Youtube gör sig nu redo för nästa generations högupplösta videoformat och experimenterar med stöd för 4K UHD upplösning vid en bildfrekvens om 60 bilder per sekund. De första videoklippen uppladdade i formatet finns nu att testa på Youtube och vi har samlat den udda blandning av klipp som erbjuds, bland annat en Star Citizen: Pieces of Eight.

Youtube stödjer sedan tidigare uppladdning och uppspelning av videoklipp med 4K-upplösning och för den delen klipp med en bildfrekvens på 60 fps. Det senare har däremot varit begränsat till upplösningar upp till 1 920 x 1 080 pixlar. I takt med att intresset och utbudet för 4K-skärmar ökar har nu Youtube börjat testa videoklipp som spelas upp i 3 840 x 2 160 pixlar i 60 bildrutor per sekund.

4k_60p2

Resultatet på en 4K-skärm är riktigt imponerande bildkvalité, för att vara strömmande Youtube videos, samt ett härligt flyt. Vi testade de nyligen aktiverade 4K/60fps klippen som laddats upp och det är ingen tvekan om att detta blir ett lyft för 4K-användare där ute, men uppspelning av dessa extremt högupplösta klipp kräver en hel del resurser och stressade till och med vår 6-kärniga Intel Core i7-3930K ganska ordentligt. Så se till att både din bildskärm och systemet i övrigt är redo för det nya Youtube-formatet.

Än så länge finns det ganska få konsumentkameror som spelar in 4K-upplösning vid 60 fps men utbudet ökar konstant och det är alltid skönt att se Google vara snabba på pucken med att stödja nya format.

Källa: Youtube 4K/60fps playlist

Relaterade artiklar

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Hubert2pa1983Blaxxordlq84mr.A Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Edholm
Medlem
Daniel Edholm

Trist, min dator verkar inte orka med 4K@60fps. Suck, får väl börja fundera på nytt grafikkort snart

Tintin
Gäst
Tintin

Min dator, en AMD A6 6400k med 8 GB ram, klarar inte ens 1080p60fps utan att hacka som fan 🙁 kanske får köpa mig ett riktigt grafikkort istället för att förlita mig på det inbyggda i processorn.

pa1983
Medlem
pa1983

Kan inte ens välja nåt över 1080p på youtube. Skumt.
Kan köra 1440p utan problem på min skärm då det är native upplösning på den via andra youtube klipp dock 30fps men ändå. Så vet att jag kan köra över 1080p.

Nåt skumt med den videon i alla fall då jag kan köra högre upplösning på andra video på youtube.

André Aronsson
Medlem
André Aronsson

[quote name=”pa1983″]Kan inte ens välja nåt över 1080p på youtube. Skumt.
Kan köra 1440p utan problem på min skärm då det är native upplösning på den via andra youtube klipp dock 30fps men ändå. Så vet att jag kan köra över 1080p.

Nåt skumt med den videon i alla fall då jag kan köra högre upplösning på andra video på youtube.[/quote]

Testa med google chrome, fungerar inte i ff för mig heller men i chrome finns alternativet 🙂

pa1983
Medlem
pa1983

Jo läste att det kräver chrome. Men vägrar chrome. Google har väl fortfarande inte fixat så lösenord man sparar är krypterade eller har dom äntligen ändrat sitt ställningstagande där? Var mycket folk som klagade för men google insisterade att folk ofta har lösenord på sin dator och att det räcker, ja men vist men så svårt är det inte att komma åt data på folks datorer speciellt inte om man har fysisk tillgång till datan. Kan vara rätt gött med lite kryptering i bland och ett master password. Vet inte hur många gånger jag fått hjälpa folk för dom mins… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Använd Lastpass, funkar i alla browsers och har bra kryptering

Blaxxor
Medlem
Blaxxor

Fungerar fint utan lagg 🙂 Synd bara man sitter på 1080p 144hz skärm…

Hubert2
Gäst
Hubert2

Galenskap, förstår ni inte att det är marnadsföringstrick. Inga datorer kan rulla 4K eller 60fps utan irriterande hackande problem än! Inget nytt videokort räcker. Det behövs någon form av super dator som ingen vanlig konsument börjar spendera tusentals euro på! Idiotiskt är vad det är och det började med spelen. Alla spel görs så att de inte rullar på en vanlig dator, de bara hackar och hackar. Till och med Commodore 64 slår dagens datorer, spelen rullade på den 50 Hz rock solid fluid smooth! Allt bara hackar på PC. Gå inte på det där att uppgradera och uppgradera, det… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

Hade inga problem att spela upp det på min i7 3930@ 4Ghz när jag drog ner det mer youtube-dl och körde via baka player. Drog ner ena videon och testade på min Gentoo burk. Gillar inte chrome och youtube-dl är litet och smidigt och fungerar dessutom med tex mpv. Först kollade jag vilka vilka koder som motsvarar upplösningen och ljudet jag ville ha.youtube-dl -F https://youtu.be/lZnqmZ4ZTP8 Drog sedan ner 2160p 60 fps versionen. youtube-dl -f 315 https://youtu.be/lZnqmZ4ZTP8 Sedan drog jag ner bästa ljudkvaliten. youtube-dl -f 141 https://youtu.be/lZnqmZ4ZTP8 Sedan spelade jag upp det i mpv eller baka-mplayer (baka är bara ett frontend… Läs hela »

Hubert2
Gäst
Hubert2

Låter…komplicerat. Översätt det så en vanlig dödlig förstår. Hoppas det är värt allt det där jobbet. :zzz Jag nöjer mig med 1080p standard fps, som nätt och jämt rullar på laptopen, men inte på den äldre maskinen, den kräver SMPlayer för att något skall rulla överhuvudtaget.Men, men, det är SYND att 60 fps och 4K inte går att njuta av med dagens datorer, utan vi måste vänta på framtidens teknologi. Men sedan igen, varför behöver vi 4K? Du ser ingen som helst skillnad på 4K och HD med vanliga skärmar – det kräver videoprojektorduk. Det avslutar diskussionen för min del:… Läs hela »