AMD har inga planer på att implementera liknande blockader för prestanda när det kommer till brytning av kryptovalutor likt den blockad Nvidia försökt sätta upp för sin senaste grafikkortsmodell.

Blockerad prestanda när det kommer till brytning av kryptovalutor är något som varit ett riktigt hett ämne under den senaste tiden. Grafikkortsmodellen RTX 3060 lanserades samtidigt som Nvidia avtäckte sin CMP-serie specifikt dedikerad för brytning av kryptovalutor. Nvidia bekräftade i samma veva att prestandan hos RTX 3060 skulle halveras när det kommer till just denna uppgift. Något som sedan gick allt annat än bra.

När det kommer till AMD har det dock inte uttryckt några planer på någon sådan taktik förrän nu. Enligt PC Gamer ska AMD:s Nish Neelalojanan ha sagt att ”det korta svaret är: nej” när det kommer till frågan om en liknande kryptoblockering från de röda laget. Denna information ska ha framkommit under ett samtal mellan AMD och media inför lansering av deras senaste grafikkort Radeon RTX 6700 XT.

Neelalojanan ska även ha förklarat hur arkitekturen RDNA från början var designad för gaming och RDNA 2 lägger ännu större fokus vid detta ändamål. Det påpekas även hos just brytning av kryptovalutor skalas bra med bredare minnesbussar och minnesbandbredd. Något just RDNA 2 inte riktigt är världsledande med då Infinity Cache används för att väga upp för relativt låga bussbredder. Således menar Neelalojanan att just RDNA 2 på en arkitektonisk nivå inte är optimerat för brytning av kryptovalutor och inga extrainsatta åtgärder krävs ur AMD:s synpunkt.

Radeon RX 6700 XT

En annan fråga PC Gamer lyfter är huruvida AMD faktiskt kulle kunna implementera en kryptoblockering på ett effektivt sätt. AMD:s drivrutiner för Linux kommer med öppen källkod vilket innebär att mer makt hamnar hos utvecklare och användare. Något som med stor sannolikhet skulle leda till att en kryptoblockering från det röda laget neutraliseras innan Nvidia hinner säga ”Hoppsan, vi skickade ut fel drivrutin”.

I dagsläget ser läget således inte ut att ha rubbats så värst mycket. Nvidia lyckades skicka ut en drivrutin utan sin kryptoblockering och det som finns på internet försvinner aldrig helt. Samtidigt har tillverkarens konkurrent sagt att man inte kommer ta till några extrainsatta åtgärder då deras produkter lämpar sig bättre för gaming.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
Bengt-Arne Johansson
3 Årtal sedan

Kan kanske vara vist med tanke på Nvidias blunder där dom själva låste upp blocket endast med en drivrutin, hur dom nu lyckades då blocket skulle sträcka sig över både drivrutin, bios och hårdvara 🙂

Men allvar, dagens kryptobrytning kräver en hög rå bandbredd till grafikminnet, det är inget som dom kan få på AMD’s Navi21/22/23 som ju har 256/192/128 bitars buss, såvida nu inte någon kryptomjukvara lyckas komma på ett sätt att dra nytta av IF cachen. Till dess så¨är Navi21/22/23 inget riktigt krypto alternativ..