Intels lite annorlunda experiment med AMD, i ett försök att konkurrera med Nvidia i kraftfulla bärbara datorer, når snart sitt slut. Kaby Lake-G får sommaren 2020 som datumet för sin död.

Intel Kaby Lake-G introducerades under början av 2018 till en överraskad bransch som såg Intel och AMD mötas i ett unikt samarbete. Samarbetet skapade ett chipset som inkluderade både en Intel-CPU och en AMD-GPU på en och samma enhet. En så kallad Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB) kopplade samman de två kretsarna för att erbjuda snabb kommunikation. Det gör den historiskt viktig som Intels första kretsar som använder den speciella tekniken, som Intel nu säger sig vilja satsa mer på i framtiden.

Kaby Lake-G

Sällsynt i datorer

Intels NUC såldes med Kaby Lake-G-kretsar.

Kaby Lake-G kom till en början i fem utföranden med i5- och i7-processorer och klockfrekvenser från 2,8 till 3,1 GHz över fyra kärnor. Det gav dem prestanda som främst fick dem att passa till relativt krävande användare. I Intels marknadsföring jämfördes Kaby Lake-G-kretsen främst med Nvidias GTX 1060 Max-Q-grafik. Det visade att Kaby Lake-G kanske inte nödvändigtvis var riktad till gamers men att den hade kunnat passa bra i bärbara datorer riktade till kreatörer, som vill ha relativt hög prestanda i kompakta format. Även om intresset från tillverkare var lågt introducerade åtminstone Acer en bärbar dator kallade ConceptD 5, som baseras på en krets från serien. Intel använde också kretsar från serien i sina egna kompakta NUC-datorer. Bortom det har dock intresset varit till synes dåligt.

Nu meddelar Intel att Kaby Lake-G har fått ett datum för slutet av sitt liv. I slutet av januari stänger Intel portarna för beställningar och i slutet av juli upphör produktionen. Det betyder att det lite ovanliga samarbetet mellan Intel och AMD är på väg att läggas ner. Det kommer i en tid då vi hör allt mer från Intel om grafik. Intel Ice Lake lanseras i flera laptops just nu med kraftigt uppgraderad grafik och Intels kommande Xe-grafikkort ser nu ut att lanseras i samband med slutet av Kaby Lake-G-produktionen.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid