Koreanska skärmtillverkaren LG satsar vidare på framtidens skärmteknik och vid sidan av OLED lägger man nu stor vikt vid utvecklingen av 8K-upplösning. Företaget går nu ut med mer information om sin satsning på 8K-formatet, varför man ska se fram emot 16 gånger fler pixlar än i 1080p upplösning och fördelarna med tekniken.

LG presenterade redan under CES 2015 sin första 8K-upplösta TV. Redaktionen kunde själva vila ögonen på LG:s 98-tums 8K UHD TV under mässan och som väntat imponerade skärmen med sin magnifika skärpa och detaljrikekom. LG var inte först med 8K och den faktiska upplösningen 7 680 x 4 320 pixlar men förklarar nu att man satsar hårdare på att ta fram konsumentprodukter efter denna standard.

Sedan januari i år har LG utvecklat en 55 tum stor 8K UHD panel som förutom en imponerande upplösning även ska vara kapabel att pressa upp ljusstyrkan till 500 nit, detta genom en extra vit pixel i panelens befintliga RGB-subpixelstruktur. Själva panelen är en LCD IPS-panel och ska vara ett tecken på att LG kommit en bra bit i utvecklingen av 8K-standarden.

LG:s närliggande mål är att visa upp en bredare produktlinje med 8K-kapabla apparater. Inte minst för den digitala skyltfönster och liknande produktområden där hög detaljrikedom och gigantiska skärmar hör till vardagen.

8K UHD är den högsta TV-upplösning vi behöver?

Även konsumentmarknaden börjar samtidigt göra sig redo för 8K och ska vi ta brittiska TV-bolaget BBC på orden är 8K UHD den maximala upplösning som kommer att behövas i TV-apparater.

”Since 8K resolution is the highest resolution that the human eye is capable of seeing, it will put an end to the resolution discussion” har representanter för BBC uttalat under sändningar av OS 2012.

Sydkorea planerar att erbjuda de första 8K UHD-testsändningarna under vinter-OS 2018 och Japan arbetar redan på testsändningar av 8K SHV-material för att vara redo för den nya tekniken.

8K ger närmast 3D-lik närvarokänsla

Den stora fördelen med 8K är som väntat det högre antalet pixlar som används för att skapa bilden på din skärm eller TV. Som vi tidigare rapporterat från våra förhandstittar på 8K-material ger den enorma pixeltätheten en närmast 3D-lik känsla.

Nackdelen är som väntat produktionskostnader för så pass extremt högupplösta skärmpaneler. Samtidigt finns det idag egentligen inget kommersiellt tillgängligt videomaterial i 8K-upplösning. På PC-sidan finns det möjlighet att skala spel och program fritt efter upplösningen men dagens varianter av HDMI och Displayport är inte redo för 8K UHD-upplösning och dagens grafikkretsar är inte i närheten av den prestanda som krävs för att leverera spelbar grafik i dessa upplösningar.

LG avslöjar Apples 8K-planer?

LG menar att vi redan i år kan vi få se de första 8K-kapabla skärmarna på marknaden. Företaget skriver nämligen i ett pressmeddelande att Apple redan i år kommer att presentera iMac 8K. Produktnamnet eller specifikationerna är inget som förklaras mer i detalj eller ens bekräftats av Apple men LG menar att datorn får en 8K UHD-panel under huven. Att LG kommer tillverka 8K UHD-paneler åt Apple är däremot ingen större överraskning och Apple har med iMac 5K visat att man kan ta till egenutvecklade lösningar för att ta sig förbi tekniska begränsningar på marknaden.

Källa: LG

Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobberian
Medlem
Tobberian

FHD på bilden är 6×6 istället för 4×4. 😛