Slutledning

Corsair gillar att experimentera och utöka sina modellserier, som vi bland annat märkte med deras 350D när vi testade det förra året. Corsair 350D var deras allra första micro-ATX chassi och lyckades få ett gott omdöme i vårt testlabb.

Vi står nu inför ungefär samma situation där Corsair lanserar deras allra första mini-ITX chassi och det återigen i deras populära Obsidian-serie. Vår upplevelse är mycket positiv och det märks att det ligger mycket tid och utveckling bakom designen till 250D, vilket också kan förklara Corsairs sena inträde på marknaden. Det är en förhållandevis kompakt datorlåda med tanke på vilka delar som faktiskt får plats. Framförallt tänker vi då på utrymme för ett fullstort ATX-nätaggregat samt en 240 millimeters radiator (tänk på att det kan bli trångt mellan fläktarna på radiator och moderkortet). Chassit är även lättarbetat när vi tar bort alla paneler och vi störde oss aldrig på att något var i vägen, det blir bara lite fler tumskruvar att hålla reda på.

Det finns gott om plats för kablar mellan nätaggregatet och frontpanelen, detta gör att det slutgiltliga bygget ser rent och städat ut. Något som är extra välkommet i små chassin där kablar lätt kan hindra luftflödet om det inte finns ordentliga utrymmen att gömma dem på.

Det finns även vissa negativa aspekter där vi kan vi börja med att nämna hårddiskhållarna. Det är förvisso smidigt att nå dem utifrån chassit men de är samtidigt plastiga och har klent med dämpningsmaterial kring hårddiskarnas monteringshål. Tyvärr ett vanligt förekommande problem hos chassitillverkare idag. En ytterliggare nackdel är att det finns ytterst begränsad plats för tornkylare på processorn. Vi mätte upp ett avstånd på runt 13-14 centimeter från processorsockeln till chassitaket vilket gör det svårt att få in större kylare i chassit.

Corsair Obsidian 250D är inte heller det tystaste chassit i klassen med många fläktperforeringar utan någon form av ljuddämpning i chassit. De medföljande fläktarna är dock förhållandevis tysta och ljudnivån i ditt system dikteras till stor del av de komponenter du trycker in, ett högljutt grafikkort blir exempelvis svårt att dölja i detta chassi.

Bästa prestandachassit i ITX-klassen

Överlag är vi nöjda med hur Corsairs 250D presterar och framförallt med tanke på dess pris. Chassit kostar precis under 800 svenska kronor och kan jämföras med exempelvis Bitfenix Prodigy för runt 700 kronor. I denna jämförelse föredrar vi trots allt det mindre 250D med dess mer stilrena design, mindre volym (28 liter mot 36 liter) samt ett stöd för fullstora ATX-nätdelar.NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue

Med sin stilrena design, goda kylningskapacitet och förhållandevis fina uppgraderingsmöjligheter är Corsair Obsidian 250D även ett chassi som fungerar väl för de flesta användare, oavsett om det handlar om en smidig speldator eller kraftfullt kontorsmaskin. Med Corsairs sedvanligt goda byggkvalité är Obsidian 250D ett ITX-chassi väl värt en rekommendation, inte minst för den prestandahungrige användare.

Corsair_250D_slutledning

Corsair Obsidian 250D

Fördelar:
+ Plats för långa grafikkort
+ Kylningspotential
+ Lättarbetat
+ Plats för fullstora ATX-nätaggregat
+ Stilrent
+ Attraktivt pris
+ Massor av dammfilter

Nackdelar:
– Plastiga hårddiskhållare, ingen direkt dämpning
– Ingen plats för stora tornkylare
– Inte det tystaste chassit

Corsair 250D passar användare som
Vill bygga en kraftig och välkyld dator i litet format
Planerar på att använda färdiga vattenkylningskit
Vill ha fönster på sitt chassi

Corsair 250D passar mindre bra för användare som
Är ute efter riktigt låg ljudnivå
Vill ha plats för många hårddiskar
Vill ha så litet system som möjlligt 
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid