En 12-kärnig AMD Ryzen-processor har dykt upp i en databas, något som tyder på att AMD planerar en hel processorserie för sin ryktade entusiastsockel.

Hemsidan Videocardz har kommit över specifikationerna för en hittills icke-officiell 12-kärnig AMD Ryzen-processor. Detta tillsammans med den ryktade 16-kärniga Ryzen-processorn som utvecklas för AMD:s entusiastplattform X390 tyder på att AMD planerar att utmana Intels X99-plattform med en hel serie nya processorer.

Det exemplar av denna hittills namnlösa processor som registrerats är utrustat med 12 kärnor och 24 trådar. Klockfrekvenserna för detta ingenjörsexemplar ligger på 2,7 gigahertz (GHz) standardfrekvens och 3,2 GHz turbofrekvens.

12-kärnig AMD Ryzen-processor

16 & 12-kärnig AMD Ryzen och sockel X390

Än så länge har ingen konkret information om X390-plattformen eller dess processorer släppts av AMD men företaget jobbar som bekant på betydligt kraftfullare Zen-processorer för servrar. Att AMD även lanserar en entusiast och arbetsstationsplattform för dessa kretsar är inte någon allt för långsökt tanke. En 12-kärnig Ryzen-processor skulle exempelvis kunna byggas med tre CCX-kluster med sina fyra CPU-kärnor vardera.

AMD:s Sockel X390 ryktas ha stöd för upp till 4 kanaler DDR4-minne och processorerna för plattformen sägs vara av Land Grid Array (LGA) typ. Detta innebär att processorernas kontaktben är placerade på själva sockeln istället för på processorn. Samma design som Intel har använt sig av i flertalet år.

När och om AMD lanserar sin nya plattform är oklart.

Rykte: AMD förbereder en Ryzen-processor med 16 kärnor och 32 trådar

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Zez
Zez
7 Årtal sedan

Intressant, detta var det jag trodde Ryzen 7 var eller hoppades på 🙂