Vad som ser ut att vara Intels kommande flaggskepp hos grafikkort menade för gaming inom familjen Xe-HPG har nu skådats. Utrustat med 12 gigabyte videominne, 512 beräkningsenheter, 4 096 kärnor och en klockfrekvens på upp till 1,8 GHz.

Vad som kan komma att bli Intels flaggskeppsmodell när det vankas lansering av tillverkaren grafikkort för gaming har nu dykt upp i Geekbench databas. Några av de specifikationer som listas av testsviten bekräftar vad som tidigare cirkulerat i rykten och spekulationer. Vi ser även ett par nya aspekter av enheten som vi inte fått se tidigare.

Sett till specifikationerna listas grafikkortet med 512 beräkningsenheter (Execution Units, EUs) vilket innebär att det kommer med 4 096 kärnor. Klockfrekvensen hos grafikprocessorn nådde under testerna upp till 1,8 GHz. Dock rör det sig med stor sannolikhet om ett ingenjörsexemplar. Något som innebär att dess klockfrekvenser kan komma att se annorlunda ut när det blir dags för lansering. Sett till videominne är det typ GDDR6 som gäller och mängden listas som 12,6 GB. En minnesmängd som inte nödvändigtvis är helt korrekt avläst av databasen. Enheten listas även med fyra megabyte L2 cache.

En annan intressant aspekt hos inlägget i databasen är den processor grafikkortet testats tillsammans med. Här rör det sig om en Intel Alder Lake-S enhet med 16 kärnor och 24 trådar. Denna listas med en klockfrekvens på 2,2 GHz och en maximal turbofrekvens på 4,6 GHz. Detta tillsammans med 30 MB L3 cache, 6 MB L2 cache, sockel LGA 1700 och 32 GB DDR5-minne.

När det kommer till de faktiska prestandasiffrorna är det däremot inte lika imponerande som grafikkortets specifikationer. I OpenCL-testet landar Xe-HPG på en lägre slutpoäng än Nvidias Fermi-baserade Geforce 500-serie. Något som är ännu en stark indikator på att det rör sig om ett relativt tidigt ingenjörsexemplar utan några optimerade drivrutiner eller dylikt som är ute och testas i det vilda.

Förhoppningsvis ser vi mer slagkraftig prestanda ur Intels kommande spelorienterade grafikkort när det börjar närma sig lanseringsdags. Intel har i dagsläget inte bekräftat när Xe-HPG kommer att landa på butikshyllorna. Familjen förväntas dock lanseras under 2021 års andra halva.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid