Samsung ger sig in i leken på allvar

Ända sedan SSD-enheternas barndom så har Samsung varit en av de stora aktörerna och alltid haft ett finger med i spelet på ett eller annat sätt. När man började experimentera med att använda NAND-flash för att lagra data, så var Samsung än av de största som förde tekniken framåt. De släppte ett flertal SLC (Singel Level Cell) enheter som var väldigt driftsäkra och fungerade bra. När sedan den stora SSD-boomen kom, och SSD-enheter blev tillgängliga för medelsvensson, så hade Samsung svårt att hänga med. Samsungs enheter presterade helt enkelt inte tillräckligt bra för att vara med och slåss med Indilinx och Intel som då hade skaffat sig stabila fästen på marknaden. Även om man inte kunde hänga med riktigt i förhållandet mellan pris och prestanda fortsatte Samsung dock att tillverka mycket driftsäkra enheter.

Efter det drog sig Samsung tillbaka och slutade helt att sälja SSD-enheter under eget namn och valde att sälja till OEM-tillverkare istället. Faktum är att många OEM laptops som köpts med en SSD, har just en Samsung-enhet i sig. Apple använder bland annat Samsungs SSD-enheter i flera av sina modeller – vilket är ett kvitto inte minst på enheternas tillförlitlighet. Samsungs SSD-enheter har historiskt sätt inte vart de allra snabbaste men de har helt enkelt varit bland de mest pålitliga och mest buggfria.

Sedan beslutade Samsung att de återigen skulle ge sig ut på konsumentmarknaden och börja sälja sina SSD-enheter under eget namn. Resultatet av denna satsning blev 470-serien som i sann Samsung manér fungerade väldigt bra och kändes stabil och säker, men saknade prestandan för att göra enheten riktigt intressant på komponentmarknaden. Detta mycket på grund av att enheten inte har stöd för nya datagränssnittet SATA 6,0 Gbps. Den serie vi har framför oss idag är uppföljaren till 470, med namnet Samsung SSD 830.

Vad som gör Samsung extra intressant, som SSD-tillverkare, är att de har möjligheterna att tillverka alla delar internt. För att göra en SSD krävs kontroller, minnen, DRAM-cache osv. Alla dessa komponenter är saker som Samsung designar och tillverkar själva. En av fördelarna är att de själva kan svara väldigt snabbt om det blir fabrikationsfel eller buggar i firmware och liknande. En annan fördel är att man får bättre vinstmarginaler på komponenter som man själv tillverkar istället för att köpa av någon annan. Det borde i längden ge billigare enheter för oss konsumenter.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedBaxtexAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Det faktum att den kan hantera läsning och skrivning samtidigt och inte får hicka av komprimerad data gör nog att jag skulle ta dessa över en SF-baserad enhet. Det känns viktigare än några mer MB/s.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Trodde först det stod att 512gb versionen kostade 1700kr och så skrev ni att den var överprisad. 0.o

Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.

Medlem
Marre

[quote name=”Baxtex”]Det enda som hindrar mig från att köpa en SSD är drifsäkerheten, verkar nästan vara sämre än tradiotionella hårddiskar just nu.[/quote]

24/7 i raid 0 i snart två år. Tycker att detta är driftsäkert nog. Kan man komplettera med strikt backup-schema om man är räddhågsen av sig så…. Dör ju nästa vid jobbets datorer (non-ssd). Allt går långsamt. Kan tänka mig att det är samma känsla som man hade en gång i tiden i väntan på att en disk skulle spinna upp…

Anton Karmehed
Admin

Ja nu har vi nästan ett angenämt problem att vi ska kunna sålla mellan en massa bra enheter. Det är ju verkligen milsvid skillnad på dagens enheter och de man sålde bara för 1-2 år sedan. Har två SSD-enheter hemma som är mer eller mindre oanvändbara pga TRIM-brist.Samsung har ju alla möjligheter att skapa något utöver det vanliga med sina inhemska resurser och 830-serien är riktigt tilltalande för mig också måste jag säga. Tyvärr börjar jag känna att tom 120-128GB börjar bli lite snålt tilltaget när man ska installera lite av senaste generationens spel osv. De går ju att köra… Läs hela »