En närmare titt på HD 7970 GHz Edition

Det är insidan som räknas, och således tar vi en ordentlig titt på vad som döljer sig under kylaren. Här bjuds dock inte på några nyheter från det ”vanliga” Radeon HD 7970, då nyckeln till kortets nya specifikationer är en förfinad tillverkning av Tahiti XT-kretsen och optimering i dess BIOS. Kretskortet är därför till synes identiskt med sitt lägre klockade syskon, då det har samma specificerade TBP-värde så används fortfarande strömförsörjning genom 8+6-pins PCI Express-ström.

Kvar i mitten sitter grafikprocessorn Tahiti XT, fortfarande med en blank yta utan någon betäckning och med en ram kring värmespridaren som ger jämnare tryckfördelning från kylaren, delvis för bättre värmeledningsförmåga och delvis för att minimera risken att kretsen skadas vid montering av en snedbelastad kylare.

Minnet levereras fortfarande i form av 12 stycken GDDR5-minneskapslar från Hynix. På det vanliga HD 7970 är dessa nedskruvade till 1375 MHz från fabriksspecificerade 1500 MHz. Sådant är inte fallet med GHz Edition, som således har en effektiv frekvens på 6 000 MHz jämfört med tidigare 5 500 MHz med samma kapslar.

Inte heller strömdelen bjuder på några nyheter. Strömförsörjningen använder samma krets som tidigare, CHiL 8228G, och kortet har fortfarande samma 5+1 fasdesign och samma solida kondensatorer. Trots högre frekvenser från fabrik så har AMD inte glömt sina överklockande kunder, så strömförsörjningskretsen kan fortfarande regleras via AMD:s mjukvara för att assistera vid överklockning.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

TSMC har fått lite ordning på sin tillverkning så Tahiti klockar som det var tänkt från början.

Henrik Berntsson
Admin

har kört amds kort ett rätt bra tag men jag börjar bli sugen på att gå över till det gröna laget. Energiförbrukningen talar sitt tydliga språk