LG_G4_handson

LG G4 är på flera sätt en naturlig uppföljare till kritikerrosade Android-flaggskeppet G3. Koreanska LG bygger vidare på samma produktserie med en snarlik design och storlek men det finns flera nyheter. Förutom kraftfullare komponenter som vi fått chansen att sätta på prov är det äntligen dags att klämma på en av marknadens första riktiga lädertelefoner.

Med G3 visade LG att man var en smartphonetillverkare att räkna med, en balanserad kombination av prisvärd hårdvara och vidareutvecklad mjukvara föll både pressen och konsumenter i smaken. Intresset på uppföljaren G4 har därmed varit stort men både rykten samt LG själva har trots allt avslöjat mycket detaljer kring telefonen redan i förtid – varför vi heller inte blev direkt överraskade under den officiella lanseringen av G4 under tisdagskvällen.

Skärm: Sprakande färger vid bibehållen storlek och upplösning

LG G4 kommer precis som sitt äldre syskon med en 5,5 tum stor skärm som likt flera av tillverkarens tidigare flaggskepp på Android marknaden kommer med en lätt välvd skärm. Inte på långa vägar lika välvd som på G Flex 2 men trots allt noterbart. Även skärmpanelens upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar är densamma men med nya Quantum IPS-tekniken lovar LG högre 25 procent högre ljusstyrka, 20 procent bättre färgåtergivning samt 50 procent högre kontrast. Hur detta står sig mot konkurrenterna i Svenska smartphoneguiden hoppas vi kunna svara på inom kort men redan efter en snabb handpåläggning kan vi konstatera att LG G4 har en riktigt vacker skärm. Den känns just både ljusstark och kontrastrik med poppande färger samt bibehållen skärpa med den höga pixeldensiteten.

Inte tunn, men greppvänlig

En viktig detalj med LG:s implementering av sin skärmpanel är dess tunna skärmramar. LG G4 är förvisso snäppet större än sin föregångare G3 men i jmförelse med exempelvis Apple Iphone 6 Plus, med lika stor skärm, känns G4 betydligt mer slimmad. LG:s satsning på ett lätt böjt backstycke gör att telefonen blir förhållandevis tjock.

20150428_173627

9,8 millimeter är långt ifrån de 7,1 millimeter som Apples flaggskepp kan skryta med. Med det sagt känns LG G4 lättare att greppa med sitt välvda bakstycke och de tunna skärmkanterna gör telefonen både smalare och kortare vilket gör att den känns smidigare i handen.

Läderskal – G4 är telefonen vi ser fram emot att slita på

Vad som också starkt påverkar intrycket av telefonen är materialen som LG valt att arbeta med. Medan konkurrenterna laddar med glas och metall i olika former håller LG fast vid plast, samtidigt som man introducerar flertalet modeller av läderbakstycke. Tillverkade med äkta läder menar LG att dessa bakstycke tar upp till 12 veckor att tillverka, troligtvis ett fint sätt att förklara för oss att priset sticker iväg på läderversionerna, samtidigt som det ger telefonen bättre styrktålighet och mer karaktär. Vår första handpåläggning där vi känner på både plast och läderbakstycken bekräftar flera saker. Med plastbakstycke, särskilt de traditionellt otexturerade, påminner G4 mycket om G3 i designen – med andra ord ligger den bra i handen men är samtidigt ganska hal.

20150428_173935

Med läderbakstycke får vi en betydligt greppvänligare telefon och våra intryck är positiva. Det handlar fortfarande om mycket tunnt läder som ger en förhållandevis hård känsla men detta är troligtvis något som kommer ge med sig med tiden efter användning. Vilket också är det undertecknad ser fram emot, att helt enkelt slita in lädret för att få en mjukare och mer personlig känsla på telefonen. Läderbakstycket känns som ett klart intressant alternativ för den som likt undertecknad är trött på rädslan för att tappa en metall eller glastelefon i marken, men det återstår att se hur värdigt läderslitaget verkligen blir och vad kostnaden landar på.
I Sverige kommer vi att få se tre olika lädermodeller på butikshyllorna, svart, rött och brunt är det som gäller. Prisuppgifter på dessa modeller är ännu inte bekräftade.

Kamera med bättre färger och avancerade funktioner

LG pratade som de flesta av sina konkurrenter mycket om sin kamera. Här har man satsat på en större bildsensor samt ett lägre bländarvärde för att ge specifikt bättre bilder i dåligt ljus. Man har även lagt in en färgspektrumsensor på baksidan av telefonen som ska ge bättre och mer korrekta färger vid foto, vilket man är först med på marknaden. Vid våra snabba tester kunde vi se tecken på tydligt livfullare färger jämfört med Iphone 6 Plus men utan möjlighet att kunna jämföra bilderna på en dator sida vid sida är det en utvärdering vi får spara till ett mer djupgående test. Kamerans upplösning på 16 megapixlar matchas samtidigt av ett manuellt kameraläge som gör det möjligt för mer seriösa fotografer att skapa både häftiga djupeffekter samt fotoa i råformat. För de som mest använder telefonen som en snabbskjutande kamera verkar samtidigt G4 erbjuda en rapp fokus och leverera snabba bilder i sitt autoläge.

Snapdragon 808 – Mer fokus på energieffektivitet än prestanda

Om än inte överraskande var det lite förbryllande att LG till slut valde att utrusta sitt nya flaggskepp med en Qualcomm Snapdragon 808 processor istället för den kraftfullare 810-modellen. Trots att 808-kretsen får nöja sig med sex istället för åtta CPU-kärnor menar LG att man med lite trixande når liknande prestandanivåer som med 810-kretsen och detta utan problem med överhettning och skenande energiförbrukning. LG G4 var riktigt rapp vid vanlig användning och även om vi i de första prestandatesterna konstaterar att man, som väntat, inte ligger i topp är det troligtvis få användare som kommer märka någon skillnad. Noterbart var också att vi trots upprepade testrundor inte upplevde några prestandaproblem eller påtagligt skenande temperaturer. Vilket annars varit problem för flera modeller utrustade med Snapdragon 810.

geekbench_st_mark

geekbench_mt_mark

antutu_mark

Trådlös laddning eller läder – du kan inte få båda

Även om LG laddar med flera uppgraderingar i G4 finns det även vissa saker vi saknar. G4 stödjer inte trådlös laddning från start, vilket föregångaren G3 gjorde. LG hävdar att man skalar bort några extra millimetrar samt drar ner produktionskostnaderna men oavsett vad resulterar detta i att man som konsument måste uppgradera med ett nytt skal och bakstycke. Problemet är att vi inte har någon prislapp på dessa skal, samt att de ersätter hela bakstycket. Vilket blir ett problem för de som vill satsa på läder i fickan, LG har nämligen ännu inga planer på ett läderskal med trådlös laddningsfunktionalitet.

Fräscht och platt med LG:s nya UX-gränssnitt

Sist men inte minst har LG uppdaterat mjukvaran i sin telefon. Deras nya UX-gränssnitt har en förhållandevis platt och stilren design som känns både färgrik och ganska fräscht. Smaken är samtidigt som baken men förutom en uppgradering till Android 5.1 finns här även lite ny funktionalitet som smarta GPS-gallerier där dina fotografier automatiskt läggs i geotaggade gallerier. Du kan även enkelt lägga till information och bilder till kalenderappen och hela gränssnittet känns rappt vid användning.

LG G4 – En evolution

LG G4 är en evolution snarare än en revolution. Detta avslöjades kanske redan med namnet men görs sig också extra tydligt när vi får känna och klämma på telefonen. Samtidigt finns det som vi alla vet ingen orsak att laga något som inte är trasigt. LG bygger vidare på succén med G3 och vår första handpåläggning ger ändå ett gott intryck där vi ser fram emot att kika närmare på telefonen och på allvar slita på det nya läderbakstycket.

20150428_175654

Det kanske mest intressanta för LG är att man med sin satsning på läderbakstycke, lett stort och utbytbart batteri samt plast för MicroSD-kort faktiskt kan erbjuda funktioner och möjligheter som inte alla konkurrenter på premiummarknaden kan matcha. LG verkar välja en något annorlunda väg med G4 än konkurrenter som Apple och Samsung. Huruvida detta blir lyckat lär vi återkomma till när vi får in telefonen i testlabbet och får jämföra G4 mot övriga kombatanter i Svenska smartphoneguiden.

Tyvär kvarstår två stora frågetecken fram till dess: lanseringdatumet är än så länge spikat till ”innan sommaren” och prislappen är okänd. LG gav oss en hint om att det som väntat blir en premiumtelefon med premiumpris men att man historiskt inte brukar ligga högst i prislistorna – om man då tar med läderversionerna i den analysen låter vi samtidigt vara osagt.

Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LäderlappenSebbeu-a Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
u-a
Gäst
u-a

Trevlig telefon men ack så synd att det är äkta läder vilket ger dålig smak kring hela lanseringen av denna telefon. Varför skall mobiltelefoner ha läder? Det har ju ingen funktion, har vi inte teknologiskt kommit längre än så här. Snälla LG satsa på teknik och inte modeaccessoarer med avsmak av djurplågeri.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”u-a”]Trevlig telefon men ack så synd att det är äkta läder vilket ger dålig smak kring hela lanseringen av denna telefon. Varför skall mobiltelefoner ha läder? Det har ju ingen funktion, har vi inte teknologiskt kommit längre än så här. Snälla LG satsa på teknik och inte modeaccessoarer med avsmak av djurplågeri.[/quote]

Men det är ok att ”odla hamburgare” eller vadå? Det låter så på ditt inlägg, nämligen. Du vet att hamburgerbarerna tillsammans förbrukar några ton köttfärs om dagen. Så det blir ganska många telefoner om dagen med andra ord.

Läderlappen
Gäst
Läderlappen

[quote name=”u-a”]Trevlig telefon men ack så synd att det är äkta läder vilket ger dålig smak kring hela lanseringen av denna telefon. Varför skall mobiltelefoner ha läder? Det har ju ingen funktion, har vi inte teknologiskt kommit längre än så här. Snälla LG satsa på teknik och inte modeaccessoarer med avsmak av djurplågeri.[/quote]
Det är av denna anledning som LG låter dig välja mellan plast och läder.