Det blir inga nya grafikkretsar tillverkade med 20 nanometersteknik för AMD under 2014. Det tråkiga beskedet bekräftades nyligen av företaget under ett konferenssamtal och allt pekar även på att konkurrenten Nvidia får hålla sig till nästa år efter problem hos tillverkaren TSMC med dess 20 nanometerteknik.

Både AMD och Nvidia har väntat länge och väl på att halvledartillverkaren TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturer Company) ska få rätsida på sin nya effektivare 20 nanometerteknik. Det har länge gått rykten kring problem med övergången från 28 nanometer och det är något som fortsätter att sätta käppar i hjulet för både AMD och Nvidia.

Under ett konferenssamtal fick AMD-chefen Lisa Su frågan om huruvida företaget tänkte stanna på 28 nanometerteknik för sina produkter under 2014 eller om man planerade produkter med mindre och effektivare tillverkningsteknik redan i år. Svaret var så direkt man kan vänta sig av ett AMD som inte vill avslöja sina framtidsplaner och bekräftar att 20 nanometer dröjer till nästa år.

”I think what I said earlier sort of what we’re doing in terms of technology strategy, we are 28 this year, we have 20-nanometer in design, and then FinFET thereafter. So that’s the overall product portfolio.” svarade Lisa Su.

Lisa Su bekräftade också att detta gällde både processorer och grafikkretsar.

Även Nvidia drabbas

Samtidigt säger källor till 3DCenter.org att Nvidia fått skrota sina planer på 20 nanometers kretsar under 2014. Deras mellanklassmodeller av nya Maxwell-arkitekturen kommer istället stöpas om med nuvarande 28 nanometerteknik och provtillverkas senare i april månad. Produkter baserade på de nya GM204 och GM206 grafikkretsarna väntas dock inte ut på marknaden förrän i slutet av 2014, kanske så sent som i januari 2015. Vilket sedan kommer följas av GM200 som ser ut att bli efterföljare till GK110.

GM200 väntas däremot vara tillverkad med just 20 nanometerteknik men tros inte hitta ut på marknaden förrän under andra kvartalet 2015.

NVIDIA__GTX680_GK104

Sammantaget indikerar de senaste uppgifterna att varken AMD eller Nvidia kommer kunna pressa ut några grafikkretsar på 20 nanometer och istället får jobba med att effektivisera sina nuvarande arkitekturer. Något inte minst Nvidia verkar gjort bra med sin Maxwell GPU som redan introducerats i budgetsegmentet i form av Geforce GTX 750 Ti.

Via: TechPowerUp

Relaterade artiklar


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
thisRebellionLennartBtngbflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

inte oväntat 2 år+ är signalerna för tillfället och det lär öka då 16nm etc..är segt och därefter…

tngb
Gäst
tngb

Vet någon varför kretskortet har sicksack-mönster på vissa ställen?

LennartB
Gäst
LennartB

[quote name=”tngb”]Vet någon varför kretskortet har sicksack-mönster på vissa ställen?[/quote]
En gissning är att det är för att få lika långa ledningsbanor och därmed undvika att signalerna kommer osynkade.

LennartB
Gäst
LennartB

[quote name=”LennartB”][quote name=”tngb”]Vet någon varför kretskortet har sicksack-mönster på vissa ställen?[/quote]
En gissning är att det är för att få lika långa ledningsbanor och därmed undvika att signalerna kommer osynkade.[/quote]
Vid 5GHz blir en period 2*10^-7 s lång vilket blir runt 40-50m (med en signalhastighet på runt 200 000km/s) så det kanske inte spelar så stor roll med någon millimeter hit eller dit vid närmare eftertanke…

Rebellion
Medlem
Rebellion

[quote name=”LennartB”][quote name=”LennartB”][quote name=”tngb”]Vet någon varför kretskortet har sicksack-mönster på vissa ställen?[/quote]
En gissning är att det är för att få lika långa ledningsbanor och därmed undvika att signalerna kommer osynkade.[/quote]
Vid 5GHz blir en period 2*10^-7 s lång vilket blir runt 40-50m (med en signalhastighet på runt 200 000km/s) så det kanske inte spelar så stor roll med någon millimeter hit eller dit vid närmare eftertanke…[/quote]

Du missade några decimaler. Ditt räkneexempel blir 4cm och ja man vill ha lika långa ledare i snabba bussar för att missa lite synkskräp i signalerna.

this
Medlem
this

Kan inte minnas att TSMC varit i tid någon gång med sin nya tillverkningsteknik. Men det är inte så förvånande då det bara blir mer och mer komplicerat när man kommer ner i mindre avstånd. Om nu Intel klarar att få klart 14nm i tid så kommer TSMC vara fortsätta ligga ca 2 år efter.