Sammanfattning

Microsoft lanserade två operativsystem den 26 oktober: Windows 8 och Windows RT. Båda är väldigt lika varandra till det yttre men den sistnämnda saknar stöd för alla de applikationer vi vant oss vid i Windows. Windows RT drivs istället för en x86-processor av en ARM, som vi oftast finner i smartphones och surfplattor. Fördelen med detta är i dagsläget batteritiden som kan mäta sig mot både Google Android och även Apple Ios.

”Developers, developers, developers!”

Det stora problemet med Windows RT är just applikationerna, de är få till antalet. Visserligen finns det tusentals men det är få som faktiskt är bra. För den som vill köpa en Windows RT-enhet är det ett problem i dagsläget. Microsoft har i alla fall sett till att applikationer skräddarsydda för deras nya gränssnitt är kompatibelt mellan Windows 8 och RT. Företaget kan inte ge någon exakt siffra då det hela tiden dyker upp nya appliktioner i Windows Store, men runt 90 procent ska tydligen vara nära verkligheten.

Den största nackdelen i Windows RT är utan tvivel applikationerna som inte finns. Enligt Microsoft tillkommer flera hundra applikationer dagligen och under första kvartalet 2013 hoppas de uppnå milstolpen 100 000. Ett högt antal säger oss inte särskilt mycket men förhoppningsvis innebär det även att det finns fler guldkorn att hämta. Dessutom kan Windows RT i dagsläget inte svenska, utan skeppas på engelska även i Sverige. Det kommer dock rullas ut en uppdatering för att lösa detta i början av nästa år.

Smidigt OCH krångligt gränssnitt?

Själva gränssnittet i Windows RT men även 8 är den stora nyheten och det kommer utan tvivel bli en stor omställning för många. För oss tog det ungefär ett dygn innan vi kom överens med gränssnittet som en gång kallades Metro, numera Modern. Vi har dock full förståelse om det tar längre tid för andra. Det här var med pekskärm och om vi bortser från den ganska stora detaljen som är applikationsbristen så är Modern riktigt bra. Det är snabbt och responsivt även med hårdvara som i traditionella datorers mått presterar extremt dåligt. Vissa applikationer kan dock ta en stund att starta då vi i vissa extremfall uppmätt sju sekunder. Det här är mer undantag än regel och när applikationen väl är öppnade går det snabbt att byta från den till en annan och tillbaka.

Multitasking, det vill säga att hålla på med flera applikationer samtidigt fungerar även det bra och vi skulle gå så långt som att det är smidigare än med en Android-surfplatta eller Apple Ipad. Mycket bidrar även till den förbättrade användarupplevelsen, så som att inställningarna alltid finns på en och samma plats oavsett var du befinner dig i operativsystemet och oavsett vad du gör.

Inlärningskurvan är dock hög, som tidigare nämnt tog det oss ett helt dygn innan vi började komma överens med Modern. Använder du däremot mus och tangentbord känns saker och ting inte lika självklart. Att använda sig av Modern känns ofta krångligt med de här verktygen dock kan det hjälpas genom att man lär sig alla finurliga snabbkommandon. Men gränssnittet känns klart bättre att använda med pekskärmen. För oss känns det som att det mest produktiva användningsområdet fortfarande är skrivbordet i kombination med Modern som en mer avancerad startmeny.

Skrivbordet, inställningarna och Office 2013

Att Windows RT och Windows 8 är nära besläktade med DNA från Windows 7 märks tydligt på skrivbordet. Skrivbordet är till stora delar detsamma förutom att grafikeffekterna i Aero är borta samt att startmenyn numera är ersatt av det nya gränssnittet.

Även kontrollpanelen är oförändrad och du har tillgång till alla inställningar precis som förr – du har till och med tillgång till registret i Windows RT. Om det här inte intresserar dig behöver du helt enkelt inte bry dig, men är du en person som gillar att kunna ställa in nästan vad som helst är det här ett mer intressant alternativ än andra pekskärmsoptimerade operativsystem på marknaden. Nej, det nya gränssnittet går inte att stänga av för den som undrar.

Ett kraftfullt säljargument i Windows RT är att Office Home & Student 2013 RT ingår. Idag är den dock i en så kallad Preview-version men den skarpa versionen ska rullas ut framöver via en uppdatering. I sviten ingår Word, Powerpoint, Excel och Onenote. Även om det här är en av mycket få skrivbordsapplikationer så är det pekskärmsoptimerat. Använder du mus och tangentbord möts du av Ribbon-gränssnittet, men trycker du på pekskärmen är menyalternativen större och har mer mellanrum för att man inte ska råka trycka fel av misstag. Även att markera text är simpelt på en pekskärm. Men efter en stunds användning blir det ibland väldigt korta men ändå noterbara fördröjningar innan texten dyker upp på skärmen. Klart irriterande och vi hoppas att det här blir löst när Office-sviten når skarp version.

Internet Explorer 10 och USB-kompatibilitet

Internet Explorer 10 är väldigt smidigt och enkelt att använda. Samtliga menyalternativ göms när de inte behövs och är enkla att få upp via två alternativa gester, ett finger upp från den undre skärmramen eller ett finger ned från den övre. Vi kan då skriva in en ny hemsida eller söka efter något, samt välja mellan alla flikar vi har öppna. Att stänga flikarna gör man genom att helt enkelt trycka på ett av kryssen och vi lägger till en ny genom att trycka på plus – enkelt och rättfram vad som ska göras. Det finns knappar i menyvalen för att backa och gå framåt. Eller så gör man på det enkla sättet och drar fingret över skärmen för att gå till nästa eller föregående sida.

Tittar vi på USB-kompatibiliteten är den kort sagt bra i förhållande till både Android och Apple Ipad. Vi har testat att använda möss, tangentbord, extern hårddisk, systemkamera, olika smartphones och även andra surfplattor. Utifrån våra erfarenheter har det fungerat varje gång och att installera en ny enhet har vi upplevt går fortare än att göra på en Windows 7-dator. Det problemet vi tror kommer bli vanligast är skrivare. Medan det finns generella drivrutiner i operativsystemet är det inte säkert att alla stöds. För att läsa kompatibilitetslistan för Windows RT följ den här länken.

PC+Eran är här

Efter en tid med Asus Vivotab RT som vi baserat det här testet på är vi överlag positivt inställda till Windows RT. Bortsett från bristen av applikationer är det ett operativsystem väl anpassat för pekskärmar och konkurrenterna bör se upp. Det Microsoft har att erbjuda här är sannerligen en kraft att räkna med och marknadsklimatet för surfplattor är inte längre lika självklart med Microsofts intågande.

Vad som inte heller är lika självklart är om Windows RT blir en succésaga eller en flopp. Än så länge har efterfrågan sett bra ut men vi kan inte ignorera elefanten i rummet: det är Windows och våra gamla applikationer fungerar inte. Vi tekniknördar kan anpassa oss efter detta men hur den bredare massan tar emot detta är den största och viktigaste frågan. Just det faktum att applikationsutbudet är magert spår katastrof för Windows RT. Men Microsoft tror att det kommer vara bättre i början på nästa år. Det är kanske därför större delen av deras partnertillverkare avvaktar med lanseringen av sina Windows RT-enheter?

I värsta fall har vi syskonoperativsystemet Windows 8 att luta oss tillbaka mot. I alla fall Intel visar att de börjat få ut produkter som spelar i ungefär samma liga som ARM i strömeffektivitet. En sak är i alla fall säker och det är att Windows 8 tillsammans med RT markerar början för en ny era inom konsumentelektronik. Är det något operativsystem som kan ena användarupplevelsen i datorer med den i surfplattor så är det Microsofts senaste kreation. Vi ser fram emot vad Windows RT har att bjuda på i framtiden, tillsammans med ett större utbud applikationer och produkter.

Front

Microsoft Windows RT

Fördelar:
+ Innovativt gränssnitt för pekskärmar med bra multitasking
+ Responsivt vid användning
+ Internet Explorer 10 är snabbt, enkelt att växla mellan öppna flikar
+ Office Home & Student 2013 ingår helt gratis
+ Markant mycket bättre USB-kompatibilitet än Android och Apple Ios
+ Batteritid som kan mäta sig mot konkurrerande plattformar

Nackdelar:
– Kan ta tid att lära sig
– Kan upplevas omständigt att använda med mus
– Vissa applikationer tar några sekunder att starta
– Jobbiga fördröjningar i Office 2013 Preview sänker helheten
– Microsofts egna applikationer brister ofta i inställningsmöjligheterna
– Dåligt utbud applikationer, ingen kompatibilitet med äldre Windows-applikationer
– Skeppas i dagsläget på engelska, stöd för svenska kommer i början av 2013

Windows RT passar användare som:
Vill ha ett operativsystem med pekskärmsstöd
Vill ha bra stöd för multitasking med pekskärm
Är i behov av och användare Microsoft Office

Windows RT passar inte användare som:
Prioriterar ett stort utbud applikationer
Vill ha stöd för sina gamla Windows-applikationer


OBS! Det här testet har baserats på surfplattan Asus Vivotab RT. Mer information om denna finns att läsa i vårt test av Vivotab RT.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!