HDD vs. SSD - Vad ska du välja?

hdd_vs_ssd

Vi har tidigare konstaterat att vi starkt rekommenderar att man använder en SSD istället för en hårddisk för systemlagring. Med det menar vi den lagringsenhet där du installerar operativsystem och krävande program. Men exakt hur stor är exempelvis skillnaden mellan en långsam SSD och en marknadsledande hårddisk? Är en SSD alltid det bättre alternativet?

På den här sidan kommer vi jämföra vår armada med hårddiskar med två SSD-enheter från Svenska SSD-guiden. Dels kommer vi jämföra med Samsung 840 Evo, en av de mest populära enheterna idag som i skrivande stund är den bästa mellanklassmodellen på marknaden, och dels med OCZ Vertex 3, en trotjänare till enhet med en välbeprövad Sandforce-kontroller. Vi undersöker hur de presterar dels i Windows 7-protokollet Robocopy, dels i vårt eget Nordichardware Storage Benchmark, och såklart även hur mycket lagring man för för pengarna – allt i relation till våra testade hårddiskar.

Nordichardware Storage Benchmark – Game

nh_game_hdd_ssd

Vi börjar med det diagram som egentligen enklast summerar varför vi alltid rekommenderar en SSD som systemenhet. Vårt trace-baserade benchmark bygger kring verklighetsimiterande användning, det vill säga en hel del programstarter och därmed också mycket slumpmässig data snarare än många stora filer som flyttas. SSD-enheterna ger ett tydligt försprång, och även den äldre OCZ Vertex 3 springer i cirklar kring den annars klart snabbaste hårddisken, WD Velociraptor. SSD är helt enkelt konung av systemlagring. Som tur var finns det andra viktiga aspekter hos en lagringsenhet.

Robocopy

robocopy_large_read_hdd_ssd

Det ser inte riktigt lika dystert ut för hårddiskarna när de får spela lite mer på hemmaplan. Hårddisken är ett masslagringsmedium och är således bäst lämpad för hantering av stora filer som exempelvis filmer, ISO-filer eller liknande. SSD-enheterna är fortfarande snabbare, men det rör sig inte om riktigt samma prestandagap som i det trace-baserade testet.

robocopy_large_write_hdd_ssd

När vi sedan ska skriva stora filer lyckas hårddiskarna faktiskt springa ikapp den äldre Vertex 3-disken, och fartmonstret Velociraptor kniper en andraplats. Den mer moderna SSD-enheten från Samsung bibehåller fortfarande en ledning, men allt som allt så lyckas hårddiskarna väldigt bra när stora filer är inblandade.

robocopy_medium_read_hdd_ssd

Medelstora filer faller åter igen lite mer till SSD-enheternas fördel, som nu prestar lite mer än dubbelt så bra som den snabbaste hårddisken. Vi märker dock fortfarande inte av den enorma skillnaden som gällde i Nordichardware Storage Benchmark, men skillnaden är än dock mer än påtaglig.

robocopy_medium_write_hdd_ssd

Samsungs SSD-enhet håller riktigt hög klass vid skrivning av medelstora filer, medan den äldre OCZ Vertex 3 får lite svårare att hävda sig. Velociraptor ligger hack i häl på trotjänaren, men ingen lyckas trots allt konkurrera med 840 Evo. Noterbart är också att dagens toppmodeller på SSD-marknaden erbjuder hastigheter över 500 megabyte per sekund i detta test.

Prislapp – krona per gigabyte

HDD-priser

Här kommer vi trots allt till vad som lär bli en avgörande fråga för de flesta när de ska välja lagring. Även om flashlagringen har blivit billigare så spelar den fortfarande inte i samma liga som hårddiskarna, inte ens jämfört med den förhållandevis dyra disken Velociraptor. Visst du kan få mellan 2 till 5 gånger så hög filöverföringshastighet med en SSD-enhet som i en snabb hårddisk. Men kostnaden per gigabyte är fortfarande ofta 10 till 20 gånger högre. Behöver du mycket lagring, exempelvis i en NAS, så är en hårddisk helt enkelt fortfarande det bästa valet om du inte är villig att betala ett extremt premium för den extra prestandan.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anders LagerqvistMikael 1234-Tjalve-Bogey Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. 🙂

Magnus
Medlem
Magnus

”Listan ovan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya headset och färska utmärkelser så håll utkik på sajten för nyheter om uppdateringar i guiden.”

Tryckfelsnisse har varit framme 😛

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Mean Machine”]Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. :)[/quote]
Det hade varit mycket jobb om allt hade funkat felfritt. Nu har det varit extremt mycket jobb haha 🙂
Men testet blev faktiskt över förväntan, hade personligen inte trott att det var så stora skillnader på mekaniska diskar som det faktiskt är. Blir intressant att se hur det artar sig när vi kompletterar med nya modeller framöver!

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni fortsätter med dessa köpguider. 🙂

Bra gjort att få till fyra stycken guider till dags dato och att dessutom ha ambitionen att hålla dessa uppdaterade.

Det tycker jag är värd all uppmuntran och jag förstår ju att det ligger en hel del arbete bakom, mer än kanske vad många tror.
Mvh

Andreas G
Medlem

Det är bara att buga och bocka för även denna uttömmande guide. 🙂

john
Medlem
john

Ett mycket bra och läsvärt test, med bra rekommendationer.
Jag tillhör själv kategorin gamers, där SSDn får nöja sig med enbart win 8.1
Medans min Velociraptor enbart har Steam och Origin att tänka på.

Bogey
Medlem
Bogey

Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Bogey”]Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?[/quote]
Det beror på att seagates SSHD använder en 5400 rpm motor. Dess prestanda fördelar kommer när den får lära sig användarmönstret och börjar cacha data i NAND.
Jag skulle rekommendera att du tittar på vårt test av just seagate SSHD. Där har vi testat att köra dessa tester flera gånger efter varandra och då ser man en tydlig skillnad.
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/seagate-sshd-500gb-testad-det-baesta-av-tva-vaerldar.html

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?[/quote]
Det beror på lite vad du ska använda den till. Vid rena sekventiella överföringar så är Baracudan lite långsammare än konkurrenterna. Samtidigt är den bättre än QD Green när det gäller att starta program/spel och liknande.

Mikael 1234
Gäst
Mikael 1234

Varför slutar dem bara inte med att tillverka mekaniska diskar??? Skulle snabba på utvecklingen och prissättningen av SSD m.fl.

Medlem

Hej!

Vore kul att se ett test av Toshibas diskar också. Det är ju den klart minsta tillverkare och den enda som varken Western Digital eller Seagate har köpt upp.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Lite dåligt med uppdateringar här? Skulle vilja se lite fler tester på >5TB-diskar.