Temperatur, ljudnivå och stresstest

Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen både hos processorn och grafikkretsen.

Temperatur – CPU

Designen bakom den nya Core i7 8550U-processorn från Intel är att under snabba och korta perioder kunna leverera hög klockfrekvens samtidigt som det finns tillräckligt mycket råprestanda för att arbeta intensivt under längre sessioner. Dell har valt att låsa upp processorns TDP från 15 watt till upp till 27 watt. Det gör att processorn under korta perioder kan nå klockfrekvenser på upp till 4 GHz.

Vår toppnotering ligger på 99 grader Celsius men det är dock under en mycket kort period innan kylningen hinner ikapp och kan kyla ner processorn till en nivå som håller klockfrekvenserna intakt.

För att hantera värmeutvecklingen som det förhöjda TDP-värdet innebär så har de valt att använda värmeisolerande kevlar från rymdindustrin för att avleda värme i nya XPS 13. Under längre påfrestande perioder verkar den nya kylningen fungera bra men den har svårt att hantera hastiga ökningar i belastning.

Datorn blir varm men aldrig obehaglig att använda. Vi skulle dock inte använda den på bara ben under intensiv belastning då undersidan kan bli varm.

Ljudnivå

Tidigare i laptopguiden så har vi gjort decibeljämförelser med en decibelmätare för att se hur högt varje bärbar dator låter under full belastning. Vi har valt att ändra vår testmetod här till en subjektiv bedömning då det i vår mening inte återspeglar det verkliga scenariot. Väldigt få om någon har precis knäpptyst i hemmet och en subjektiv bedömning från ett verkligt scenario ger en bättre bild av vad användaren kan förvänta sig när man använder datorn.

Dells senaste XPS är inte på något sätt en knäpptyst dator. Vid belastning eller laddning så hörs ett dovt sus från fläktarna som kämpar hårt. Det som dock bekymrar oss är att fläktarna verkar skramla något vid viss belastning eller vissa varvtal. Missljudet hördes inkonsekvent och det var svårt att felsöka exakt när det inträffar. Det är dock någonting som vi vill notera och som är värt att nämna och som kan vara isolerat till just vårt exemplar.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

I och med att kylningen inte hinner med i början av snabb belastning så förekommer en viss throttling i början innan kylning och prestanda till slut jämnar ut sig. Det påverkar stabilitetstestets resultat vilket vi kan se ovan.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid