Med hjälp av dessa enkla steg så kan du minska risken för att dina digitala filer skulle försvinna om olyckan skulle vara framme.

Har du hundratals med bilder och dokument som bara finns på din dator? Se till att inget händer med dem om din dator skulle gå sönder. Windows har inbyggd programvara för säkerhetskopiering och vi guidar dig till hur du säkerhetskopierar till en separat hårddisk. Då skyddas din säkerhetskopia även om Windows skulle ge upp.

OBS! NHW tar inget ansvar för eventuella problem eller förlorad information som kan orsakas av felaktiga inställningar eller problem som kan uppstå.

De flesta har nog någon gång raderat en bild eller sparat över ett dokument för att sedan inse att den gamla filen behövs. Många kopierar även kamerans alla bilder till sin bildmapp på datorn för att sedan radera dem från kamerans minneskort.

De flesta saknar dock en säkerhetskopia att återställa från om något skulle hända med den primära hårddisken så att det inte går att läsa informationen som ligger där. Det krävs dock inte så mycket för att komma igång med att säkerhetskopiera. Det enda du behöver är en extra hårddisk i datorn (eller en extern via USB) eller till exempel en NAS (Network attached Storage).

Genom att klicka på "Konfigurera säkerhetskopiering"
Genom att klicka på ”Konfigurera säkerhetskopiering”

Sätt upp ett jobb för säkerhetskopiering

När du har hittat en lämplig plats för att förvara dina säkerhetskopior går du till Kontrollpanelen. Där klickar du på ”Säkerhetskopiera och återställ (Windows 7)” för att komma till hanteringen av säkerhetskopior. Väl där ska vi börja med att sätta upp själva jobbet.

Klicka nu på ”Konfigurera säkerhetskopiering” för att påbörja guiden för säkerhetskopiering. Det första du behöver göra är att välja var säkerhetskopian ska lagras.

Ska du göra en schemalagd säkerhetskopiering som sker periodiskt behöver du använda en intern hårddisk eller en NAS. Om du har en NAS eller liknande ska du här välja att ”Spara i ett nätverk” och ange sökvägen till lagringsplatsen.

Externa hårddiskar går också att använda, men inte för schemalagd säkerhetskopiering. Däremot kan du skapa en systemavbild manuellt, och det kan vara bra att göra då och då som ett komplement till säkerhetskopian på en intern hårddisk, ifall någonting skulle hända med hela datorn.

Använd med fördel en hårddisk som är dedikerad för att lagra dina säkerhetskopior

Nästa steg är att välja vad som ska skyddas. Beroende på hur stort ditt utrymme för säkerhetskopiorna är kan du låta Windows välja vad som ska säkerhetskopieras eller om du själv vill välja vilka mappar som säkerhetskopieras.

Tänk på att...
Om du låter Windows välja själv eller om du väljer att ta med en systemavbildning i din säkerhetskopia behöver utrymmet vara större än alla andra lagringsenheter i din dator tillsammans för att det ska finnas plats för säkerhetskopian. Systemavbildningen är nämligen en exakt kopia av hur datorn såg ut när avbilden togs.

Välj tidpunkt för säkerhetskopieringen

På nästa skärm ser du en sammanställning av vad som säkerhetskopieras och här väljer du även om det ska schemaläggas eller ske manuellt vid behov. Säkerhetskopieringen startar du manuellt genom att trycka på ”Säkerhetskopiera nu”.

Nu har du gjort alla nödvändiga inställningar för att dina filer ska säkerhetskopieras. Om du har valt manuell säkerhetskopiering glöm då inte bort att starta säkerhetskopieringen minst en gång i veckan för att hålla din säkerhetskopia uppdaterad.

Visste du att...
Det finns andra alternativ för säkerhetskopiering. Många tjänsteleverantörer erbjuder en molnbaserad lösning. Ett par exempel på dessa är OneDrive och Dropbox. Det de har gemensamt är att du väljer en mapp på din dator som säkerhetskopieras till molnet. Du kan komma åt filerna från vilken enhet som helst och de kan säkerhetskopiera bilderna du tar med mobilen direkt via en app. De finns så klart många fler leverantörer som fungerar likvärdigt.

Fler Tips & Tricks på NordicHardware

Interna Hårddiskar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid