Svenska Laptopguiden
 

Svenska Laptopguiden (beta)

Stort löpande test av bärbara datorer

laptopguiden
Köprekommendationer

Rekommendationer – Gaming

Asus GL702VM-GC005T
6.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Intel Core i7-6700HQCPU
Nvidia Geforce GTX 1060GPU
Fördelar
Tunn & lätt
G-Sync
Godkänd batteritid
Nackdelar
Dålig pekplatta
Burkig högtalare
Throttling
Bra att veta
Upp till 100 Hz uppdateringsfrekvens och G-Sync för bättre spelflyt.
Prestanda6
Kylning/Design6.5
Batteritid6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue“Är du ute efter en kompromiss mellan skärmstorlek och portabilitet kan GL702VM mycket väl vara rätt dator för att ta med till LAN:et eller på tåget. Den är fortfarande lite för stor för att följa med i väskan varje dag, men tillräckligt lätt för att vara just bärbar snarare än släpbar. Den kan dessutom skryta med testets bästa batteritid, även om du inte kan räkna med i närheten av samma batteriprestanda som med en ultraportabel arbetsdator. Tänk dock på kylningssystemet och låga boostfrekvenser gör ett negativt avtryck i prestandan.”

MSI GS43VR 6RE Phantom Pro
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Intel Core i7-6700HQCPU
Nvidia Geforce GTX 1060GPU
Fördelar
Smidigt format
Snabb lagring
Thunderbolt 3
Nackdelar
Udda tangentbordslayout
Högljudd fläkt
Burkiga högtalare
Bra att veta
Använder inte standardlayout på tangentbordet.
Prestanda6.5
Kylning/Design7.5
Batteritid5.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue“För dig som just är ute efter en kraftfull spelmaskin i en liten formfaktor är det svårt att hitta mycket mer tilltalande modeller än GS43VR sett till formatet. Den närmaste konkurrenten sett till storlek och specifikationer är Dell Alienware 13 som vi ännu inte fått tillfälle att testa. Vi hoppas kunna komplettera med den modellen framöver för att MSI ordentligt med konkurrens, men i nuläget sticker GS43VR ut som det just nu bästa alternativet för dig som vill ha maximal spelprestanda i ett format som gränsar till ultraportabelt.”

XMG P507
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Intel Core i7-6700HQCPU
Nvidia Geforce GTX 1070GPU
Fördelar
Mycket uppgraderingsbar
Bra tangentbord
G-Sync
Nackdelar
Stor och klumpig
Missljud i högtalarna
Högt pris
Bra att veta
Kan utrustas med 3G/LTE-modem.
Prestanda7.8
Kylning/Design6.5
Batteritid5
Pris
22 590;-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue“Monsterdatorn från XMG är den dyraste av alla i det här testet, men också den mest flexibla. Du kan fritt konfigurera datorn med olika processorer, grafikkretsar, minnen och lagringsenheter i XMG:s webbutik, och det finns gott om möjligheter att själv uppgradera datorn efter hand. Det är en klar fördel för alla som vill kunna anpassa sin hårdvara efter sina egna behov.”

Rekommendationer – Ultraportabelt

Inga utmärkelser i dagsläget – fler tester kommer!

Alla testade bärbara datorer

I tabellen här nedanför hittar du alla de bärbara datorer vi har testat just nu, samt länk till respektive testartikel. Letar du efter en specifik modell kan du även söka efter den direkt i tabellen.

 SkärmstorlekCPUGPUTillagd
Asus ROG Strix GL702VM-GC005T17,3 tumIntel Core i7-6700HQNvidia Geforce GTX 1060 6 GB2016-11-21
MSI GS43VR 6RE Phantom Pro14 tumIntel Core i7-6700HQNvidia Geforce GTX 1060 6 GB2016-11-21
Webhallen Config L16-030417,3 tumIntel Core i7-6700HQNvidia Geforce GTX 1070 8 GB2016-11-21
XMG P50715,4 tumIntel Core i7-6700HQNvidia Geforce GTX 1070 8 GB2016-11-21
Marknadsanalys

Här hittar du vår aktuella analys för den bärbara datormarknaden just nu. Den senaste analysen finns alltid högst upp tillsammans med datum, och uppdateras regelbundet. Vill du läsa våra äldre analyser kan du expandera genom att klicka på texten lite längre ner.

Marknadsanalys 2016-11-18

En av höstens viktigaste lanseringar har varit Nvidias mobila varianter av grafikkretsarna i Pascal-familjen, som markant minskat prestandagapet mellan stationära och bärbara datorer för entusiaster och gamers. De fyra modeller vi har testat i den här artikeln är ett axplock, och vi ser fram emot att kika närmare på fler varianter från aktörer som Gigabyte, Dell, HP och Lenovo med flera, både med och utan Pascal under huven.

Den andra intressanta lanseringen är Intel Kaby Lake som papperslanserades under tredje kvartalet. Än så länge finns Kaby Lake dock endast som tvåkärniga varianter vilket gör serien främst relevant för ultraportabla datorer. Fyrkärniga diton är dock på ingång och bör dyka upp närmare månadsskiftet, så räkna med att få se en hel del intressanta lanseringar lagom till CES som går av stapeln i Las Vegas i början av januari.

Att tänka på när du köper bärbar dator

Bärbara datorer är oerhört mångsidiga produkter. Olika användarmönster ställer olika krav på vilken modell som är rätt för dig, och att hitta rätt dator handlar om mycket mer än bara specifikationer. I den här listan ger vi dig några punkter att tänka på innan du väljer en ny bärbar dator!

 • Vikt och storlek
  Planerar du att ta med dig datorn vart du än går blir en stor och tung dator en bokstavlig börda. Vill du bespara dina axlar kan det vara värt att fundera över hur mycket prestanda du är villig att offra för att få en lite mindre dator som du enkelt kan slänga ner i väskan. Om du däremot bara flyttar datorn någon gång i veckan eller flyttar runt den på olika ställen hemma spelar vikten mindre roll, och du kan med fördel unna dig större skärm och bättre prestanda.
 • Pekplatta och tangentbord
  För någon som bara spelar på sin dator och ändå kopplar in en mus spelar den här punkten mindre roll. Men för dig som faktiskt använder datorn på resande fot, på tåget, flygplatsen eller på caféet så är bra pekplatta och tangentbord ett måste. En bra bärbar dator ska arbeta med dig, inte mot dig, och det sista du behöver om du är stressad och behöver arbeta med någonting på resande fot är att känna att du inte har full kontroll över muspekare och textinmatning.
 • Ventilation
  Om du köper en bärbar dator för att spela på vill du inte att den ska låta som ett jetplan, eller att den överhettas när du behöver den som mest. Är datorn din arbetsmaskin är det ännu viktigare, och det kan rent av vara bäst att köpa en semipassiv modell som bara använder sina fläktar vid högre belastning. Planerar du att använda din dator i knät är det särskilt viktigt att hålla koll på hur ventilationsöppningarna är placerade, så att du inte täcker över dem med benen. Ska du använda datorn i knät är det därför bäst med en modell som har all ventilation på sidorna.
 • Batteritid
  Bra batteritid är alltid bättre, men ibland kan man inte både ha kakan och äta den. En kraftfullare dator med fyrkärnig processor och diskret grafik kommer ha kortare batteritid än en ultraportabel maskin, och de allra kraftfullaste modellerna är i regel tänkta att användas med strömkabeln inkopplad merparten av tiden. Precis som med vikten kan du med andra ord behöva fundera över hur mycket du är villig att kompromissa mellan prestanda och batteritid.
 • Portar
  För vissa räcker det med att ha ett par USB-portar och en hörlursport på datorn, medan andra behöver allt från trådat nätverk till SD-kortplats. Med vissa portar, som Thunderbolt 3, kan du ansluta en snabb skrivbordshub med skärm, nätverk och andra anslutningar med en enda kabel. Behöver du koppla in datorn på flera olika platser är det däremot bättre att ha fler portar inbyggda.
 • Uppgraderingsmöjligheter
  Har du tänkt att ha en dator länge kan det vara bra att veta om den går att uppgradera efter hand. Exempelvis kan du vilja lägga till mer minne, eller byta ut en mekanisk hårddisk mot en SSD.
Testmetodik

Bärbara datorer är oerhört mångsidiga produkter, och att göra ett balanserat och heltäckande test på en notebook är en tidskrävande uppgift. I och med att det här är produkter tänkta att ge dig samma eller liknande funktioner som en stationär arbetsstation eller spelhörna i en enda produkt så blir en recension av en bärbar dator som närmare tio recensioner i en enda artikel.

Vi lägger stor vikt vid att testa datorerna så noggrant som möjligt, men även att kunna testa många modeller för att på så sätt göra relevanta jämförelser. Här nedanför följer en sammanfattning av hur vi testar bärbara datorer, och vad vi väger in när vi gör en bedömning.

Prestanda

Inte minst för dig som vill spela på din dator är prestandan en självklar egenskap att jämföra mellan olika modeller. Just för bärbara datorer använder vi i grund och botten samma tester som när vi testar grafikkort och processorer, men med ett antal utvalda tester för att varje datortest ska bli både talande och tidseffektivt. För ändamålet använder vi både helt syntetiska tester och verklighetsbaserade tester för både processor och grafikkort.

CPU-testerna undersöker prestandan vid både enkel- och flertrådade sysslor, med fokus på 3D-rendering, komprimering och videoomkodning.

Grafiktesterna består av både spel och syntetiska tester, med både Direcx 11 och Directx 12. Varje dator testas i två standardupplösningar, 1 280 x 720 samt 1 920 x 1 080. Om datorn i fråga har högre upplösning än så, så testar vi dessutom med datorns standardupplösning.

Batteritid

Vi kör totalt tre batteritester för att du ska få en verklighetsbaserad uppfattning av vad datorn klarar av. Testerna belastar datorn med spel, webbsurf respektive videouppspelning. För att ge så gemensamma testförhållanden som möjligt testas alla datorer med samma ljusstyrka på skärmen (om en dator inte klarar av att leverera denna standardljusstyrka testas den med sin maximala ljusstyrka), och med bakgrundsprocesser som Dropbox och Windows-uppdateringar avstängda.

Tangentbord och pekplatta

Som eldprov för både pekplatta och tangentbord så skrivs varje recension av en bärbar dator på själva datorn som testas. På så sätt används datorn till flera vanliga sysslor som nyttjar tangentbordsgenvägar och flera olika arbetsverktyg.

Temperatur och ljudnivå

Vi testar kapaciteten hos datorns kylningssystem genom att belasta den med ett upprepat speltest i ett luftkonditionerat rum. Därefter noterar vi den högsta temperaturen på grafikkrets och processor, samt vilken ljudnivå fläktsystemet kommer upp i vid den belastningen.

Vi använder även stresstestet i 3DMark (upprepade rundor Fire Strike) för att analysera hur konsekvent prestanda datorn levererar vid högre temperaturer.

Testlabbsspartner:

spectracal_logo

Testade datorer i guiden: 4 st

crlhlmbrg_2En stationär dator vid ett bekvämt skrivbord i all ära – att kunna ta sin dator med sig och använda den var som helst har ett oerhört stort värde för både datorspelare och proffsanvändare. Vare sig du är ute efter en kraftfull desktopersättare för att spela Overwatch på tåget eller en tunn arbetshäst för skolarbete eller rapportskrivande, så vill vi hjälpa dig hitta rätt notebook för dig.

– Carl Holmberg, Redaktionschef Nordichardware

Nyheter

Spel- och Tekniktuben

Sponsrat