AMD arbetar febrilt på sin nya prestanda GPU Fiji och ska enlig tidigare rykten lanseras under slutet av andra kvartalet i form av grafikkortet Radeon R9 390X. Förutom en rejält mycket högre beräkningskraft ska grafikkortet få nytt supersnabbt grafikminne kallat HBM. Men risken är att detta tvångar AMD att nöja sig med 4 gigabyte minne.

Ett av de mest ihärdiga rykten som cirkulerat kring AMD:s kommande Fiji GPU är just stödet för High Bandwidth Memory (HBM) som ska ge en närmast revolutionerande ökning i minnesbandbredd. Fördelen med HBM är att man till skillnad mot mer klassiska GDDR5-minne kan fästa HBM-kretsarna intill grafikkretsen på samma yta och binda samman GPU med minne med betydligt snabbare minnesbussar.

Den lösning AMD sägs använda i Fiji kallas 2.5D-IC silicon interposer och bygger på flera separata kiselkretsar på samma substrat. Den ena kretsen blir AMD:s Fiiji GPU och de övriga kretsarna blir HBM-minnesmoduler på vardera 1 gigabyte eller 8 gigabit.

Radeon R9 290X med sina GDDR5-chip blottade men snart kan minneschipen flytta in från mönsterkortet.

Problemet ska vara att dagens HBM-moduler helt enkelt är för stora för att tillåta mer än 4 gigabyte minne på samma substrat. Det skulle innebära fyra fysiska HBM-moduler som har vardera ett 1 024 bit minnesgränssnitt och en bandbredd på motsvarande 128 gigabyte per sekund vid en klockfrekvens på 1 000 megahertz. Med fyra av dessa moduler bredvid AMD:s Fiji GPU skulle man nå en minnesbandbredd på hela 512 gigabyte per sekund – en rejäl ökning jämfört med dagens grafikkort. Det talas även om 1 250 megahertz HBM-moduler för Radeon R9 390X och då en maximal bandbredd på 640 gigabyte per sekund. Andra fördelar med HBM är att arbetsspänningen är lägre och endast ligger på 1,2 volt mot 1,5 volt för GDDR5-minne.

Egenskap  Radeon R9 390X  Radeon R9 290X  Geforce GTX 980
Minnesbandbredd 640 GB/s (?) 320 GB/s 224 GB/s
Grafikminne 4 GB HBM 4 GB/8 GB GDDR5 4 GB GDDR5
Minnesbuss 4 096 bit 512 bit 256 bit

Får inte plats med fler minneschip

Enligt källor till Fudzilla får AMD trots allt betala ett pris för att man är tidigt ute med HBM-tekniken och det är alltså mängden minne som kan knytas till företagets nya GPU. Att dubblera antalet minneschip till 8 stycken blir troligtvis helt enkelt för trångt och AMD får då avvakta på att minnestillverkare släpper 16 gigabit HBM-chip eller får till effektivare tillverkningsteknik. Att få plats med en Fiji GPU som sägs mäta runt 550 kvadratmillimeter samt kringliggande HBM-chip blir troligtvis en utmaning i sig.

sk_hynix_hbm_dram

Nvidia har också planer på att använda sig av en HBM-liknande lösning som man kallar 3D-minne. Även här kommer minneschipen fästas tätt inpå GPU för att maximera prestandan. Nvidia däremot väljer att avvakta tills deras Pascal-arkitektur lanseras under 2016 när man även tros kunna utnyttja effektivare 16 nanometerteknik för tillverkning av kretsarna.

Om AMD väljer att satsa fullt ut på HBM med lanseringen av Fiji och Radeon R9 390X kan det alltså bli så att konsumenter inledningsvis får välja mellan kort med extra minnesmängd eller extra hög minnesbandbredd. Enligt NordicHardwares prestandaanalyser är det oftast det sistnämnda som ger absolut bäst resultat.

Källa: Fudzilla

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid