Gigabyte GTX 680 OC 4GB

 

Gigabyte_680_OC_01

Gigabyte GTX 680 OC 4GB  
Krets GK104
GPU-Frekvens 1 071 Mhz (Referens GTX680: 1 006 Mhz)
Turbofrekvens 1 137 Mhz (Referens GTX680: 1 058 Mhz)
Minnesmängd 4 096 MB GDDR5
Minnesfrekvens 6 008 Mhz effektivt (Referens GTX680: 6 008 Mhz)
Videoutgångar 1 x DVI-D, 1 x DVI-I, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort 1.2

Gigabyte 680 OC använder Windforce-kylaren X3 och har fått sin minnesmängd ökad från standard 2 gigabyte till 4 gigabyte. Windforce är ett koncept av Gigabyte som använder sig av flera fläktar och stora kylflänsar för att optimera kylningsförmågan och sänka ljudnivån. Den sistnämnda siffran i namnet står för antalet fläktar som används på kylaren, i detta fallet tre stycken.

Klockfrekvensen på GPU har ökats till 1 071 megahertz och kan med hjälp av turbo nå upp till 1 137 Mhz. Minnesfrekvensen är lämnad orörd och stannar på referensnivån 6 008 megahertz.

Grafikkortet kräver en 6-pin och 8-pins strömkabel från nätaggregatet. Tillbehören som hänger med är ett par adaptrar från Molex till PCIe 6-pin/8-pin.

Gigabyte_680_OC_02

Grafikkortet är riktigt maffigt och som synes på bilden ovan så sticker kylflänsen ut en bra bit över kretskortet. Kortet är ganska tungt och känns gediget.

Gigabyte_680_OC_07

Trots de tre expansionsplatserna så tar kylaren i sig bara upp 2,5 kortplatser och bör med andra ord ge hyfsat utrymme för ventilation även med två kort i en SLI-konfiguration.

Gigabyte_680_OC_03

Grafikkortet har samma anslutningar som referensdesignen med två stycken DVI-kontakter varav den ena är DVI-I som även klarar analoga signaler. Utöver det så finns det en Displayport 1.2 och HDMI.

Trots att I/O-plåten ser ut att ge ett öppet flöde så rekommenderas det att chassit där grafikkortet används är välventilerat då det inte är mycket av luften som transporteras ut ur I/O-plåten.

Naket

Gigabyte_680_OC_08

Kortet har gått ifrån referensdesignen en del bland annat så är alla minneschip utbytade från 8 stycken Hynix H5GQ2H24MFR till 16 stycken Samsung K4G20325FD-FC03 som är på vardera 2 gigabit (256 megabyte) och specifierade för 1 500 megahertz (6 000 megahertz effektivt)

Gigabyte_680_OC_04

 

Gigabyte_680_OC_11

Gigabyte använder 6+2 faser till strömförsörjningen vilket är en uppgradering både i modell och antal från referensdesignens 4+2. Spänningskontrollern är en Richtek RT8802A.

Kylaren

Gigabyte_680_OC_10

Kylflänsen Gigabyte använder till detta kortet är riktigt maffig och ser till så att kortet både kan hålla väldigt låga temperaturer och att fläktarna inte behöver snurra vid så högt varvtal. Tre stora värmeledningsrör ser till att värmen tar sig ut till den andra kylflänsen för att sedan forslas vidare med hjälp av tre stycken fläktar som mäter vardera 80 millimeter i diagonalen.

Gigabyte_680_OC_09

Tyvärr är höljet gjord i tunn plast vilket sänker helhetsintrycket lite. Den är dock fullt funktionell, det hade bara varit trevligare om höljet vore gjort i ett material med bättre kvalitétsintryck. Något Gigabyte däremot hävdar är ett designval som kommer efter feedback från systembyggare.

I övrigt imponerar kortet med sin vikt och utseende, Windforce är på pappret en bra kylningslösning och vi ska se om denna modellen räcker för att tämja Nvidias kraftfullaste grafikkrets.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.