Har du nyligen köpt ett grafikkort för att förhöja din spelupplevelse?
Vad gick det på? 1500, 2500 eller 5000 kronor?


Har du nyligen köpt ett grafikkort för att förhöja din spelupplevelse?

Vad gick det på? 1500, 2500 eller 5000 kronor?

Personligen tillhörde jag kategorin av människor som trodde att jag hade fyra alternativ för att höja min spelupplevelse: mer/snabbare RAM-minne, snabbare processor, större/bättre monitor och främst av allt ett bättre grafikkort.

Sedan för ett tag sedan fick jag tag i något jag aldrig tidigare haft inkopplat i datorn. Faktum är att jag personligen såg det här som något av en gimmick. Jag talar om ett surroundsound-system.

Till en början förstod jag inte riktigt vad som var så speciellt. Visst jag hade mitt 5.1-system; fint när man ser på film tänkte jag. Bara ett problem; jag sitter ju knappast och ser på film på min 19 tums datorskärm när jag har en standalone-DVD-spelare inkopplad i en 28 tums TV i rummet intill.

Nej DVD är inte anledning till att jag njöt av mitt surroundsystem. Anledningen var kort och gott spel.
Kort efter att jag kopplat in mitt paket körde jag igång en runda Soldier Of Fortune 2 med surroundljud aktiverat. Första intrycket var såklart att jag var omgiven av ljud, ganska väntat med andra ord. Efter en kvarts spelande går jag i en korridor och hör helt plötsligt någon som börjar skjuta. Tack vare surroundsoundet kan jag "pinpointa" att ljuden kommer bakifrån åt höger och med ett snabbt drag lyckas jag vänta mig om och oskadliggöra av den attackerande fulingen innan jag knappt ens själv vet ordet av.

I vissa spel fungerar det bättre i andra mindre bra men i majoriteten av dem så hjälper det faktiskt en då och då med surroundljud. Man blir mer uppmärksam på sina omgivningar. Med uppmärksamheten kommer också en större känsla av inlevelse såklart.

Men förbättringarna är fler än så. Surroundljudet används långt ifrån bara för att höra vart ifrån någon skjuter. Tack vare det kan man nästan känna vinden i nacken när lågflygande plan susar över huvudet på en, hur vattenfall dånar bakom dig samtidigt som din truppledare skriker kommandon framför dig, hur vinden susar med låg volym i alla högtalare eller splitter från granaten som detonerade framför dig nu faller till marken bakom dig.

Nu något senare har jag uppgraderat först till 6.1, vilket faktiskt var en relativt stor skillnad, och sedan till 7.1 nu senast. Mitt skräpiga integrerade ljud har också fått ge vika åt ett "riktigt" ljudkort.

Den senaste wow-upplevelsen jag haft relaterat till mitt surroundljud är Call of Duty. Landstigningen vid Stalingrad och intagandet av staden blir fruktansvärt intensivt. Hela Call of Duty är som ett enda långt säljargument för surroundsound. Spelupplevelsen intensifieras inte bara utan ljudet hjälper också mitt spelande när jag lättare kan höra varifrån de olika ljuden kommer.

Det trevliga med den här typen av inköp är ju att det är lite som datorskärmar. Dvs. det är ett av de köpen som kommer att hålla längst. Dvs. när Doom IV kommer ut kommer ditt Radeon 9800 XT / GeForce FX 5950 Ultra bara att vara ett gammalt skämt medan ditt 7.1-system fortfarande är ett 7.1-system och din 19 tums monitor är fortfarande precis lika stor som när du köpte den för tre år sedan. En annan mysig sak med surroundljud i spel är att du aldrig behöver ”oroa” dig för att ett spel inte ska ha stöd för din högtalarkonfiguration. Med dagens ljud-APIs har man i princip stöd för ett oändligt antal högtalare. Du behöver alltså inte vänta på att spel med 7.1 ska komma ut innan du kan dra full nytta av ett högtalarpaket.

Så dagens tips från mig är: underskatta inte betydelsen av ett bra ljudkort och surroundpaket. Är du en gamer är det en investering du inte kommer att ångra.

Ett halvschysst ljudkort och ett ok 5.1-system behöver inte kosta mer än en dryg tusenlapp tillsammans. Vill du ha ett riktigt bra ljudkort och ett bra 6.1/7.1-paket får du räkna med cirka tre tusenlappar.

Lämna stereoljudet där det hör hemma: på andra sidan 2000-talet.

Diskutera krönikan i forumet.

/ Anton "UndaC" Nilsson

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid