Youtube har nu aktiverat stöd för uppladdning och uppspelning av video vid 60 bildrutor per sekund. En efterlängtad uppdatering som ger generellt bättre flyt i många klipp på videotjänsten men som öppnar närmast en ny värld för de som gärna fördriver tiden med videoklipp från olika spel.

Youtube har alltid begränsat uppladdade videoklipp till runt 30 bildrutor per sekund men har nu äntligen öppnat upp för videoklipp med upp till dubbla bildfrekvensen. I dagarna blev det möjligt för Youtube-användare att ladda upp videoklipp inspelade vid 48 eller 60 fps. Medan videoinspelningar och filmer oftast klarar sig bra med en lägre bildfrekvens finns det idag mycket egenproducerat material med högre bildfrekvenser och för att inte tala om alla de spelkonsoler och datorspel som oftast drivs i just runt 60 bildrutor per sekund – eller mer.

Een ökad bildfrekvens på Youtube ger därför en betydligt mer realistisk och följsam återgivning av video från just spel och material inspelat vid högre bildfrekvens. Detta är något som vi nu börjar få se prov på där flera 60 fps videoklipp med upplösningarna 720p samt 1080p börjat dyka upp på Youtube.

Särskilt i infångade sekvenser från TV- och datorspel är skillnaderna som natt och dag där den högre bildfrekvensen nästan ger oss en känsla av att man själv sitter och håller i kontrollen. Här nedan är några exempel på hur spelvideos på Youtuve kan se ut med 60 fps bildfrekvens.

Obs! Se till att använda dig av Google Chromes HTML5-spelare på Youtube och aktivera 1080p60 eller 720p60 upplösning.

Dela gärna med er av egna häftiga 60 fps videotips i kommentarsfältet!

För dig som letar efter grafikkort kan vi rekommendera våra svenska grafikkortsguider med totalt 80-talet jämföra grafikkort i olika pris- och prestandaklasser.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
DaOneSlayerThemurskMagor34Oldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Tycker inte 60fps spelar så stor roll när det gäller videoklipp, bra dock för jämförelser.

Skulle hellre velat att Youtube ökar bitraten på 30fps istället, stör mig på att mindre detaljer och text blir suddiga.

Themursk
Gäst
Themursk
Magor34
Gäst
Magor34

[quote name=”Themursk”]https://www.youtube.com/watch?v=Skb8J04PwEI[/quote]
Det är inte 60 fps på detta videoklipp. Det hade då stått 720p60HD eller 1080p60HD beroende på vad du hade valt för kvalité. Nu står det endast 720pHD och 1080pHD alltså inte 60 fps.

Det skall dock tilläggas att man ser att det är inspelat i 60 fps. Det har antagligen blivit något fel vid exporteringen av klippet från redigeringsprogrammet eller att youtube helt enkelt inte känner igen klippet som 60 fps. Ta en titt på inställningarna så skall det nog lösa sig.

Themursk
Gäst
Themursk

[quote name=”Magor34″][quote name=”Themursk”]https://www.youtube.com/watch?v=Skb8J04PwEI[/quote]Det är inte 60 fps på detta videoklipp. Det hade då stått 720p60HD eller 1080p60HD beroende på vad du hade valt för kvalité. Nu står det endast 720pHD och 1080pHD alltså inte 60 fps. Det skall dock tilläggas att man ser att det är inspelat i 60 fps. Det har antagligen blivit något fel vid exporteringen av klippet från redigeringsprogrammet eller att youtube helt enkelt inte känner igen klippet som 60 fps. Ta en titt på inställningarna så skall det nog lösa sig.[/quote]Hmmm, det var 60 fps innan jag laddade upp det, så jag får väl försöka felsöka… Läs hela »

DaOneSlayer
Gäst