Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheten beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som referenser valde vi att använda Corsair Force GT. Detta är en väldigt gammal Sandforce-baserad enhet och den tillhör den design som majoriteten av Sandforce-enheterna följer. Vi jämför givetvis både 120GB- och 240GB-modellerna.

Sandforce använder sig av realtidskomprimering vilket gör att den kan prestera fruktansvärt bra om informationen är enkel att komprimera. Det ser vi tydligt här så gamla Force GT har ett markant övertag över de andra Phison-baserade enheterna. I övrigt så håller de andra väldigt tätt. Vi kan dock se att Dark L3 120GB är något snabbare än Force LS 120GB genom alla tester.

 

Vid läsning av lumpmässig data så går det inte skilja på de fyra Phison-enheterna. De presterar så otroligt lika så det blir bara ett gemensamt streck i grafen. Kapacitet spelar ingen roll alls här. Vi ser också att Phison S8 är betydligt snabbare än Sandforce SF2281 vid låg QD.

Vi går istället över och tittar på lite sekventiell överföring. Samtliga av dessa tester är gjorda med QD1. Anledningen till det är att de flesta överföringar som görs, sker med en QD på just 1. Här är det istället storleken på varje IO som spelar roll. De vanligaste storlekarna för Windows är 64 kilobyte och 128 kilobyte, men även andra kan förkomma.

Här börjar det hända lite. De båda 120GB-modellerna som är utrustade med Phison S8 är starkt begränsade av antalet minneskanaler som kan användas och vi får därför märkbart sämre skrivprestanda. Sandforce använder återigen sin komprimeringsteknik för att uppnå högre prestanda.

Precis som vid slumpmässig läsning, så är Phison enheterna mycket jämna och presterar också väldigt bra. Här ser vi hur de helt enkelt utklassar gamla Sandforce-baserade Force GT.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
r3mpuh^42
9 Årtal sedan

Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet!

En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd.

Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt.

Tack på förhand! 🙂
Mvh r3mpuh

-Tjalve-
-Tjalve-
9 Årtal sedan

[quote name=”r3mpuh^42″]Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet! En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd. Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt. Tack på förhand! 🙂Mvh r3mpuh[/quote] Hej.Jag har inte analyseriat hur en… Läs hela »