En ny undersökning utförd av överklockningsprofilen Roman ”Der8auer” Hartung med hjälp av över 2 700 deltagare visar att AMD:s Ryzen 3000-serie processorer väldigt sällan når de angivna maximala turbofrekvenserna och värst är det för Ryzen 9 3900X.

Den världskända överklockaren Roman ”Der8auer” Hartung har nyligen publicerat resultaten från en undersökning han själv satt ihop med ett deltagarantal på över 2 700 Ryzen 3000-användare från hela världen. Målet med undersökningen var att se exakt hur många enheter ur processorserien som regelbundet når de angivna maximala turbofrekvenserna AMD listas för processormodellerna.

Romans undersökning visar blandade resultat för de olika processormodellerna i serien. Det nuvarande flaggskeppet Ryzen 9 3900X till exempel har ett av de värsta resultaten. Här var det endast 5,6 procent av de deltagare i undersökningen som nyttjar en av dessa enheter som kunde nå den angivna maxfrekvensen på 4,6 gigahertz (GHz). Ryzen 9 3900X kommer att vara den processor med högst antal kärnor i Ryzen 3000-serien fram till lanseringen av Ryzen 9 3950X.

Undersökningen utfördes genom att varje deltagare använt verktyget HWInfo för att registrera sin processors maxfrekvens under en omgång av den del av Cinebench R15 som nyttjar endast en processorkärna. Denna kombination av mätverktyg och testsvit ska Roman ha fått rekommenderad för sig från AMD själva. Resultaten från HWInfo skickades sedan in tillsammans med information angående det moderkort som använts samt vilken BIOS och AGESA-version som varit installerad under testerna.

Der8auer valde noggrant ut de resultat som till slut fick vara med och utgöra slutresultaten för undersökningen. Användare som nyttjade Precision Boost Overdrive (PBO), specialiserade kylarlösningar valdes bort. Detsamma gäller för resultat inskickade av ”AMD-fanboys” som uppenbart varit ute efter att manipulera slutresultaten.

Der8auer rekommenderar fortfarande AMD:s senaste processorserie och ger den lovord för sin prestanda-per-krona-nivå. Däremot finnas han det konstigt att AMD tidigare inte gått ut med någon information om vad som krävs för processorerna att nå sina maximala turbofrekvenser.

Många faktorer spelar in

Trots att Der8auer lagt mycket tid och energi på att rensa bort inskickade testresultat som uppenbart inte representerar situationen för gemene Ryzen 3000-användare finns det fortfarande en del faktorer att ha i åtanke när resultaten läses.

Der8auer förlitade sig på internetanvändare för att framställa de resultat som sedan tagits med i undersökningen. Detta innebär att han inte haft någon kontroll över om det potentiellt har funnits aktiva bakgrundsprogram som krävt processorkraft under testomgångarna. Vilka kylarlösningar som varit installerade i de system som deltagit i undersökningen är också något som kan spela roll för systemens slutresultat. Han har även inte kunnat se till att samma energiinställningar i Windows använts för samtliga testomgångar. Detta innebär att undersökningens resultat bör ses mer som en fingervisning för beteendet hos Ryzen 3000-serien och inte obestridliga fakta.

I skrivande stund har AMD inte gjort något officiellt uttalande angående Der8auers undersökning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Joel Oscarsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Peter Axel Wive Söderström

Appropå allt och inget, är det inte podd-dags snart?? =)

Joel Oscarsson
Admin

Hej Peter!
Vi har tyvärr blivit tvungna att ta ett oplanerat uppehåll. I nuläget kan jag inte säga när vi kan dra igång igen men var inte rädd för att vi har lagt ner. Vi vill tillbaka till mickarna så fort vi kan. 🙂
/Joel

Medlem
Peter Axel Wive Söderström

Låter bra.