Man får vad man betalar för. Det är ett ordspråk som inte riktigt präglat kringutrustningsmarknaden men Logitech Pro X Superlight är undantaget.

Logitech Pro X Superlight
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt63 gram
Fördelar
Välbyggd
Perfekt sensor
Formen
Nackdelar
Priset
Saknar extrafunktioner
Bra att veta
Superlight har en väldigt lång batteritid.
Sensor8.6
Knappar8.5
Funktioner8.3
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär våra delbetyg?

Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.

Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.

Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.

Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.

Stäng

 

Sammanfattning Logitech Pro X Superlight

Logitech Pro X Superlight är den mus vi testat under absolut längst tid i musguiden hittills. Anledningen? Med intensivt spelande under flera veckors tid har vi försökt se hur bra batteritiden är. Efter över en månad med nästan dagliga flertimmarsspelsessioner lyckades vi inte komma under 30 batteriprocent. Utöver en smått mirakulös batteritid har vi faktiskt inget att anmärka på. Superlight är välbyggd, har en bra skroll, en form vi gillar, är anpassningsbar och har en perfekt sensor samt bra glides.

Var klämmer skon? Priset. I skrivande stund har vi inte testat de andra trådlösa alternativen på marknaden för att se om den skyhöga prislappen är rättfärdigad i jämförelse med exempelvis Model O Wireless. Superlight förtjänar sin rekommendation i dagens test eftersom att den presterar i världsklass.

Egenskaper

  • Fenomenal batteritid
  • Felfri Hero 25k-sensor
  • Välbalanserad form och ambidextriös
  • Storlek: medium
  • Lämpar sig för de flesta grepp
  • Välbyggd
  • En av de bästa skrollhjulen
Visa specifikationer
 Logitech G Pro X Superlight
MustypFPS
SensorLogitech Hero 25k
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekMedium
Mått125 mm x 63,5 mm x 40 mm
Vikt63 g
Max CPI25400
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
AnslutningTrådlös
Lägsta pris på Prisjakt.se

Stäng

 

Konstruktion och form

Till formen är Logitech Pro X Superlight nästintill identisk med Pro Wireless. Den stora skillnaden är avsaknad av möjligheten till sidoknappar på höger sida. I övrigt känns de två mössen identiska i handen även om det finns skillnader som förfinar en redan bra design.

Det är en välbalanserad typ av design, den typ som är bra på allt utan att bemästra något. Av den anledningen ser vi att de allra flesta användare kommer känna sig bekväma med formen. Ingen kurva är brant, varken sidopanelerna eller längs ryggen. Istället har den en blygt rundad form längs sidorna och en mjuk rygg med en något mer skarp sluttning mot musknapparna.

Razer Viper Mini, från ett föregående test, står sig fortfarande som den bäst byggda lågviktsmusen vi testat. Superlight är inte långt bakom. Det vi har att anmärka på är ett lågmält knakande mot chassits mitt om vi kramar musen på det specifika området. I övrigt är Superlight helt skallerfri när vi skakar den och tyst när vi kramar den. Med det sagt är Superlight en större mus och trots en Bluetooth-krets som göms inuti chassit, väger den nästan lika lite som Viper Mini. Av den anledningen skulle vi säga att de båda mössen är jämförbara strukturellt.

Yttexturen är slät och drar inte åt sig fingeravtryck, åtminstone i ursprungsutförande. Superlight kommer även med ett par grepp som går att klistra fast på musknapparna samt sidorna. Texturen på de frivilliga greppen är en typ av seg gummi som klibbar fast mot huden och faller oss inte alls i smaken. Vi föredrar ursprungsutförandet. Greppen går att montera och demontera utan att den släta ytan påverkas märkvärdigt men om greppen dras av oförsiktigt kan de bli obrukbara. Utöver medföljande grepp så får vi även en utbytbar PTFE-fot.

Om du är en lysdiodfantast får du leta vidare. Pro X Superlight, namnet till trots, har ingen RGB-belysning. De detaljer som vi däremot kan kika på är bland annat kabeln och fötterna. Fötterna är i linje med vad vi har kommit att vänta av dagens möss och är enligt Logitech gjorda av PTFE, utan tillsatser. Om det innebär att de gjorda av ren PTFE är oklart men vi har inget att anmärka på vad gäller glidet. Fotdynorna täcker cirka halva botten, med det medföljande PTFE-locket, och vi har inget att anmärka på vad gäller glidet.

Allt är däremot inte guld och gröna skogar med Pro X Superlight. Kabeln är urkass, med vanlig styv gummi, vilket betyder föga eftersom musen är trådlös när den är laddad. En annan punkt att anmärka på är valet att använda en microUSB-port, det känns många år föråldrat.

Logitech Pro X Superlight väger 61 gram på vår våg, vilket är mindre än specificerat. Vi har vägt musen utan kabel och utan Bluetooth-dongeln, som kan anslutas direkt i musens botten. Den låga vikten förklarar kompromisserna av RGB-belysning och sidoknappar på höger sida.

 

Brytare

Musen är välbalanserad i vikten. När vi håller den mellan två fingrar över mitten, håller den sig stadig och lutar inte åt något håll.

G Pro Wireless, som Pro X Superlight är baserad på, hade välkända problem med dubbelklick som utvecklades över tid. Under vår intensiva och långa testperiod har vi inte stött på detta. Det är för oss idag oklart om Logitech har bytt ut brytarna i Superlight eller om det är samma brytare som i G Pro Wireless. Logitech specificerar inte vilka brytare de använder.

Brytarna har nästan ingen startsträcka innan de aktiveras. De aktiveras direkt i toppen av nedslagsbanan när vi klickar. Vi har inget emot det men för användare som vilar lite tungt på musknapparna, lämnar det ingen marginal innan de aktiveras. Det kan resultera i oavsiktliga klick.

Brytarvikten känns i linje med de populära kinesiska Omron D2FC-F-brytarna, som florerar marknadens möss numer. De känns enligt oss varken för tunga eller för lätta. De är ett mellanting som vi tror passar en stor grupp användare. De är rappa, taktila och både känns samt låter bra och krispigt. Sett till vår preferens är dock sidoknapparna något för svampiga och formen på dem passar inte riktigt våra händer. Det är en avrundad yta med en spets utåt, medan vår preferens lutar mer mot den platta typen, där vi får mer yta att trycka på. Det handlar om preferens och inget vi drar av poäng för när vi summerar Superlight.

Skrollhjulet är för oss ett av de bättre som vi kommit att testa bland lättviktsmöss, åtminstone sett till vad vi själva föredrar. Skrollhjulet har korta steg som är distinkt taktila och känns konsekventa. Skrollklick är dock något åt det styva och stumma hållet men det är att föredra mot de mer svampiga skrollklicken som vi kommit att testa i vissa möss. Skrollhjulet har en dov och behaglig ljudkaraktär.


 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat små inlägg på specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.

Sensorprestanda

Hero 25k-sensorn presterar perfekt, likt de flesta sensorer på marknaden. Bluetooth-signalen är även den implementerad perfekt och vi har under våra intensiva tester inte kommit att hitta något att anmärka på.

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

Inställningar och mjukvara

Pro X Superlight saknar helt någon fysisk CPI-knapp. Enligt oss är det inte ett problem i den vardagliga användningen, eftersom vi alltid använder en konstant CPI, men det är värt att notera om du har för vana att ändra CPI i farten. CPI ställs endast in i Logitechs mjukvara Logitech G Hub.

G hub ligger någonstans i mitten i jämförelse med andra mjukvaror vad gäller förbrukning av resurser på datorn med sina 85–100 MB i minnesanvändning. Mjukvara är ganska enkel och har inte många saker att ställa in. Utöver en översikt av batteristatus kan vi ställa in macron och CPI, alltså det absolut nödvändigaste som en användare kan väntas vilja ställa in.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid