Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på datorerna med två olika tester: dels ett videotest och dels ett speltest. Speltestet är beräkningsintensivt och belyser till stor del skillnader i effektförbrukningen hos processorn. Videotestet är inte lika beräkningsintensivt, utan lägger mer vikt på en energieffektiv skärm och större batterier.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut. Klippet spelas upp med VLC och med en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt.

Här kammar Dell hem förstaplatsen med nästan en timme längre batteritid än Zenbook 3. Batteriet i XPS 13 är dock 50 procent större (60 wattimmar, kontra 40 wattimmar i Zenbook 3). Notera dock att det här testet har större felmarginaler än prestandatesterna, så batteritiderna är ungefärliga.

Batteritid – gaming

I det här testet kör vi upprepade benchmarkrundor i Civilization VI i 1080p-upplösning tills batteriet tar slut.

Förutom att den mer avskalade Acer Swift 7 klarar sig betydligt bättre med sin strömsnåla processor ser vi ett liknande mönster även i speltestet. XPS 13 klarar sig något längre än Zenbook 3 – vårt exemplar kvalar in på cirka 2 timmar och 20 minuter.

Batteritid – upplevelse till vardags

Hur länge datorn klarar sig till vardags med blandade belastningar kan variera oerhört, bland annat beroende på hur många processer som körs parallellt. Med vanligt användande i webbläsaren tenderar dock datorn att klara sig längre än under kontinuerlig videouppspelning.

Förutsatt att du inte ständigt använder hemsidor med videomaterial eller 3D-grafik hade åtminstone vårt exemplar inga problem att klara sig över sex timmar med batteridrift. Tyvärr finns det inte möjlighet att testa alla möjliga användarscenarion då varje batteritest tar åtminstone ett antal timmar, men utifrån våra erfarenheter har XPS 13 inga problem att mäta sig med konkurrerande lösningar.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid