Skrivbordet och USB-kompatibilitet

Internet_Explorer_10_Desktop

Internet Explorer 10 på skrivbordet bjuder verkligen inte på några stora nyheter mot föregångaren. Det är väldigt små visuella skillnader, den som är van vid Internet Explorer 9 kommer att hitta allt då det ligger exakt på samma plats som tidigare. Den enda riktiga nyheten här värd att nämna är att webbläsarmotorn har uppdaterats och är alltså densamma som Internet Explorer 10 i det nya gränssnittet.

Vi känner oss som hemma med skrivbordet

Vad kan vi säga om skrivbordet egentligen? Här finns inte många nyheter utan det är till stora delar exakt detsamma som Windows 7. Om vi nu bortser från startknappen som blivit ersatt av det nya gränssnittet vi täcker i ett tidigare kapitel. Men Microsoft har inte lämnat det helt orört och det är framförallt två saker vi vill anmärka på. Den grafiska effekten Aero som gjorde entré med Windows Vista och som gav alla rutor sin transparenta karaktär, är nu borttaget.

Aero må ha sett snyggt ut beroende på personliga preferenser men det var tillräckligt mycket för att få marknadens allra svagaste grafikkretsar att gå på knäna när det introducerades. Nu när vi dessutom pratar om Windows RT/8 har Microsoft haft mobilitetet i åtanke och optimerat operativsystemet överallt för att minimera belastningen på en enhets interna komponenter – och därmed totala strömförbrukning vilket i sin tur leder till längre batteritid. Det är troligen av denna anledning som Aero blir ett kapitel i historieböckerna.

Ny och förbättrad aktivitetshanterare

Aktivitetshanteraren är däremot en grej som har förändrats och även förbättrats markant mot tidigare. Mer delar är samlade på en plats och det är mer överskådligt än tidigare. Under Performance ser vi på en gång processorbelastning, minnesanvändning, lagringsaktivitet, status för bluetooth samt trådlöst nätverk.

Task_Manager1 Task_Manager2

Tittar vi under Processes står det nu väldigt detaljerat exakt vilka resurser en applikation eller process använder sig av. Beroende på hur hög belastningen är ändras även bakgrundsfärgen så att man snabbt kan lokalisera om någonting inte står rätt till eller faktiskt fungerar som det ska.

USB-kompatibilitet: It just works?

En av de stora styrkorna i Windows RT är utan tvivel USB-kompatibiliteten. Att se till att USB-enheter fungerar med Windows RT och ARM-processor ska ha varit en av de stora tidsödande bitarna för Microsoft. Vi har testat med en mängd enheter; möss, tangentbord, extern hårddisk, systemkamera, olika smartphones och även surfplattor. Det fungerar helt enkelt och vi upplever dessutom att nya enheter installeras mycket snabbare än när de kopplas in första gången till en dator med Windows 7.

Tittar vi på skrivare som är en ganska viktig pusselbit för många så ska stödet vara någorlunda bra, tyvärr har vi inte haft möjligheten att testa det här själva. Men utifrån vad vi vet finns inga specifika drivrutiner för olika skrivare till Windows RT ännu, så man får klara sig med standardrivrutinerna i Windows RT. Har man en relativt ny skrivare bör den fungera med operativsystemets generiska drivrutiner men vi rekommenderar våra läsare att titta på tillverkarens hemsida eller kontakta supporten för ytterligare information.

USB-stödet är klart bättre än vad vi hade väntat oss då i alla fall vi inte har stött på några problem hittills. För en komplett kompatibilitetslista följ länken.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Petter TherénJacob HugossonMarquzzflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

windows xp sög också från början.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns som om man vill ha Windows 8 så köper man inte en platta med RT utan en med ”riktiga” Windows 8. Är man på jakt efter en ”RT-platta” så är nog en Ipad eller Android-platta ett bättre köp. Vi får se om något år om RT blir nåt.

Medlem
Calle2003

RT = RunTime?

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Har precis suttit hela helgen och hjälpt min far med sin nya dator med win8 och jag måste säga att allt som inte är ”Metro” känns oerhört antikt, så gogo Metro!