AMD har mottagit en del kritik den senaste tiden angående processorer ur Ryzen 3000-serien som inte når sina listade maxfrekvenser, något som snart sägs åtgärdas med AGESA-versionen 1003ABBA som sägs börja dyka upp inom de kommande veckorna.

Välkända överklockningsprofilen Der8auer genomförde en användarundersökning där cirka 2 700 personer deltog genom att dela med sig av de maxfrekvenser deras processorer ur Ryzen 3000-serien nådde under en omgång av Cinebench R15. Undersökningen visade att det var ett stort antal användare vars processorer aldrig nådde de högsta turbofrekvenser AMD listat för de olika processormodellerna.

Till exempel var det endast sex procent av de deltagande Ryzen 9 3900X-användarna vars processorer nådde AMD:s listade maxfrekvens på 4,6 gigahertz (GHz).

Det tog inte lång tid innan AMD gjorde ett officiellt uttalande angående undersökningens resultat. Tillverkaren lovade då att problemet som orsakade de låga frekvenserna var identifierat och skulle åtgärdas med en kommande BIOS-version. En beta-version av denna BIOS-version ska nu ha börjat hitta sin väg ut till moderkortstillverkare och förväntas bli tillgänglig för konsumenter inom två till tre veckor.

AGESA 1003ABBA

Den kommande BIOS/AGESA-versionen går under namnet 1003ABBA och ska enligt AMD öka prestanda hos företagets senaste processorer under kortare perioder av hög belastning. Detta genom en ökning av turbofrekvenserna på 25 till 50 megahertz (MHz) med AMD:s kommande BIOS-version. Enligt AMD:s blogginlägg har testsviterna PCMark 10 och Kraken Javascript Benchmark använts vid framtagandet av den kommande uppdateringen och de ändringar företaget menar att användare kan förvänta sig.

AMD nämner i sitt blogginlägg angående denna kommande uppdatering att processorernas långvarighet inte var anledningen till de sänkta klockfrekvenserna. Snarare ska det ha handlat om att klockfrekvenserna medvetet hållits ned på grund av generell systemstabilitet. Mer specifikt nämner AMD att man inte velat få program som övervakar aspekter som just processorers klockfrekvenser att tvinga system att tillämpa högprestanda-profiler eller öka processorernas strömtillförsel för att tvinga upp klockfrekvenserna.

Nytt mätverktyg på väg

I samma blogginlägg nämner AMD även att ett nytt utvecklarverktyg för mjukvaror som övervakar aspekter som temperaturer, klockfrekvenser och effektförbrukning hos processorerna är på väg. Denna kommer att bli tillgänglig att laddas ned separat den 30 september. En aspekt som verktyget ska kunna övervaka, den generella spänningen till individuella processorkärnor, ska redan ha implementerats i den senaste versionen av AMD:s mjukvara Ryzen Master.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid