Livslängd och Värme

Samsungs NVMe-enheter har fått ett rykte av att bli varma under kontinuerlig belastning. Hög värme leder i sin tur till att kontrollern klockar ner sig och prestandan sjunker. När vi testade 960 Pro för några veckor sedan så såg vi att även den tappar prestanda om man låter enheten skriva data kontinuerligt. Samsung 960 Evo använder samma kontroller och dessutom minneskretsar som drar lite mer ström än de som används hos 960 Pro. Det är därför tänkbart att även 960 Evo skulle ha problem med värme. Vi gjorde därför ett skrivtest där vi försökte skriva så mycket data som möjligt på 10 minuter och nedan ser ni resultatet.

samsung_960_evo_thermal_testI början så går alla skrivningar till SLC cachen och när den är slut så sjunker prestandan ner till ungefär 1 100 megabyte per sekund (MB/s) och håller sig sedan där under resten av testet. Under testet så blir kontrollern varmare och varmare men det ser inte ut som om den blir tillräckligt varm för att det ska påverka enhetens prestanda något nämnvärt. När enheten väl börjar skriva till TLC så är prestandan ändå så pass mycket lägre att värmeutvecklingen inte blir ett problem.

samsung_960_evo_thermallabel
Klisterlappen på enhetens baksida har en tunn kopparfilm som används för att avleda värme

Men det sagt så använder vi ett öppet chassi och värme kan vara ett större problem i exempelvis bärbara datorer men samtidigt så är det inte särskilt troligt. I vårt test så skrev vi över 600 gigabyte med data utan att värme blev ett problem, så risken för att du som konsument råkar ut för värmeproblem med 960 Evo är ganska liten.

Livslängden på Samsungs nya TLC-NAND

En fråga som alltid dyker upp när vi pratar om TLC är livslängden. När TLC började dyka upp så var det många som sa att TLC inte kunde användas i SSD på grund av att minnescellerna helt enkelt dör för fort. Det har dock visat sig att det går alldeles utmärkt att använda billigare TLC i SSD-enheter. Vi har just nu ett test där vi testar livslängden på TLC-NAND så gå gärna in där och titta.

Med 960 Evo så är det första gången som vi får se en riktigt högpresterande enhet tillsammans med TLC och det gör att det finns potential att skriva bort enheten fortare än tidigare. Samsung 960 Evo kommer exempelvis med fem års garanti, medan 850 Evo kommer med fem. Anledningen är att med PCIe och NVMe så är prestandan så pass mycket högre att det helt enkelt går fortare att skriva mycket data och då går det också fortare att ta död på enhetens minnesceller.

Oftast är är ju belastningen en fast storlek och då är det inga problem eftersom mängden data som ska skrivas är densamma som tidigare, bara det att det går mycket fortare nu. Men om du kör mycket benchmarks så jobbar de ofta med att skriva så mycketd ata som möjligt under en viss tid, och då kan minnescellerna ta en hel del stryk. Kort sagt, strunta i att bencha din nya SSD för polarna.

Beräknad livslängd

Men av intresse så ville vi ändå se hur många skrivningar per minnescell som Samsung designat sitt nya TLC-NAND för. Då Samsung inte själva lämnar ut den informationen så fick vi själva försöka ta reda på det. Det görs genom att skriva sekventiell data till (för att få låg Write Amplifiation som möjligt) och sedan övervaka hur mycket data som skrivits till enheten. Samsung rapporterar minneskretsarnas hälsa i procent och genom att räkna ut hur mycket data vi kan skriva till enheten för att få hälsomätaren att sjunka med 1 procent, så vet vi hur mycket data som krävs för att den ska rapportera 0 procents hälsa. Resultatet blev att Samsungs minneskretsar är designade att klara ungefär 1 000 skrivningar.

samsung_960_evo_nand-life

Om vi jämför med några andra enheter så ser vi att 1 000 är bra om man jämför med många andra TLC-enheter som använder 2D-NAND. Observera att vi inte gjort testet på IMFT:s 384 Gbit TLC 3D-NAND ännu. Om det finns intresse från er läsare så kanske vi kan ordna det. Sammanfattningsvis så kommer nog livslängden på Samsungs TLC inte att vara något problem. Men för säkerhets skull så kan du till skillnad från oss strunta i att köra tunga benchmarks hela dagarna.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
C-JGustav GagerHåkan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Håkan
Gäst

Hittar inte drivar till 960 pro på Samsung, var hittar ni era?

C-J
Gäst
C-J

Om man nu inte råkar ha ”M.2 2280 PCIe/Nvme”-plats på mammakakan i datorn, vilka PCIe-instickskort har man att välja på till stationär dator? Vad behövs för att SSDn skall vara en bootbar lagringsenhet – för PC samt Apples Mac Pro 2006-2012?

Finns det något externt kabinett för USB3 eller Thunderbolt så man kan köra en sån där M.2-SSD externt?

Skulle uppskatta om du kan göra nån artikel/guide kring möjligheter att ansluta en M.2-SSD. Tror att du skulle kunna göra en riktigt bra sådan 🙂