Det börjar bli hög tid för AMD att prestentera sin nästa generation av prestandagrafikkort, och nu tycks vi kunna ana viss rörelse bland partnertillverkare och medverkande aktörer inför en eventuell kommande lansering. Fraktsedlar har nu hittats med referenser till vad som kan vara kretskort för den nya R9 300-serien.

I och med GTX 900-serien har Nvidia lagt sina kort på bordet för hösten 2014 och blickarna riktas nu mot konkurrenten AMD. Sist det röda laget lanserade nya entusiastgrafikkort var det i form av Radeon R9 290 och 290X förra hösten, och förutom tillskottet av dubbelkortet Radeon R9 295X2 har dessa kort stått ensamma kvar som AMD:s flaggskepp. En ny R9 300-serie bör därmed vara på ingång, men än så länge har det varit väldigt tyst från AMD:s sida.

AMD-Fiji-XT-GPU

Nu har referenser till ett kretskort kallat 102-C88001-00 dykt upp i fraktsedlar från Zauba. De nuvarande toppkorten R9 290 och 290X delar samma kretskort med referensen C671, så det är inte omöjligt att C880 blir ett kort ur den nya R9 300-serien. Rör det sig om nya flaggskeppskort förväntas dessa säljas under namnen R9 390 respektive 390X. Dessutom nämns kortet tillsammans med kodnamnet ”Fiji XT”.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Grafik/AMD_Radeon_R9_390X/fullimages/AMD-Radeon-R9-390X-cooling.jpg

Däremot vet vi än så länge väldigt lite om kortens specifikationer eller finesser. Bilder på en Radeon-märkt vattenkylare nära besläktad med den till dubbelkortet R9 295X2 har fångats på bild tidigare, där fläktdesignen antyder att det rör sig om en kylare till ett enkelkretsat grafikkort. Är det en faktisk kylare från AMD kan det innebära att företaget kan lansera åtminstone en variant av ett högpresterande entusiastkort med sluten vattenkylning.

Den nya grafikkortsserien kan komma att baseras på Tonga, som tidigare lanserats i form av Radeon R9 285, men uppskalat till fler streamprocessorer och en bredare minnesbuss. Av allt att döma kommer det dock inte röra sig om en processkrympning, åtminstone inte inledelsevis.

Förhoppningsvis får vi se nya livstecken från AMD:s Radeon-familj innan årsskiftet, och vi misstänker att AMD ogärna kommer låta Nvidia få övertaget inför julhandeln utan motstånd med sin välrenommerade GTX 900-serie.

Källa. Wccftech


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Berntd
Berntd
9 Årtal sedan

Hoppas de fixat ett svalare kort som inte drar så mycket ström. Prestandamässigt är jag inte orolig. Men vill inte ha en ny vulkan i burken.

flopper
flopper
9 Årtal sedan

vattenkylt, svalt.

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Berntd”]Hoppas de fixat ett svalare kort som inte drar så mycket ström. Prestandamässigt är jag inte orolig. Men vill inte ha en ny vulkan i burken.[/quote]Ja vi får onekligen hoppas att AMD lyckas effektivisera sin GCN-arkitektur inför R300-serien. Det handlar inte bara om temperaturer utan möjligheterna för kretsarna att användas i mindre system utan kylningsproblem osv. [quote name=”flopper”]vattenkylt, svalt.[/quote]Det är sant, men det är en lösning på ett problem som inte borde finnas. Vattenkylning kräver radiatorer och sätter andra krav på din PC/chassi än vad luftkylare gör. Samtidigt som det är en högre kostnad. Det är en intressant och… Läs hela »

Teccno
Teccno
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Berntd”]Hoppas de fixat ett svalare kort som inte drar så mycket ström. Prestandamässigt är jag inte orolig. Men vill inte ha en ny vulkan i burken.[/quote]Ja vi får onekligen hoppas att AMD lyckas effektivisera sin GCN-arkitektur inför R300-serien. Det handlar inte bara om temperaturer utan möjligheterna för kretsarna att användas i mindre system utan kylningsproblem osv. [quote name=”flopper”]vattenkylt, svalt.[/quote][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Berntd”]Hoppas de fixat ett svalare kort som inte drar så mycket ström. Prestandamässigt är jag inte orolig. Men vill inte ha en ny vulkan i burken.[/quote]Ja vi får onekligen hoppas att AMD lyckas effektivisera sin GCN-arkitektur… Läs hela »