Ultra är en nätaggregatstillverkare som nog många inte är så bekanta med men man har på senare tid lanserat ett flertal mycket intressanta aggregat. Speciellt deras modular-baserade X-Connect serie som vi nu tittat närmare på.

Marknaden för modifiering av datorer, moddning, har formligen exploderat de senaste åren. Initiativnivån har varit hög hos nästan alla tillverkare av datordelar och tillbehör, det dyker ständigt upp nya saker att smycka eller byta ut i sin datorlåda. För två år sedan var t.ex nätaggregatet generellt sett fortfarande grått och trist, men sen dess har det hänt en hel del även där. Lysande fläktar, fläktar med variabel hastighet, fönster, kabelstumpor, UV-reaktiva kabelstrumpor. Ja, listan kan göras lång idag. Det som nu är i ropet är dock en för mig tilltalande idé, Modularkablage. Ett enkelt och väldigt smart sätt att undvika kabelhärvor i datorn, även kallat råttbo. Det som lyfter idéen ännu mera är att ett modularkablage inte hindrar luftströmmarna innuti datorn lika mycket som om du haft ett sk. råttbo.

De stora tillverkarna av nätaggregat känner nästan alla till. De mindre kända tillverkarna får ta till mer fantasirika idéer om hur man kan styla ett nätaggregat så att tar sig igenom mediabruset på marknaden, och det är oftast de mindre tillverkarna som kommer med de innovativa lösningarna.

En av dessa mindre kända tillverkarna, i alla fall för oss här i skandinavien, hittar vi i Ultra Products. Företaget är inte litet på något sätt och vis eftersom de har en bred portfölj av komponenter för datorer, allt ifrån blåtands-headset till just det, nätaggregat. Det vi ska ta en titt på idag är just ett nätaggregat från Ultra Products, Ultra X-connect 400W.

Ultra X-connect 400W kommer med nästan allt jag räknade upp innan, men det som drar mest uppmärksamhet till sig är just att det är modularkablage. Enligt hemsidan är också Ultra X-connect det första nätaggregatet helt med modularkablage. Anledningen att man kan ståta med det är att ATX-kablen är också ett modularkablage, men det återstår att se hur bra det egentligen är. Det kan rusa en hel del ström igenom ATX-kabeln och är inte kontakterna i topptrim så blir övergångsresistansen för hög och du får ett spänningsfall i kontaktövergången. Men det blir en senare fråga att besvara, låt oss nu visa hur ett stylat nätaggregat med modularkablage kan se ut.


Specifikationer
Spänning/Ström
+3.3VDC
18A
+5VDC
30A
+12VDC
19A
+12VDC (ATX12V)
-5VDC
0.6A
-12VDC
0.6A
+5VSB
2A
Maxlast Totalt
380W
Maxlast +3.3V & +5V
160W
Anslutningar
Molexkontakter
0-8
Floppykontakter
0-1
Serial-ATA
0-2
Övriga anslutningar
ATX12V, 6-pin AUX
Övriga specifikationer
Antal fläktar
2 st, 80mm
Certifieringar
CE, CB, D, FI, S, N, TÜV
Övrigt
Guldpläterade kontaktdon, nätkabel
Garanti
3 år-Livstid
Pris
ca 900kr

Ultra X-connect 400W kommer i en kartong typisk för datormarknaden, full med fyrfärgstryck. Allt för att visa vad som går att åstadkomma med innehållet i lådan. På utsidan av lådan har de dock glömt en sak, det som jag skulle ha framhävt mer om jag var Ultra Products. De har livstidsgaranti på nätaggregatet, om man registrerar nätaggregatet online inom 30 dagar, via deras hemsida. Ingenting på lådan säger något om någon garanti så den som inte är uppmärksam kan faktiskt missa detta ”erbjudande” om man inte tar sig en titt på deras hemsida. Om man nu inte registrerar sig så är det dock inga fara på taket. 3 års garanti finns fortfarande på komponenter och tillverkning.

När vi nu avhandlat det yttre går vi vidare till det som denna recension skulle handla om, nätaggregatet. Aggregatet kommer väl förpackat i stötupptagande skum. I den yttre lådan kommer också en mindre låda och i denna låda finner vi alla kablar till aggregatet. Dessutom medföljer 4 skruvar. Anledningen till att jag nämner det är att det faktiskt finns de tillverkarna som inte bifogar skruvar. Det är mycket irriterande att t.ex köpa alla datordelar till en ny dator och sen inte ha en enda skruv att fästa nätaggregatet med. Hursomhelst, Ultra X-connect 400W är konstruerat enligt ATX 2.03-specifikationen, en idag något gammal specifikation. I princip alla nya nätaggregat idag är konstruerade enligt ATX 2.2. Allt om skillnaderna mellan ATX 2.03 och 2.2 hittar du här. Två av de viktigaste skillnaderna är det nya uttaget för moderkort med PCI-express och de två separata 12-voltsmatningarna.

Nätaggregatet är blålackerat, snyggt blå. Tyvärr så blir det fingeravtryck vid minsta beröring så de bomullshandskarna jag nämnt i en tidigare recension skulle vara ett välkommet tillskott vid ett köp. Det sitter gummipluggar för alla uttag på nätaggregatet vilket är smart. Allt i en dator har en förmåga att dra till sig damm och t.ex uttagen på nätaggregatet är inte undantaget den regeln. Tyvärr är kablarna rejält styva, eftersom de är gjutna och inte är vanliga kablar med strumpa över. ATX-kabeln är tjockast och givetvis också styvast så den är lika lättböjlig som en grövre ståltråd, och därmed alldeles för oböjlig för en enkel installation i datorn. Den har i princip ett eget liv, även om det går att böja den till ungefärlig form.

Ultra-logotypen lyser ganska snyggt i mörker, även om jag inte vet varför man har fönster på själva nätaggregatet. Man kan säga att det händer inte så mycket i ett nätaggregat, inga synliga händelser i alla fall. I nätaggregatet sitter ett litet lysrör för att lysa upp innanmätet, enlig mig ganska påkostat. De UV-reaktiva kablarna lyser med ett rosa sken, men det vill till att man placerar ett par UV-lysrör i datorlådan om man vill åstadkomma detta sken. Vill man ha en rymdskeppsliknande känsla i sin datorlåda så är det här ett nätaggregat att satsa på. Efter denna genomgång av aggregatets yttre så låter vi det se hur det presterar.

 


Våra syntetiska test utförs i två delar, ett lågeffektstest och ett högeffektstest. Nätaggregatet körs under ungefär en halvtimme med en inledande period av lågeffekt och sedan ett högeffektstest. I lågeffektstestet belastas de tre huvudspänningarna (+3.3V, +5V och +12V1) så de leverar ca 1 Ampere vardera. Detta test är för att se hur nätaggregatet fungerar under ”tomgångskörning”.

Under högeffektstestet belastas de tre spänningarna till maximal effekt för att se om aggregatet kan hålla spänningarna och rippel inom gränsvärdena. Det för att se om nätaggregatet håller vad den lovar. Under båda testen mäts spänningarna och rippel kontinuerligt. Andra steget görs i en vanlig dator. Då så, nu ska vi se vad vi får ut i våra effekttester


Ultra X-connect 400W klarar sin tid lågeffektstestet med glans. Fläktarna snurrar dock med högre hastighet än vad jag trodde att de skulle. På kartongen står det nämligen ”Dual 80mm fans SUPER QUIET!. Fläktar kan väsnas redan vid låga varv, och det är inte ett gott omen om de låter redan vi minimalt varvtal. Om de inte är tysta nu, vad är de då vid fullvarv. Om mina farhågor blir besannade får vi se snart då det är dags för högeffektstestet.



Efter trettio minuter i högeffektstestet går fläktarna givetvis på fullt varv, och nu låter aggregatet väldigt mycket mer. Mina farhågor besannades, och det nästan med råge. Fläktarna må kallas ”SUPER QUIET!”, men det är inte vad jag skulle kalla dem. Nätaggregatet väsnas som en höfläkt i ladan en sen augustikväll, och är absolut inget att rekommendera för den som arbetar med en dator några längre stunder. Alla tre spänningarna har sjunkit men håller sig inom riktvärdena med ganska bra marginal. En annan god sak är att ripplet är långt, långt ifrån sina marginaler. För att ta ett exempel, 5Voltsmatningen, där ripplet får vara 100mV men är 20mV. Det är alltså en femtedel av maxvärdet, och det är bra. Det är t.om. så bra att det slår andra, dyrare aggregat på fingrarna. Med de blandade känslorna inför det här aggregatet går vi vidare till vårt test där ett nätaggregat hör hemma, Datortestet.


Testsystem Dator
Processor:
AMD Athlon 64 3000+ Socket 754
Chassi:
Standard ATX
Moderkort:

Asus K8N-E Deluxe

Minne:

512MB OCZ DDR-SDRAM
(2 x 256MB, DDR-433, 2-3-3-7 timings)

Grafikkort:

Abit Siluro FX-5600 DT 256Mb

Hårddisk:
Maxtor Diamondmax 9 250GB, Maxtor Diamondmax 10 300GB
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP1
Testprogram:

Sisoftware Sandra 2004
Seti (Boinc)
Motherboard Monitor 5

Testsystemet är baserat på ett moderkort med Athlons socket 754, överklockat till 2,2 GHz. Två stycken hårddiskar och ett grafikkort i budgetklassen utgör grundstommen i testsystemet. Processorn har ”Cool ’n Quiet” avstängd, detta för att processorn inte ska orsaka några udda mätresultat.


Spänningarna fluktuerar inte mycket men 12Voltsmatningen har lyckats få ett värde på 11.86 Volt. Detta kan bero på variationerna i nätspänningen. Det räcker med att någon inom samma nätstation slår på en stor motor så kan ett mätresultat påverkas. Dock är spänningarna långt ifrån gränsvärdena. Ljudet från fläktarna är inte så störande som jag trodde att det skulle bli, utan ”smälter in” på något sätt in i de övriga ljuden från datorn.


Ultra Products har en bred portfölj av komponenter och tillbehör till datorer. Med X-connect 400W har de tagit steget till att erbjuda ett nätaggregat med modularkablage. De erbjuder ett 400 Wattsaggregat som räcker för de flesta datorkonfigurationer, och med sitt UV-reaktiva kablage, lysande fläktar och fönster täcker de även in behov, eller kanske önskemål, för de med ambitioner att styla sin dator till sitt yttersta.

X-connect 400W har dock tyvärr också en ljudnivå som slår vissa andra aggregat och därmed är omdömet kluvet. Aggregatet presterar bra, det har väldigt god kontroll på spänningarna och en rippelnivå som klår vissa dyrare aggregat. Hade fläktarna väsnats mindre hade omdömet varit självklart, men nu finns ljudet där.

Tar Ultra Products sig en titt på fläktarna och gör något åt ljudnivån kommer aggregatet att ha en framtid. Detta gäller även ATX-specifikationen eftersom revision 2.2 är här, och är här för att stanna. Köper du ett moderkort med PCI-express är inte det här aggregatet att rekommendera då det är konstruerat enligt ATX 2.03. Till detta kan jag också säga att livstids garanti är en ganska ovanligt förkommande inom nätaggregatsmarknaden. Det är djärvt att erbjuda den typen av garanti eftersom nätaggregat har en tendens att gå sönder inom sinom tid. Om man då läser det finstilta i PDF-filen som handlar om ”Life Time Warranty” så kan man hitta anledningar till att den garantin sätts ur spel, och en av dessa är att ”normal wear and tear”, dvs normalt slitage, är en anledning till garantibortfall. Om man ska hårddra det hela kan alltså inte aggregatet användas eftersom det slits, helt naturligt, om jag vill behålla livstidsgarantin.

Men för att lägga lite vikter i den positiva vågskålen vill jag säga att, är du moddningsfantast, har ett behov av ett nytt nätaggregat, gillar fönster och lysrör, inte behöver ett nätaggregat med ATX 2.2-specifikation, då är det här nätaggregatet att rekommendera.

Ultra X-connect 400W

Fördelar:
+ 3 års garanti alt. livstidsgaranti
+ Modularkablage
+ Stabila spänningar
+ Rippelnivå

Nackdelar:
– Fläktljudet
– ATX 2.03
– Stelt kablage
– Luddiga regler kring livstidsgaranti

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid