Temperatur, ljudnivå och stresstest

Zenbook 3 är inte tänkt som en speldator, men för dig som vill använda den som ett litet, portabelt kontor är det viktigt att veta att kylningen klarar av tung belastning på CPU-kärnorna och den integrerade grafikkretsen – och att den klarar av detta utan att låta som ett jetplan. Därför belastar vi varje dator med ett stresstest.

Vi testar datorernas värmehantering genom stresstestet i 3DMark, som kör upprepade rundor 3DMark Fire Strike. Efter närmare 40 rundor noterar vi ljudnivå och maximal temperatur, samt hur konsekvent prestanda som levereras för varje testrunda.

Temperatur – CPU

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta temperaturen som processor respektive grafikkrets nått.

Zenbook 3 är betydligt svalare än konkurrenten Dell XPS 13, men ligger trots det relativt högt. Av prestandatesterna att döma ges mindre svängrum för att låta temperaturerna springa iväg, och processorn tycks därför köras i lägre klockfrekvens än konkurrenten.

Ljudnivå

I samband med att vi mäter maxtemperaturen under stresstestet mäter vi det maximala ljudtrycket från fläktarna. För ändamålet använder vi en decibelmätare monterad 40 centimeter från datorn, i huvudhöjd och riktad mot tangentbordet.

Här noterar vi att Zenbook tre genererar något högre ljudtryck än konkurrenten Dell XPS 13. Här finns Acer Swift 7 inte med i jämförelsen då den har passiv kylning, och därmed inte hörs ovanför rummets bakgrundsbrus. Vi noterar även att Zenbook 3 har ett mer högfrekvent ljud än XPS 13.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

Här syns en tydlig skillnad i stabilitet under tung belastning. Ingen av datorerna klarar sig till de 97 procent som anses vara helt godkänt, samtidigt som det ska påpekas att 3DMarks stresstest inte är primärt avsett för integrerade grafikkretsar.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid