Radeon R9 390X ser ut att bli ett både mäkta kraftfullt och energislukande grafikkort. AMD:s nya Fiji GPU har massvis med transistorer och spås få en värmeutveckling något som tidigare pekat mot en kylningslösning med vatten. Nu dyker det upp läckta presentationsdokument som talar om en vattenkyld specialutgåva av R9 390X.

AMD Radeon R9 390X WCE är namnet som nämns i den produktpresentation som snappats upp av Videocardz. WCE står för Water-Cooled Edition och pekar på det faktum att AMD sedan tidigare sagts satsa på en vattenkylningslösning för sitt nya flaggskepp.

Produktspecifikationen i dokumentet är något knapphändig men bekräftar tidigare rykten som antalet streamprocessorer – 4 096 stycken. Samt en inriktning mot 4K-upplösning, virtuell verklighet samt en arkitektur fullt redo för DirectX 12. Även nämnvärt är informationen om HBM-grafikminne på upp till 8 gigabyte, något som ytterligare stärker våra tidigare uppgifter om att AMD satsar på mer än 4 gigabyte minne i sin toppmodell.

Vattenhybridkylning är en påkostad lösning

Skulle presentationen vara äkta råder det inget tvivel om att AMD kommer att lansera en vattenkyld modell av Radeon R9 390X. Det skulle inte vara första gången AMD satsar på en vattenhybridkylare för grafikkort då man redan med Radeon R9 295X2 valde att utrusta sina två Hawaii-kretsar med vattenblock från danska Asetek.

WCEeditionStor

En sluten vattenkylare är samtidigt ett påkostat alterantiv till traditionella kylflänsar. Ett faktum som var lättare att svälja under utvecklingen av Radeon R9 295X2 med ett butikspris på drygt 13 000 kronor.

Radeon R9 390X blir ett påkostat grafikkort men ska trots allt ta sikte på mer traditionella entusiastkonsumenter och lär få en prislapp som landar betydligt lägre än den vi såg på R9 295X2. Något som alltså kan komma att betyda flera olika modeller av det nya flaggskeppet där endast en specialutgåva av grafikkortet, vilket också antyds av namnet som pekar på en vattenkyld specialutgåva.

AMD väntas lansera Radeon R9 390X i början av sommaren och då tidigare modeller av kortet redan använts för demonstrationer under Game Developer Conference i början av maj verkar tillverkarens lanseringsplan vara på rätt väg.

Källa: Videocardz

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
zapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zapp
Medlem
Zapp