Intel har gett några nya munsbitar information kring den kommande grafikarkitekturen ”Xe” samt antytt till ett potentiellt lanseringsfönster under juni nästa år.

Under år 2020 förväntas vi få se introduktionen av en tredje stor aktör på marknaden för grafikkort. Intel har sedan tidigare bekräftat att företaget i dagsläget utvecklar en grafikarkitektur vid namn ”Xe”. Denna kommer att hitta sin väg till företagets tolfte generation av integrerade grafikkretsar samt diskreta grafikkort ämnade för en rad olika marknadssegment.

Gen 12 med två gånger prestandan hos Gen 11

Under Intel Developer Conference (IDC) tog Intels Kenichiro Yasu scenen och talade en del om vad som komma skall för företagets grafikkretsar och grafikkort. Först ut hävdades det att företagets kommande processorfamilj Tiger Lake tar steget från integrerade Gen 11-grafikkretsar dagens Ice Lake-processorer nyttjar till Xe-baserade Gen 12 med siktet inställt på två gånger bättre prestanda mot Gen 11. Detta bekräftades efter att Intel visat upp en handfull prestandasiffror som jämför dagens Gen 11-grafik mot äldre Gen 9,5.

Enligt Intel ska dessa Gen 12-kretsar sikta på gaming i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar vid 60 bildrutor per sekund. Detta medans de nuvarande Iris-kretsarna håller sig runt 30 bildrutor per sekund i dagens populära e-sport-titlar.

Diskreta Intel Xe-grafikkort bekräftas få raytracing-stöd

Det har tidigare bekräftats att de Xe-modeller Intel förbereder för marknadssegmentet för servrar och datacenter kommer få hårdvarustöd för raytracing. Detta är något som ytterligare en gång bekräftas under IDC 2019

Huruvida denna teknik kan komma att hitta sin väg in i konsumentgrafikkorten baserade på Intels kommande arkitektur är dessvärre något som i dagsläget inte har bekräftats.

Intel Xe kan se en lansering under juni 2020

Det har tidigare pekats mot att det blir år 2020 som blir starkskottet för Intels kommande grafiksatsning. Däremot har det inte bekräftats när under året produkterna kan komma att hitta sin väg ut på marknaden. Vad som kan vara en potentiell fingervisning till Xe-arkitekturens initiala lansering har även dykt upp i form av en tweet från Raja Koduri. I inlägget på Twitter visar Koduri en bild på sin Tesla Model X vars registreringsplåt stavar ”THINKXE”.

Registreringsplåtens två övre hörn pryds även med ”JUN” och ”2020” (juni 2020) vilket har fått många att spekulera i att detta kan vara ett halvdiskret försök till att avslöja när arkitekturen först kommer att hitta sin väg ut på marknaden. Det kan även visa sig helt enkelt vara hur länge bilen i fråga är skattad och således inte ha någonting att göra med arkitekturens lansering över huvud taget.

Vi har i alla fall fått en indikator på de prestandaframsteg Intel siktar mot när det gäller integrerade grafikkretsar. Ännu en bekräftelse att det kommer att finnas raytracing-stöd på minst ett av Xe-familjens produktsegment samt ett potentiellt lanseringsfönster för nästa utmanare på marknaden för konsumentgrafik.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid