När det gäller möss är form kung. Xtrfy har insett detta och släpper sin modulära M42. Hur stor skillnad kan ett byte av ryggen egentligen göra?

Xtrfy M42
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt59 gram
Fördelar
Unik modulär design
Perfekt sensor
Imponerande fötter
Nackdelar
Styv kabel
Gnisslande skroll
Bra att veta
Xtrfy M42 har en modulär rygg som låter dig anpassa formen med två moduler eller med en egendesignad.
Sensor8.6
Knappar7.9
Funktioner7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär våra delbetyg?

Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.

Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.

Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.

Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.

Stäng

 

Sammanfattning Xtrfy M42

Form är det absolut viktigaste vid val av ny mus. Xtrfy har insett detta och det märks tydligt i deras mussläpp. Allt från den unika formen i M4, den modulära M42 och även MZ1 som är formgiven av en känd musrecensent. Med ett smart och enkelt magnetsystem kan vi anpassa ryggen av M42. Ryggen ser inte ut att göra stor skillnad för det blotta ögat men för oss som använder handflatgrepp är det som att använda två olika möss.

M42 är mer eller mindre en M4 i en ny formfaktor. Det är ett solitt bygge med bra sensor, klickprestanda och välavvägd design. Det vi har att anmärka på är, likt med M4, den något styva Xtrfy EZcord-kabeln samt ett gnisslande skrollhjul. Med perfekta specifikationer avgör form och kvalitetskontroll allt och M42 hade nått hela vägen med ett felfritt skrollhjul.

Egenskaper

  • Felfri PixArt PMW 3389-sensor
  • Modulär rygg
  • Välbalanserad form och ambidextriös
  • Storlek: medium
  • Lämpar sig för de flesta grepp
  • Välbyggd
Visa specifikationer
 Xtrfy M42
MustypFPS
SensorPixart PMW 3389
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekMedium
Mått118 mm x 56 mm x 38 mm
Vikt59 g
Max CPI16000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraNej
Anslutning2 m Xtrfy EZcord
Lägsta pris på Prisjakt.se

Stäng

Konstruktion och form

Estetiskt och specifikationsmässigt är M42 en M4 med lägre rygg och en ambidextriös form. Det har vi inga problem med. Varför ändra något som inte är trasigt? M4 har en unik form som inte lämpar sig för den breda massan och med M42 tar Xtrfy en redan bra mus och gör den tillgänglig för en större skara användare.

Musmarknaden är så monoton att det inte finns mycket som skiljer konkurrenter i från varandra, sett till specifikationer eller form. Av den anledningen bygger mycket på tillverkarlojalitet. Om en användare skulle gilla Xtrfy, varför skulle de välja en annan mus med en lika perfekt sensor, ambidextriös form, låg rygg och Omron-brytare framför M42? Det är så marknaden ser ut idag och oavsett var din lojalitet ligger, är oddsen att du lär hitta en motsvarande mus.

Det finns inga aggressiva drag i utformningen av musen, vilket gör M42 till en balanserad mus som lämpar sig för de flesta handgrepp. Hur tar Xtrfy detta till nästa nivå, hur gör de M42 än mer tillgänglig för en bredare användarskara? Genom att göra ryggen modulär och lösningen fungerar förvånansvärt bra. Ryggarna snäpper in nätt med hjälp av en magnet i botten och håller sig på plats utan att vara jobbiga att byta. Xtrfy bistår även med en 3D-fil om vi önskar pränta en egen rygg.

Hur stor skillnad gör det? På pappret rör det sig om 2–3 mm längs ryggens nedre del, vilket kanske inte låter som särskilt mycket. Vi kan dock intyga att det gör drastisk skillnad i vår användning. Vi använder ett handflategrepp och en av de ryggar som följer med är lämpade för just detta syfte genom att bukta ut med rumpan mer än andra. Vi skulle rekommendera den mer branta och lägre ryggen för klo- och fingertoppsgrepp. Musen är även välbalanserad med båda ryggmodulerna när vi svävar den mellan vår tumme och pekfinger på sidorna.

Musen är helt skallerfri men knakar i nivå med Model O när vi kramar den hårt på sidorna. Det är inget som märks vid användning men med dagens hårda konkurrens inom segmentet, kan det vara något att ha i åtanke vid val av mus. För oss är det inget som sänker vår bedömning av M42, då vi inte anser att M42 känns billig. Den känns robust.

M42 har en finkorning yttextur som inte tappat varken textur eller börjat skina under vår intensiva användning. Det är ett gott tecken. Det finns dock inte mycket texturyta att prata om då en stor majoritet av musen är täckt av hål för att hålla nere vikten. Att ha hål där vi vilar tummen är inte alltför vanligt och tar någon minut att vänja sig vid.

Något Xtrfy inte räds är tjocka fötter och M42 är inte ett undantag. Fötterna är gjorda med ren teflon och glider som vi vill att en toppmus ska. Just tjocka fötter är inte alltid så enkelt att implementera som det låter då det måste balanseras med sensorn. För tjocka fötter i kombination med lyftlängden kan ställa till bus.

Xtrfy EZcord är lika styv som vi minns den. Den är en klar förbättring i jämförelse Steelseries dito eller exempelvis en gummislangad kabel. Om vi kan peka på ett område som vi gärna ser att Xtrfy jobbar vidare på så är det ändå kabeln. I vårt tycke väljer vi alltid flexibilitet över robusthet när det gäller kabelavvägning.

Likt M4 finns lysdioddiffusor i musens främre del samt i skrollhjulet. Även Xtrfy-loggan lyser upp för att fördela ljuset längs ryggen. För användare som gillar RGB levererar M42.

På vår våg väger M42 63 gram med kabel. Som referens specificerar Xtrfy den till 59 gram utan kabel.

Brytare

M42 har inga krusiduller vad gäller brytare. Här har Xtrfy spelat ett säkert kort med D2FC-F-brytare från Omron. Det är en brytare som återfinns på en stor majoritet av mössen på dagens marknad och det med bra anledning. Det är en välavvägd brytare som inte är för tung eller för lätt, inte styv eller överdrivet taktil. Vi vet vad vi får helt enkelt, även om den är något tråkig för den äventyrslystne.

Skrollhjulet är positionerat relativt lågt med en spårtexturerad gummiyta. Stegen är inte alltför distinkta i skrollhjulet men heller inte svampiga. Problemet vi har med skrollhjul från Xtrfy är att de med tid bildar ett gnisselljud. Det är inte konstant men det är återkommande och tillräckligt för att störa oss på det. Problemet uppstår först efter ett par veckor av intensiv användning. M42 har även ett ganska stumt skrollklick vilket inte faller oss i smaken.

Sidoknapparna är stora och platta samt distinkt taktila. De aktiveras med en nästintill obefintlig slaglängd, vilket är vanligt för sidoknappar. Det finns en djup sträcka till att brytaren bottnar och av den anledningen märks inte den tidiga aktiveringen nämnvärt.

CPI-reglaget håller sig till musens botten, där det hör hemma. Vi hoppas samtliga tillverkare tar till sig denna detalj och slutar ha CPI-reglage där det är lättåtkomligt av misstag. Knappen ovanför skrollhjulet reglerar LED-inställningar, vilket inte är kritiskt i stridens hetta, till skillnad från ett CPI-reglage som kan komma att bli katastrofalt. Reglagen är relativt svampiga och en bortglömd detalj men knappast kritiska. Därför lägger vi ingen vikt vid bedömningen av dem.


 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är ofta relativt små inlägg i specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensorer. Du bör snarare välja mus efter musform.

Sensorprestanda

Initialt upplevde vi lyftlängden som alltför lång. Vi kunde knappt lyfta och svepa musen utan att vårt korshår flög hejvilt. Det korrigerades snabbt via en firmwareuppdatering och påminde oss om hur viktigt det är att säkerställa att vår utrustning alltid är uppdaterad.

I övrigt är implementeringen av toppsensorn PixArt 3389 helt utan anmärkning. Den är positionerad snäppet lägre än vi vilar vår tumme och klarar av samtliga test vi kastar mot den, precis som väntat.

 

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

Inställningar och mjukvara

Xtrfy håller sin kringutrustning lätt och nätt. Det behövs ingen mjukvara till mössen. CPI regleras från 400 till 16 000 i musens botten och lysdioderna regleras med extraknappen ovanför skrollhjulet, i kombination med vänster- och högerklick samt sidoknappar. Det behöver inte vara svårare än så. Inga molntjänster i bakgrunden, inget slösat hårddiskutrymme, RAM eller processorstyrka.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid