Silicon Motion

Silicon Motion SM2246 (EN & XT)

Grändsnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 4
Typ av processor Singel Core 32bit ARC
Testade enheter Adata SP610 (EN)
Corsair Force LX (EN)
Crucial BX100 (EN)
Transcend SSD370 (EN)

SM2246EN är en 4-kanals kontroller som primärt riktat in sig på budgetmarknaden där pris och strömförbrukning ofta är viktigare komponenter än prestanda. Den har också stöd för all form av högpresterande NAND-flash som går att få tag i det. Det inkluderar stöd för ONFI version 1,2 och 3 samt Toggle version 1 och 2 i SLC, MLC och TLC. EN-versionen har stöd för DDR2, DDR3 och även DDR3L medan XT-versionen helt saknar DRAM (är är därmed långsammare). Vidare så hittar vi stöd för DevSleep, NCQ, SMART, TRIM och allt det där som alla dagens kontroller kretsar har stöd för. Hårdvarumässigt så är SM2246 baserad på en ensam 32bit ARC CPU-kärna. Fördelen med ARC är att det är en väldigt flexibel processor. De flesta av dagens kontrollerkretsar använder ARM-kärnor. Dessa är allätare och kan utföra en hel drös med olika funktioner. ARC kan istället göra mindre saker, men göra dessa på ett effektivare sätt.

Vad som dock är lite extra intressant är att kontrollern har stöd för TCG Opal vilket vi inte hört något om från någon av tillverkarna som använder den. Vi vet dock inte vilken version som kontrollern har stöd för och därför är det inte så troligt att vi kommer att se stöd för Microsofts eDrive-funktion som exempelvis några av Crucials och Samsungs enheter har.

Silicon Motion SM2256 (S)

Gränssnitt SATA 6 GBps – AHCI
Kanaler 4
Typ av processor Singel Core 32bit ARC
Testade enheter Sandisk SSD Plus (S)
Adata SP550
Crucial BX200

SM2256 är en uppdaterad version av SMIs populära SM2246-kontroller. Hårdvarumässigt så är de båda nästan identiska. Det som skiljer dem åt är att SM2256 har stöd för Low Density Parity Check eller LDPC. Det är en mer avancerad form av ECC som gör att kontrollern passar utmärkt för enheter som använder TLC-nand. S-modellen är motsvarande XT på 2246, dvs den använder inget DRAM.

Silicon Motion SM2258 (XT)

Gränssnitt SATA 6 GBps – AHCI
Kanaler 4
Typ av processor Singel Core 32bit ARC
Testade enheter Intel 540s
Adata SU800
WD Green (XT)

SM2258 är igen en uppdaterad version av SM2256 och grunden i är det samma kontroller som det varit hela tiden. Den nya versionen ger dock bättre stöd för ”Direct to die” SLC-cache. Det betyder att när SLC-delen är full så skrivs all ny data direkt till TLC. Tidigare så var all data tvungen att skrivas till SLC innan det kunde skrivas till TLC, vilket gjorde att prestandan blev väldigt oregelbunden. Den andra nya stora funktionen är stöd för 3D-Nand. Precis som tidigare så finns SM2258 i en konfiguration som inte kräver DRAM (XT).

Silicon Motion SM2260

Gränssnitt PCI-Express 3.0 4x – NVMe
Kanaler 8
Typ av processor Dual Core ARM
Testade enheter Adata SX8000
Intel 600p

SM2260 är Silicon Motions första PCI-Express och NVMe kontroller. Till skillnad från tidigare modeller så har denna kontroller 8-kanaler och är tänkt att vara en kraftfull kontroller som ska mäta sig med de snabbaste på marknaden. Kontrollern har stöd för både 2D och 3D NAND.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid