Efter att ha trånat efter OLED-TV i flera år men hindrats av det ohyggligt höga priset blir vi positivt överraskade av LG:s nya 55-tummare. På ett år har tillverkaren lyckats dumpa priset med 80 procent, och vi tar en närmare titt på en ny modell som kan köpas för under 20 000 kronor.

Till skillnad från en vanlig LED-TV, som blir upplyst av en uppsättning dioder bakom panelen eller i skärmramarna, så är varje pixel i en OLED-skärm sin egen ljuskälla. Det innebär att man med OLED kan åstadkomma svårslagen kontrast och svärta, då de partier som ska representera svart helt enkelt kan stängas av helt och hållet och med hög precision.

Tyvärr innebär OLED också en avancerad och kostsam tillverkning. Apparater finns redan på marknaden, men priserna har i regel legat på nivåer orimliga för vanliga konsumenter. LG är dock en av de tillverkare som satsat hårdast på OLED på senare tid, och nu har företaget fått ut en ny 55-tumsmodell med OLED – för under 20 000 kronor.

TV:n, som vi stiftar närmare bekantskap med på IFA-mässan i Berlin, använder en böjd OLED-panel med 1080p-upplösning. Det finns tre HDMI-ingångar och både trådat och trådlöst nätverk. Dessutom har den uppdaterats med en ny fot sedan förra generationens apparater, som dessutom kan plockas bort till förmån för ett väggfäste.

Modellnamnet blir LG EC930 och den nya OLED-TV:n finns att köpa exempelvis på Elgiganten för 19 990 kronor inklusive moms. Det är ett tillfälligt specialpris som antagligen kommer höjas något längre fram, men samtidigt ett tydligt budskap ifrån LG om vart OLED-tekniken är på väg.

Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mats Svensson55ec930vNiaburethmcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

Intressant med Media Markts pris (19 980 kr) på OLED-TV:n LG 55EA980W som ni visar under artikeln. Vad skiljer den TV:n från den ni skriver om i artikeln?

Niabureth
Medlem
Niabureth

—————————————-[quote name=”mcnaldo”]Intressant med Media Markts pris (19 980 kr) på OLED-TV:n LG 55EA980W som ni visar under artikeln. Vad skiljer den TV:n från den ni skriver om i artikeln?[/quote] Modellen du pratar om är första generationens OLED från LG. Den saknar webOS och har högre input lag än modellen i klippet ovan (ca 60ms vs 30ms på nya modellen). 55EA980 har vad jag vet bättre högtalare och exklusivare byggmaterial, iallafall om baksidan är något att gå på som är klädd i kolfiber på 980 vs plast på 930. Hur som helst så är nästan Mediamarkt tvugna att sänka priset för… Läs hela »

55ec930v
Gäst
55ec930v

Kanske mer relevant med länk till den aktuella produkten: http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/55EC930V/lg-55-3d-smart-oled-tv-55ec930v

Mats Svensson
Gäst
Mats Svensson

Synd att det är inte är plattskärmar.