Det finns flera anledningar till att skaffa ett diskret ljudkort – men mycket missuppfattningar om vad det faktiskt innebär för mervärde.

Den med all sannolikhet största anledningen till att man vill skaffa ett ljudkort är för att man vill att ljudet ska bli bättre när man spelar eller lyssnar på musik. Men att köpa ett välkänt ljudkort kommer inte magiskt att förändra ditt headset till något betydligt bättre, om du inte har rätt grundförutsättningar.

Datorn låter bara så bra som sin svagaste länk

En bra tumregel att gå efter är om du vill ha ett stort steg i ljudkvalitet så är det ett bättre val att skaffa ett nytt och mer påkostat headset som har bra betyg. Oddsen är att du köper ett ljudkort och inte märker någon skillnad alls med dina nuvarande. Men ett bra ljudkort ger andra konsekvenser som är positiva, framförallt minskas mer eller mindre alltid brusnivån jämfört med inbyggda ljudkort på exempelvis moderkort som ofta lider av spoltjut eller drabbas av störningar från de andra komponenterna. Detta gäller både ljudet i ditt headset och dess mikrofon.

Säg att du redan idag sitter med ett headset som du är riktigt nöjd med och inte vill använda dig av något annat – då kan det vara värt att kika på ett ljudkort för att få ut det där lilla extra ur din kära ägodel. Det du då i huvudsak ska leta efter är något som har utgångarna och ingångarna du behöver, vissa kan du koppla in ett par högtalare i samtidigt så du slipper hålla på och byta kablar hela tiden.

Internt eller externt?

Den andra punkten att tänka på är om du vill använda dig av internt eller externt ljudkort, båda med för och nackdelar. Exempelvis kan interna ljudkort också ta upp störningar inuti din dator och externa tar upp en del plats samt är generellt något dyrare.

soundcard_internal_external
Interna ljudkort slipper du se på skrivbordet, men de kan vara mer mottagliga för störningar från andra komponenter.

Källmaterialet spelar roll

Den tredje punkten är att undersöka om du verkligen behöver det är källmaterialet. Om kvalitén på musiken, filmen eller liknande är undermålig så kommer inte ett ljudkort förbättra det. Redan vid musikstreamning som Spotify och liknande är ett gränsfall för det syftet, då musiken som strömmas kan vara kraftigt komprimerad. Hur pass komprimerat ljudet är beror dock på vilken tjänst som används.

Viktigt att påpeka att mer eller mindre ingen av de headset som finns representerade i headsetguiden påverkas nämnvärt av ett dedikerat ljudkort. Det finns ett par modeller som behöver den extra krämen som ett propert ljudkort kan leverera och där man märker rätt tydligt skillnad. Några värda att nämna är Qpad-QH1339, Kingston HyperX Cloud II, Sennheiser G4ME One och Zero.

Sitter du med ett USB-anslutet headset finns det tyvärr inte mycket att göra, då ljudkortet sitter då inbyggt och går ej att byta ut.


Maj månad innebär två veckor med Headsetbonanza på Nordichardware – kika in på vår temasida så hittar du alltid de senaste artiklarna och testerna!

Topp 4 externa ljudkort från Prisjakt

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mitt Namn
Mitt Namn
7 Årtal sedan

Bra artikel!
Klar, tydlig o saklig.
Kan du skriva en artikel om varför det inte går att koppla in ett par datorhögtalare i hörlurs-utgången på en laptop? Dvs. skillnaden mellan utgången på ljudkortet och hörlursutgången.
Tack för bra info!