Skärm med hög ljusstyrka

ASUS har laddat sin Transformer Prime surfplatta med en 10,1 tums Super IPS+ panel som enligt tillverkaren själv ska ge upp till 680 nits ljusstyrka, mer än va de flesta skärmar på marknaden kan erbjuda idag. Som väntat ligger upplösningen på 1 280 x 1200 pixlar och är standard på marknaden för Android-surfplattor idag.

primescreenApple iPad 2 vs. ASUS Transformer Prime

Pixeldensiteten på 145ppi blir förviss högre än i exempelvis iPad 2 med sina 132ppi men är fortfarande relativt låg med tanke på de pixeldensiteter vi ser på exempelvis mobiltelefonsmarknaden idag med 300ppi+. På armslångt avstånd är upplösningen inget att klaga på men ganska snabbt börjar vi se antydningar till pixlighet, vilket egentligen gäller alla surfplattor på marknaden idag förutom nylanserade iPad ”3” med sin Retina skärm. ASUS har förvisso en ännu mer imponerande skärmpanel på väg ut på marknaden i sin uppföljare till Transformer Prime. Men ASUS Transformer Pad Infinity kommer troligtvis inte att lanseras med sin Full HD-panel (1 920 x 1 200 pixlar) förrän i slutet av april månad.

ASUS Transformer Prime har överlag en riktigt trevlig skärmpanel som med sin Super IPS+ panel även kan nå en extra hög ljusstyrka. Att ASUS skärmpanel är ljusstark med sitt plusläge aktiverat finns det inget tvivel om. Samtidigt är det inga överdrivna skillnader mot exempelvis Samsungs 10,1 tums PLS-panel i Galaxy Tab 10.1. Även om Samsung lade en hög ribba med sin PLS-panel tycker vi att ASUS med Transformer Prime faktiskt är snäppet bättre.

ips+Super IPS+ aktiveras manuellt med en fingertryckning i snabbmenyn.

Skärmen ger mycket goda betraktningsvinklar, fina färger och bra kontrast. I jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy Tab 7.7 och dess Super-AMOLED HD skärm är givetvis svärtan inte mycket att hänga i granen, men i jämförelse med andra LCD-baserade skärmar (vilket inkluderar alla andra surfplattor på marknaden mer eller mindre) ligger ASUS i det absoluta toppskiktet. Även reflektionerna är klart mindre i ASUS Transformer Prime än föregångaren Transformer. Samtidigt hade vi inte klagat på ytterligare lite antireflexbehandling, men det är närmast något vi känner inför alla surfplattor idag.

Surfplattor idag har en helt annan kvalité på sina skärmpaneler än vad vi oftast ser på bärbara datorer. Detta är något som vi hoppas kommer att ändras ganska snart, men för dem som är intresserade av en surfplatta är det goda nyheter. Under våra tester med Transformer Prime var surfplattan bland annat med på en resa till CES i Las Vegas. På flyget använda undertecknad en Transformer Prime för att se på lite filmer medan min kollega Henrik satt med en relativt påkostad ultrabook från just ASUS, en ASUS UX31 med 13,3 tums TN-panel.

Även om Transformer Prime har en betydligt mindre skärm på 10,1 tum så var bildkvalitén och inte minst betraktningsvinklarna oändligt mycket bättre än på ASUS bärbara dator som trots allt kostar flera tusenlappar mer i inköp. Det är givetvis två skilda produkter sett till användning och produktivitet men slutsatsen vi kan dra är att man i alla fall inte kommer beklaga sig över skärmpanelen i Transformer Prime i första taget. Det enda vi kan sukta över är högre upplösningar, vilket alltså också är på väg.

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
eriklthisAnton KarmehedThompsonswePixo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.

this
Medlem
this

[quote name=”mcnaldo”]När kommer det en transformer med Win8 och Trinity? Den skulle jag köpa direkt och t.o.m. var beredd att betala de galna priser de vill ha för surfplattor idag.[/quote]
Vi lär inte se Trinity i surfplattor då de inte kommer att kunna skala ner så pass lågt i strömförbrukning. Däremot Brazos gen2 lär dyka upp i ett fåtal plattor.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag har inte läst recensionen än men 6000 kronor är ett alldeles för brant pris enligt mig.

hymer
Medlem
hymer

Är samsung på G med någon platta med högre upplösning?

Jim
Medlem
Jim

Man gör nog klokt i att vänta med inköpet då nyare modeller säkert kommer försöka matcha ipad’s höga upplösning.

Thompsonswe
Gäst
Thompsonswe

ipad2 wifi 32gb kan man ju får en del billigare en vad som står att ni skrivit, och det är ju en gammal produkt som är på väg att försvinna, wifi 16gb där i mot kostar 3600kr på apple store, men kan köpas någon hundring billigare.

this
Medlem
this

Ändrade till Android 4.0 i tabellen på första sidan 🙂

erikl
Gäst
erikl

”brasklapp” läs på vad det betyder, används massor av gånger i texten på helt fel sätt.