

När blev Europa hela världen

dj christian
Gäst
dj christian

Vilket skämt! Förut låg vi först.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Johnfisk”]När blev Europa hela världen[/quote]

Nya Zeeland är ju nummer 10 som du ser.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Json_81″]Ingen av de där operatörerna utom tele2 och telia erbjuder väl mindre än 10Mbit?
Och även ADSL så är det väl i regel 8+?

Så det säger väl mer om Netflix servrar och trafikprioritering.[/quote]

Det långsammaste telia erbjuder är 8a. Har man dåligt har man väl ca 4-5.Så Netflix servrar suger balle.