Youtube får nu stöd för HDR-video som ska ge youtubers verktyg för att nå ut med material som levererar bättre bildkvalité med större färgomfång.

HDR har länge varit en het potatis på TV-marknaden och High Dynamic Range har på senare tid även tagit sig in på spelmarknaden. Både Sony och Microsoft har lanserat uppdaterade modeller av sin senaste generations spelkonsoler där stöd för 4K-upplösning och HDR varit två viktiga dragplåster.

Kortfattat levererar HDR-video ett större färgomfång med högre kontrast och en mer livslik filmupplevelse. För dig som vill veta mer om hur HDR-tekniken fungerar kan du se vår tidigare videogenomgång av ämnet här.

När nu Youtube aktiverar stöd för HDR utlovar man videoklipp med generellt bättre bildkvalité. Specifikt detaljerade skuggor och höga kontraster nämns som tydliga förbättringar. Detta gäller dock givetvis bara material som producerats med HDR-kameror och enligt standarden HDR10. Youtube stödjer i dagsläget inte Dolby Vision som är en alternativ standard för HDR-produktioner.

HDR
Simulerat exempel för SDR vs. HDR

Det krävs stöd för HDR i din TV eller skärm

För att kunna se HDR-video på youtube krävs det inte bara att videoklippen är inspelade och kodade med HDR10. Det krävs även en skärm eller TV som stödjer tekniken. I dagsläget är det ytterst få, om ens någon, konsumentbildskärm som stödjer HDR10. Däremot merparten av dagens nya Ultra hd-TV-apparater stödjer ofta HDR10. Google påpekar att du kan använda dig av Chromecast Ultra för att strömma Youtube HDR till en kompatibel TV. Även Samsungs integrerade Youtube-spelare i 2016 års apparater ska få stöd för HDR inom kort.

För dig som sitter på en kompatibel TV och är sugen på HDR finns det redan en del videoklipp uppladdade med HDR-stöd. Där nämner Youtube specifict kanaler som MysteryGuitarMan, Jacob + Katie Schwarz och Abandon Visuals.

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid