Small preview image

Yahoo! Music ser ut att vända upp och ner på den onlinebaserade musikindustrin genom att tillkännage att man nu kommer börja testa att sälja MP3-låtar utan något som helst kopieringsskydd, DRM. Det finns andra onlinebaserade musikaffärer som säljer musik för nerladdning utan kopieringsskydd, men ingen av dessa har ett så stort namn i ryggen som Yahoo! Music. I sin Yahoo! Music Blog har man nu postat information som alltså avslöjar att man kommer sälja en specialversion av Jessica Simpsons låt, A Public Affair. Det speciella med låten är alltså att det är en MP3a som inte är kopieringsskyddad på något sätt och då kan användas i vilken enhet man vill och hur många gånger man vill.Det kan låta som en självklarhet men för alla som äger en iPod och använder sig av iTunes Music Store är det uppenbart att nerladdad musik från Internet inte alls är så fri som man kan hoppas. I sin officiella blog skriver Yahoo! om sina försök till att övertala skivbolagen att sälja fria MP3-låtar och även om man inte lyckats ännu kan detta vara ett intressant test.


”Our position is simple: DRM doesn’t add any value for the artist, label (who are selling DRM-free music every day — the Compact Disc), or consumer, the only people it adds value to are the technology companies who are interested in locking consumers to a particular technology platform.”


De begränsningar som ännu finns är dock rätt tydliga, först och främst handlar det i dagsläget bara om en låt. Priset på låten är 1.99 USD, mer än dubbelt så dyrt som en låt på Apple iTunes Music Store. Men anledningen till detta är att man kan få Jessica att sjunga sitt, nerladdarens, namn i låten. Det är tekniken bakom denna funktion som kostar. Priserna på fria MP3-låtar hoppas man annars ska ligga i paritet med andra musikaffärer. Vi hoppas innerligen på att få se mer fri musik i de stora onlinebutikerna, men frågan är om skivbolagen någonsin kommer släppa på sina piratkopieringsskydd.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid