Nya rykten hävdar att AMD håller på att förbereda en Ryzen-processor med 16 kärnor och 32 trådar som ska ta sig an Intels 10-kärniga 6950X.

AMD har många järn i elden just nu. Med sin nylanserade Ryzen 7-serie processorer samt kommande Ryzen 5 och grafikkortsarkitekturen Vega. Men om det senaste ryktet från Chiphell stämmer så planerar AMD även att lansera en Ryzen-processor utrustad med 16 processorkärnor och 32 trådar för att fajtas med Intels X99-plattform och 6950X.

I samband med den ryktade processorn sägs AMD även lansera en ny plattform för entusiaster. Likt Intel med deras X-plattformar. Denna plattform ska hamna mellan AM4 och AMD:s serverplattform för AMD Naples. Den nya plattformen sägs komma med en X399 sockel och processorerna för denna plattform ska vara av Land Grid Array (LGA) typ. Där kontaktbenen placeras i själva sockeln istället för under processorn, det format Intel använt under flera år för sina konsumentprocessorer.

Ryzen-processor baserad på en avskalad Naples-variant?

Det finns ingen konkret information från AMD som styrker detta rykte vid skrivande stund. De uppgifter som publicerats hävdar dock att denna processor kommer att få dubbla antalet processorkärnor och trådar jämfört med Ryzen 7 1800X och hälften av Naples maximala 32 kärnor. Den nya plattformen ska även leverera stöd för 4 kanaler DDR4-minne.

AMD Naples för servermarknaden

Då Naples är baserad på samma typ av Zen-arkitektur som används i Ryzen-processorerna så är det rent tekniskt fullt möjligt för AMD att utveckla en processor som i grund och botten baseras på Naples. Inte minst då även Naples kommer att lanseras i 16-kärniga varianter. I slutändan skulle det kunna handla om en Napels-plattform med nytt namn, nästan precis hur Intel arbetar med sin egen entusiastplattform X99. Där grunddesignen för processorerna återfinns i deras serverfamilj Xeon.

Rejäla prislappar

En eventuell lansering av en ny entusiastplattform för konsumenter skulle dock innebära både nya moderkort och minneskrav. Vi skulle även kunna räkna med rejäla prislappar för plattformen där både moderkort och processorer skulle vara påkostade att tillverka. Det är samtidigt lite oklart om dessa Ryzen-processorer skulle få en tydligare särskiljning än bara siffran i namnet då även själva plattformen skiljer sig mot konsumentmodellerna. En 16-kärnig variant skulle troligtvis få en prislapp i paritet med 6950X, med andra ord runt 17 000 kronor. Inte helt oväntat med tanke på att den fysiska kretsen sägs vara nästan dubbelt så stor som Intels flaggskepp på X99-plattformen.

Medan ryktet nu börjar spridas och AMD mycket väl kan göra slag i saken ska uppgifterna om en 16-kärnig Ryzen-processor givetvis tas med en stor nypa salt. Att AMD landar på denna nivå förr eller senare är det nog ingen tvekan om, frågan är

AMD Ryzen 7 tar historiska utmärkelser i Svenska CPU-guiden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

12
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulAMD73 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Äntligen nåt intressant från AMD var 1a gången på väldigt länge det, håller tummarna & ser framåt med spänd förväntan.

Morkul
Medlem
Morkul

Höll precis på att skriva raka motsatsen. Men det hela beror så extremt på vad man håller på med. För de flesta använda är en 16/32 CPU inte försvarbart att köpa. För mindre servrar och vissa special områden så är det dock en annan sak. Men frågan är hur stor är egentligen den marknaden.

Medlem
Arne Berg

Håller med ! hur många kärnor processorn har är en sak men hela plattformen med pci-e linor, ddr platser(kanaler) osv. det är det som är det intressanta.(+ andra finesser) (i de flesta fall så klarar sig de flesta med 4 kärnor i dag oberoende om de spelar spel eller håller på med foto eller dyligt.) I nuläget så är jag bara inresserad av Skylake-e plattformen x varianten är samma som e /valfri 2011- Så detta var en positiv nyhet för mig i alla fall. Ryzen plattformen var en stor besvikelse för mig inte processorn men plattformen i övrigt./den som finns… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Då förstår jag vad du menar och i ett rent tekniskt perspektiv så är det alltid intressant med nyheter, speciellt om det kommer nya utmanare.

Det som jag personligen tycker är lite synd med Ryzen är att den hamnar lite mitt i mellan två kategorier av CPUer och egentligen inte är riktigt bra på något av jobben men hygglig på båda. Dock så kommer den vara tämligen ointressant för den stora massan av köpare om ingenting helt oväntat händer.

Medlem
tal666

Hejsan, Är för dåligt insatt för att förstå massor av ”skillnader” men vill slänga ut frågorna ändå? Om man nu är superrik; varför inte ”bara” köpa en serverprocessor/ dator. – med alla dess rätta tillbehör, där gränsen är folks fantasi och kunskap.(Pengar) {[ Förstår utveckling, där jag sett de första persondatorerna tillkomst, sett skillnaden genom åren; alltså inte det eller avsaknad av jämförelser; som saknas! där då; var 1 Kärna och det var allt man behövde till dagens monster o.s.v. ]} Att man inte nyttjar (Programmen) alla kärnor är väl en sak, att man kan skita i dessa ( ett… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

3D-modellering, redigera film eller köra flera virtuella maskiner parallellt utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel. Hur ska ni ändra detta tänket ovan nu då när AMD troligen kommer utan snacka med den mest kraft fulla cpu.Ska ni hävda den är onödig nu då? bättre ge högsta betyg till intel när dom går 5% framåt mellan sina nya genrationer cpu.Det har hänt otroligt lite sedan SB. Nu skriver folk här i kommentaren att AMD kommer med för kraft full cpu.Konstigt att Intels cpu för 20 tusen var wow och bra. Någon skriver bara för super rika och… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Som jag skriver ovan så har mycket riktigt Ryzen sina fördelar men jag tror att marknaden dör den är tämligen liten. För att ta ett exempel så använder sig professionella rendrare av servrar för att göra jobbet och där har ännu inte AMD någonting. Men för hemmaanvänderen absolut. Ja Intel har bara gått framåt 5% per generation men har fortfarande varit ledare på det och därför har de fått utmärkelser, inget konstigt med det. Betyg måste grunda sig på vad som finns på marknaden nu och inte hur tidigare generation såg ut, alltså bästa betyget till den bästa CPUn på… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Angående betyg och jämförelser. Du jämför med socket 2011-3 med ryzen am4.Du kanske ska jämföra med 1151?Då vinner amd i stort sätt allt för utan i spel.Sedan är dom så kraft fulla och billiga att dom slår flera cpu eller håller jämna steg i mycket mot intels dyraste socket 2011-3. AMD har väl till och med bättre ipc idag.Det är helt sjukt och på ny tillverkingsprocess och helt ny cpu från grunden. Helt galet bra gjort. Men du jämför med socket 2011-3 och som fan kostar ca dubbla priset. Min bil är snålare en ferraris bilar. Min bil är bäst?… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

När man testar någonting så måste man först sätta upp vissa premisser, ramar för testet. Här på NH blir det oftast spel som är ramen för testerna på CPU och GPU. För tillfället är det tyvärr så att hur du än vänder och vrider på det så är det Intel som är ledande på CPU delen när det kommer till spel om man ser till prestandan. Detta gäller speciellt om vi ska se till priset då Ryzen faktiskt ligger lite väl i över kant vad gäller priset just nu. Sedan när allting kommer till sin spets så blir det förstås… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Man kan ju undra varför man får så många minus tecken på gilla /ogillas när det enda jag skrev e att jag inte tycker att AMD s plattform /i nuläget fyller behoven för dom som vill ha mer än ett grafikkort men sedan skrev att det fyller de flestas behov kan någon skriva varför när man annars bara är positiv till denna nyhet ! Annars så gillar jag klimatet på denna sida men så fort man skriver om AMD /intel AMD eller nvidia så blir det hat direkt. Annars är detta den 1a nyhet som intresserat mig sen Opteron x64… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Finns tydligen dem som är så extremt inbitna AMD personer så att det spelar ingen roll vad man skriver man får minus så fort man är skeptisk på något sätt, finns många exempel på det på sistone. Personligen så anser jag att vilket företag man skriver om ska inte spelar någon roll när det kommer till +/-.

Förstår heller inte varför inte NH fixar så att bara inloggade kan göra +/- det skulle fixa till en del problem som du finns.

Medlem
Arne Berg

i nuläget sitter jag mned en 2011-3 5960 @ 4,7 GHz så den presterar bättre än en AMD 1800x så ser ingen mening med att byta (vilket vore trevligt) men varför skulle jag byta från 40 pci-e till 24? vore som att byta från e varianten till mellanvarianten från intel så denna nyhet är det enda som varit intressant för mig i nuläget.(från AMD)
enda orosmolnet är vart hamnar det i pris? /TROLIGTVIS INTE HÖGRE ÄN INTELS VARIANTER)